Documentaires over complotdenken rond 9/11

Ditkannietwaarzijn.nl)Vijf jaar na de aanslagen in de VS doen veel complottheorieën de ronde over de toedracht op deze dag die de wereld veranderde. Of ze waar zijn of niet, fascinerend zijn ze in elk geval, denk ik. Aan de vooravond van de herdenking komt Nederland 3 met Michael Moore’s anti-Bushfilm Fahrenheit 9/11, de populaire internet-docu Loose Change 2 en een kritische kijk op enkele complottheorieën in Zembla. Maar er is vanavond ook interessante radio.

Radio 1 zendt vanavond ‘De leugens van 11 september’ van Joris Jansen uit. Hij besteedt aandacht aan het Nederlandse burgerinitiatief Dit Kan Niet Waar Zijn, dat via de politiek een nieuw onderzoek wil afdwingen naar de terreuraanslagen en kritisch staat tegenover het anti-terreurbeleid in ons eigen land. Wat moeten of kunnen we geloven van de vele meningen, feiten, bewijzen, weerlegde bewijzen en elkaar bestrijdende deskundigen? Vanavond, 21.00 uur, Radio 1.

LLinke Soep van LLiNK ging vrijdagavond over de vele nine eleven-theorieën. Zo kwam één van de believers (je zou ook kunnen zeggen: non-believers) aan het woord. Die geloven niet in de officiële lezing over 9/11 en vermoeden een hidden agenda (met medewerking) van onder meer de Amerikaanse geheime diensten. Bin Laden zou alleen maar een zondebok zijn of voor de CIA werken.

Achtergronden

De regering-Bush zou de aanslagen zélf hebben uitgevoerd (of in elk geval bewust niet hebben voorkomen, zoals ook over Pearl Harbour wordt gezegd) om er zelf beter van te worden. Om het Midden-Oosten binnen te kunnen vallen (olie) of de eigen burgers aan strengere controle te kunnen onderwerpen (als mensen bang zijn voor terreur, gaan ze akkoord met inperking van hun persoonlijke vrijheid).

Het internet staat intussen vol met sites die vraagtekens opwerpen rond de gebeurtenissen op 11 september 2001. Vier van de tien Amerikanen gelooft overigens dat er méér zat achter de aanslagen in New York en Washington en wil een nieuw onderzoek. Dat is erg veel. Wat je er ook van vindt, het kan volgens mij nooit kwaad om er kennis van te nemen.

Jouw mening

Wat is jouw mening? Denk je dat er méér zit achter 9/11, zoals de complotdenkers beweren, of is het allemaal onzin?
________________________________________________________________

Lees ook:Radio 2 krijgt eigen nieuwsredactie
Lees ook:Radio 1 herdenkt tien jaar 9/11
Lees ook:Caz! zoekt verhalen luisteraars over vijf jaar 9/11
Lees ook:Slam!FM under investigation (2)
Lees ook:MNM scoort daadwerkelijk minder dan voorganger

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Documentaires over complotdenken rond 9/11

  1. Remco

    Interessant. Ik geloof zéker dat er veel meer achter ‘nine eleven’ zit en ik ben niet de enige. Als vier van de tien burgers van de VS het al denken (terwijl ze via de media daar nog meer gehersenspoeld worden dan wij hier, alhoewel..) dan is er toch wel wat aan de hand. Natuurlijk zit er een hoop onzin tussen die theorieën, maar er zijn toch ook zaken die ze wél kunnen onderzoeken omdat de vragen in dat geval erg logisch zijn – en veel gebeurtenissen op die dag zijn heel erg onlogisch. Dat stemt tot nadenken.

      /   Reply  / 
  2. Meindert

    Ik denk dat het toch wel wordt overdreven, allemaal. Veel van die ‘complotten’ houden geen stand als je ze kritisch tegen het licht houdt. Zie ook de special in HP/De Tijd. Blijft staan dat er vragen open blijven bij 11 september, maar dat Bush duizenden Amerikanen vermoordt om de olie in het Midden-Oosten veilig te stellen, gaat mij wat ver.

      /   Reply  / 
  3. Robbie

    en dat is het hem juist! Hij weet dat de meeste mensen er zo over denken en daarom is dit juist een perfecte gelegenheid voor hem om deze actie uit te voeren. Hij denkt “Ze staan toch allemaal achter me” en niemand verwacht dat hij dit zou doen……maar de meeste mensen weten wel beter dan dat. Bush is gewoon zo schuldig als maar kan….

      /   Reply  / 
  4. Jasper

    Lekker respectvol, die rommel uitzenden rond 9/11. What’s next? Holocaustontkenners op 5 mei?

      /   Reply  / 
  5. FL

    Complot of niet, ik vertrouw die Bush voor geen cent. Is vorige week weer eens bewezen toen die ‘niet bestaande’ gevangenissen van de CIA ineens wél bleken te bestaan.

    Op internet lees ik allerlei aanwijzingen dat hij de vorige verkiezingen, voor zijn tweede termijn, in feite gestolen heeft door het ‘too close to call’ kunstmatig in zijn voordeel om te buigen.

    Nee, ik zal blij zijn als we van deze President of War af zijn.

      /   Reply  / 
  6. Danny Moerkerke

    1. een complot op deze schaal geheim houden is onmogelijk, laat staan dat Bush ontdekking riskeert. Anders had hij ook wel zelf massavernietigingswapens in Irak verstopt.

    2. er zijn heel veel mensen die nog steeds niet kunnen geloven dat een groep terroristen dit kan aanrichten en daarom grijpen ze naar complottheorieën. Zo zitten mensen in elkaar en dat is ook de rden dat mensen nog steeds meer zoeken achter de moord op Kennedy en denken dat Elvis nog leeft.

      /   Reply  / 
  7. Jody

    Zoals eerder gesteld, een aantal theorieen kunnen redelijk eenvoudig weerlegd worden, echter hetgeen mij verbaasd is dat er zo rigide wordt omgegaan met het bewijsmateriaal… Als er dan toch beelden bestaan dat een vliegtuig het pentagon in vliegt, (wat dus een hele ‘complot’theorie daaromtrent omver kan werpen) geef die dan vrij, dan ben je in 1 keer van die theorie af. Daarnaast wordt er volgens mij van elke transactie op de beurzen een notitie gemaakt. Geef die exorbitante Put optie handel beweging dan ook handjes en voeten als in XXX Put opties verhandeld op datum x.y.z. door partij a.b.c. dat hoeft toch ook geen geheim te zijn? In het kort, het geheime gedoe er omheen is “de oplossing” voor eenieder die de complot theorieen wil weerleggen, maar om een of andere reden wordt er voor gekozen geen openheid van zaken te geven en dat zou in mijn beleving goede journaluisten moeten triggeren om daar in te duiken (JFK, watergate, Lewinski etc.) maar dat gebeurt ook niet.

      /   Reply  / 
  8. Reopen 911

    Jody 9-11 scxhreef:
    … maar om een of andere reden wordt er voor gekozen geen openheid van zaken te geven…
    Waarom, denk je?

    … en dat zou in mijn beleving goede journaluisten moeten triggeren…
    Inderdaad, jourLUIsten, ze zijn vaak lui. Of bang. Anders zouden ze er meer werk van maken, want dat hele 9/11-verhaal klopt niet, dat ziet mijn dochter van 3 nog wel.

    http://www.ditkantochnietwaarzijn.nl

      /   Reply  / 
  9. ria baarda de ruiter

    Ik zou willen dat er’ ergens’ objectieve informatie te vinden zou zijn want anders kun je toch geen goede mening vormen?
    Het is een open deur die ingetrapt wordt.
    Echter hoeveel mensen baseren hun mening op ‘feiten’ die zij menen te weten.
    Helaas gekleurd door beperkte informatie die is ingeprent ,bevooroordeeld
    en ga zo maar door…………………….
    P.S.
    Dat geldt voor alle partijen vrees ik.

    kortom ik weet het [ niet ] meer

      /   Reply  / 
  10. |31!9|-|7

    9/11 is dat niet de hulplijn ginder?
    911 (zoals de 100 bij ons)
    toeval?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>