Lokale omroepen en de behoefte aan geld

Anderhalve week geleden werd bekend dat het Groningse radiostation in oprichting, Haren FM, een nieuwe stap gezet heeft in de verwezen-lijking ervan. Ik zette daarbij wat vraagtekens over de financiering, iets wat bij andere omroepen nog wel eens een probleem kan vormen.

De lokale omroepen in Nederland zijn afhankelijk van gemeentelijke subsidies. Daarnaast kunnen ze inkomsten genereren uit de verkoop van reclamezendtijd. Een niet-waterdichte begroting en een oplopende schuldenlast kunnen al snel het einde van een omroep betekenen.

Radiovisie.eu meldde dinsdag dat Hardewijk FM er nog steeds niet in slaagt om voldoende inkomsten te genereren uit reclame en sponsoring. Die inkomsten zijn in een jaar tijd toegenomen tot -schrik niet- 2.600 euro. En dat is niet genoeg. Zoals in veel gevallen is het ook hier weer de gemeente die bijspringt met een aanvullende subsidie.

Enschede FM, andere provincie, andere gemeente, zelfde verhaal. Het hing al een tijdje in de lucht, maar afgelopen week was het zo ver: de stichting Lokale Omroep Enschede is failliet verklaard. Jarenlang is de zender Enschede FM door de gemeente met extra financiële injecties op de been gehouden, maar nu was de schuld van 130.000 euro toch te hoog geworden.

Einde verhaal zou je denken, maar nee de gemeente Enschede heeft na een gesprek met de curator er voor gezorgd dat een dag na het faillissement de uitzendingen van Enschede FM al weer hervat werden. De huidige betaalde werknemers van de omroep hebben ontslag aangezegd gekregen, maar de gemeente ziet wel graag een doorstart van de lokale omroep. De gemeente Enschede stak jaarlijks zeker zo'n 54.000 euro subsidie in de Lokale Omroep Enschede.

De gemeente ziet het belang van een lokale zender die haar inwoners voorziet van informatie op lokaal niveau. Okay, dat is wat waard. Maar als het niet lukt met een lokale omroep, is er dan niemand bij de gemeente die de omroep komt helpen met zaken als het maken van een waterdichte begroting? Ik denk dat gemeenten zich op die manier heel wat ellende kunnen besparen, want als het financieel niet lukt, dan is het telkens weer de gemeente die zelf moet bijspringen.

Zie ook: Hevige concurrentie bij de noordelijke lokale omroepen

Lees ook:Radio 6FM spant kort geding aan tegen Blaricum
Lees ook:Omroep Zwolle vraagt uitstel van betaling aan
Lees ook:Geld kan niet alles oplossen voor Omroep Amersfoort
Lees ook:‘Directe subsidie lokale omroep’
Lees ook:Kamerlid Bert Bakker biedt lokale omroepen vrijheid

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Lokale omroepen en de behoefte aan geld

  1. Jasper

    Wat een onzin dat de enige bron van inkomsten de verkoop van reclamezendtijd is. De zender kan ook zijn naam ‘verkopen’ aan lokale evenementen en daar dan verslag van doen – dat hoeft niet duur te zijn, maar is wel in het wederzijds belang, want het evenment krijgt ‘gratis reclame’ op de zender.

    Ook kan de zender banners zetten op zijn website. Als die website dan een beetje loopt, kun je met alleen Google Ads al een paar honderd euro per jaar verdienen. Als je dan ook nog een beetje slim bent en de commercials gaat prodcueren die je uitzend, kun je daar ook nog geld mee verdienen.

    Als je maar 2600 euro uit reclameverkoop haalt, dan heb je niet erg je best gedaan om reclame te verkopen. Sterker nog, de gemeente heeft dan goed recht om zo’n club gewoon op te doeken.

    Dit is nu precies het probleem van veel lokale omroepen. Een compleet gebrek aan begrip over in welke business ze zitten. Men denkt dat men een beetje plaatjes moet draaien en klaagt over de zware lasten van verplichte berichtgeving.

    Vervolgens gaat men zitten wachten tot er adverteerders komen, en die komen dan natuurlijk niet. Je moet achter je adverteerders aan. Geef ze een paar gratis commercials, en laat ze zien dat de omroep ze meer klanten oplevert. Je kunt ook je DJs een gedeelte geven van de reclameverkoop rond hun programma’s. Wedden dat ze dan ineens allerlei barterdealtjes sluiten met adverteerders die om hun programma willen zitten? De lokale platenboer wil best een commercial hebben om de hitlijst. De supermarkt in het koffieuurtje. Het cafe tijdens het avondprogramma.

    Het is toch raar dat de koopmansgeest die in vrijwel iedere Nederlander zit, vrijwel verdwijnt zodra die Nederlander met een lokale omroep te maken krijgt.

      /   Reply  / 
  2. Jorn

    Ja Jasper daar zit wat in. Het plan dat jij uitzet hoort ook gewoon thuis in een goed businessplan. De gewenste situatie van meerdere inkomstenbronnen is een ontwikkeling die enkele jaren kan duren. En ik denk dat lokale omroepen niet altijd die tijd krijgen en om toch te overleven zullen ze terugvallen op financiële steun van de gemeenten.

    De handelsgeest waar je het over hebt zit natuurlijk niet in iedereen. Een lokale omroep draait hoofdzakelijk op de inzet van vrijwilligers die van dat soort zaken wellicht geen kennis hebben en ook niet de tijd hebben (/willen maken) om daar iets mee te doen. Ook moet je niet vergeten dat die mensen niet altijd invloed hebben op dat soort zaken.

    Maar ik ben het met je eens hoor, met een beetje koopmansgeest en creativiteit moet er echt wel meer dan 2.600 euro aan inkomsten gegenereerd kunnen worden!

      /   Reply  / 
  3. Jasper

    @ Jorn:

    Natuurlijk werken er bij lokale omroepen veel vrijwilligers. Daar is niks is mee. Als je dit goed aanstuurt kun je daar prachtige bijdrages uit halen.

    Wat ik al zei: de vrijwillige DJ’s van het jongerenprogramma in de avond kun je prima motiveren om sponsoring van hun programma te vinden door ze te “betalen” met een deel van die sponsoring. Items als een hitlijst, een concertagenda etc zijn prima te sponsoren door de lokale middenstand. Zeker als je handige barterdealtjes sluit (CDs, kaartjes, taarten, prijzen in het algemeen).

    Het probleem is dat het vaak zo is dat de (betaalde) leiding ook bestaat uit een stelletje kansloze onbenullen (nivo MIDNR). Het is natuurlijk de fout van de gemeente om dergelijke klungels hun geld te geven, maar aan de andere kant mag je natuurlijk ook enige professionaliteit van de leiding van een radiostation verwachten.

    Helaas is het in kleine dorpen vaak nog moelijker allemaal omdat daar vaak ook nog ons-kent-ons vriendjespolitiek speelt, waardoor kundige mensen het veld moeten laten voor de vriendjes van de gemeenteraad.

    En nog even over die 2600 pleuro. Ik zou ook wel eens willen weten hoeveel subsidie er in dezelfde tijd doorheen gebrasd is.

      /   Reply  / 
  4. Valpa

    Bij onze lokale Omroep 3ML (Leudal, Maasgouw) is het natuurlijk ook niet luxe en welness. Maar de gemeenten betalen wel netjes hoor. Vooral de raadsvergaderingen e.d. Helaas is na het samengaan van enkele gemeenten dit aantal vergaderingen gigantisch gedaald, wat dus voor problemen heeft gezorgd. Maar met goede ideeën en oplossingen (inventief zijn mensen!) hebben de belangrijke mensen de Omroep ‘gered’.

    Ook was na de gemeentelijke herindeling een probleem met de koppeling van de 2 kabelnetwerken over de Maas. Dit heeft één gemeente geheel vergoed, wat natuurlijk erg netjes is.

    Nu nog een fatsoenlijke FM-zendmast.. maar ik hoorde laatst dat Agentschap Telecom moeilijk wil doen, wat jammer is. Maarja, het moet natuurlijk goed geregeld zijn. Er zal wel weer een oplossing komen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>