“Podcast is tweede jeugd voor radio-documentaires”

Aldert Grey)"Zonder invloed van documentaires, wordt het medium niets anders dan een quote en een tekst." Dat zei projectcoördinator radiodocumentaires van de Publieke Omroep Marwil Straat gisteren in NRC Handelsblad. Volgens haar kunnen documentaires ook andere radiomakers inspireren: "Je hebt de tijd en ruimte om te experimenteren. Nieuwe vormen en technieken worden uitgevonden die ook bij andere programma’s worden gebruikt."

Haar pleidooi komt in een tijd dat omroepen steeds meer bezuinigen. Dat merken natuurlijk ook documentairemakers, want hun producties kosten realtief veel tijd (en dus (te) veel geld, volgens veel omroepbestuurders). Lange documentaires zijn in Nederland eigenlijk alleen te horen in Radio Atelier en De Avonden. Kortere producties wat vaker, zoals in het geschiedenisprogramma OVT.

Secundiar

Maar niet alleen geld is een probleem, want radio is een medium waar bijna niemand écht voor gaat zitten. Dus scoren muziekprogramma’s die als behang aanstaan een veel hoger marktaandeel dan uitzendingen die de aandacht vragen. Radio wordt daarom ook wel een secundair medium genoemd. Een ander aspect is jongeren van nu vooral met visuele media als internet en televisie opgroeien.

Marwil Straat zegt daarover: "Jongeren zijn niet gewend om naar de radio te luisteren. De RVU-prijs kan dat stimuleren." Volgens haar bieden die nieuwe technieken ook perspectief voor klassieke genres, want: "Via podcasts kun je altijd naar documentaires luisteren, waar je maar wilt. Of met interactieve opties je eigen verhaal kiezen. De podcast is de tweede jeugd voor documentaires."

Lees ook:
Deze week RVU Radioprijs voor jonge radiotalenten
________________________________________________________________

Lees ook:“Amerikaanse jongeren luisteren steeds minder radio”
Lees ook:Meer zenders of beter geluid boeit jongeren niet
Lees ook:Twee minuten per uur praten
Lees ook:Radio nog steeds populair onder jongeren
Lees ook:Zes van tien jongeren luistert nog naar gewone radio

1 Reacties // Reageer

One thought on ““Podcast is tweede jeugd voor radio-documentaires”

  1. Jasper

    Wat een gelul. Maak eerst eens een radiodocumentaire die jongeren aanspreekt, in plaats van aan te komen met de langste romans die de Nederlandse literatuur rijk is. Pfff. Een roman. 90% van de jeugd weet niet eens wat dat is. ‘Een soort van veel SMSjes achter mekaar’, zou You van ‘t Hek kunnen zeggen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>