Hevige concurrentie bij de noordelijke lokale omroepen

Terwijl je zou denken dat de ether helemaal vol zit met radiostations, zien nog steeds mensen ruimte voor een nieuw radiostation. Dat is het geval in het Groningse dorp Haren. Een aantal enthousiastelingen is bezig om een lokale zender op te zetten, speciaal voor het 'Wassenaar van het noorden'. Okay, lokale en regionale radiostations zijn populair doordat ze het nieuws van om de hoek brengen, maar er zijn er al zoveel in en om Groningen. Waarom dan nog één speciaal voor Haren?

Volgens de initiatiefnemers Ernst Krol en Martin Kampen is het vreemd dat 300 gemeenten in Nederland een eigen zender hebben, behalve Haren. De heren zijn van mening dat het dorp een eigen lokaal publiek radiostation moet hebben met een eigen, 100% Harense identiteit.

Daar valt wat voor te zeggen, maar aan de andere kant zijn er al meerdere radiozenders die de nieuwsvoorziening van Haren dekken. Allereerst is er de regionale zender RTV Noord die de hele provincie Groningen als werkgebied kent. Ook OOG Radio, de zender waar ik zelf werkzaam ben, is in Haren heel goed te ontvangen. En als ik de nieuwsberichten van OOG doorlees, dan zit daar ook vaak nieuws tussen over Haren.

Naast deze twee lokaal gerichte omroepen, zijn er nog andere (commerciële) radiozenders in de provincie Groningen zoals bijvoorbeeld Simone FM en Radio Continu. Deze zenders zijn sterk lokaal gericht en zouden wel in de behoefte van de Harenaren kunnen voldoen. Misschien dat de mensen uit Haren, dat de derde rijkste gemeente van Nederland is, Simone FM en Radio Continu iets te 'boers' vinden.

Laten we er van uitgaan dat de initiatiefnemers voldoende onderzoek hebben gedaan naar de behoeftes van de doorsnee inwoner van Haren. Dan heb nog wel mijn twijfels bij de haalbaarheid van zo'n kleine lokale omroep. Haren FM, zoals het station zal gaan heten, is afhankelijk van subsidies. Daarnaast zal het inkomsten moeten verkrijgen door reclamezendtijd te verkopen, anders wordt het lastig om de nieuwe omroep te bekostigen. En ik vraag me af of adverteerders en sponsors veel geld in het laatje van Haren FM zullen brengen, het dorp heeft met amper 19.000 inwoners geen groot (potentieel) bereik.

Met de problemen van Radio Almelo en het faillissement van Enschede FM in het achterhoofd, denk ik dat Haren FM het niet makkelijk zal krijgen. Al waardeer ik het initiatief van een nieuwe omroep in dit dichte radioland wel, het is mijn inziens erg gedurfd. Aan de andere kant, Haren FM is niet commercieel en hoeft geen dure FM-frequentie terug te verdienen!

Zie ook: Haren FM

Lees ook:Haren FM stopt met doorgeven RTV Noord
Lees ook:Haren FM zaterdag door burgemeester gelanceerd
Lees ook:Lokalo van de week: OOG
Lees ook:Martijn de Lange beste lokale verslaggever
Lees ook:Lokale omroepen en de behoefte aan geld

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Hevige concurrentie bij de noordelijke lokale omroepen

  1. Jorn

    @Sander
    Er wordt bij dat station niet altijd helemaal ABN gesproken. Dat kan bij sommige mensen overkomen als boers.

      /   Reply  / 
  2. Haren FM

    @ Jorn

    We nemen aan dat je het hebt over RTV Noord en niet over Haren FM, daar wordt namelijk gewoon ABN gesproken al zijn we nog niet in de lucht…….

      /   Reply  / 
  3. Jorn

    Haha :) Tja Noord, of misschien meer nog Simone…

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Haren FM zaterdag door burgemeester gelanceerd | Radioactive

  5. W. Prins

    Weet je wat ik nu zo vreemd vind van de invalshoek in dit artikel?? Dat iemand die zelf medewerker is van een lokale omroep, OOG in dit geval, ineens vaststelt dat overlapping van informatievoorziening, door bv. RTV Noord en andere, wel opgaat voor een nieuwkomer. Haren FM in dit geval. Maar dat niet ziet als het gaat om de lokale omroep voor de stad Groningen. Sterker nog: de overlapping van RTV Noord, als provinciale omroep, en OOG, als hoofdstedelijke omroep, is vele malen groter dan in het geval met een zefstandige lokale omroep in Haren. Vraagtekens zijn ook te zetten bij informatie bieden uit Haren op de stadsomroep. Er is intersse voor OOG in Haren. Maar dat is voornamelijk omdat het gaat over Groningen. Het is zo’n dooddoener te beweren dat een lokale omroep voor Haren niet hoeft,omdat andere die vermeende functie al zouden invullen. Want dan is OOG dus ook onnodig voor de stad Groningen. Misschien is enig inzicht over “wat is lokale omroep??”,en hoe ziet de mediawet dit, een aanrader richting de opsteller van dit verhaal.

      /   Reply  / 
    1. Jorn

      W. Prins, u reageert op een artikel van ruim anderhalf jaar geleden. Inmiddels is mij die informatie bekend en sluit ik me aan bij uw visie.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>