Vroege Vogels presenteert Natuurgeluiden Top 40 met Lex Harding

Branding, weidevogels, groene kikker, veldkrekel, huilende wind, balkende ezel en donderslagen hebben een maand lang gestreden om de gunst van natuurminnend Nederland. Ruim zestienduizend stemmen zijn uitgebracht en daarom kan nu bekend worden gemaakt wat de meest geliefde groene klanken zijn. De allermooiste natuurgeluiden worden zondag 5 februari uitgezonden door ‘Vroege Vogels’ op Radio 1. Dat wordt echt een ‘Nationale Zondagochtend Gebeurtenis’ en zo zal het ook worden aangekondigd door de originele Top 40 stem van Lex Harding.

Ruim een maand lang kon gekozen worden uit een selectie van 67 geluiden. Eindredacteur Joost Huijsing: “We houden de uitslag uiteraard geheim tot zondag, maar er zijn opvallende uitkomsten. Op de ‘longlist’ stonden naast heel bekende ook heel bijzondere geluiden die je zelden hoort. Van zeldzame of schuwe dieren: het knagen van een bever, poepende rupsen, grommende dassen. Dat lijken haast paarlen voor de zwijnen (hun geknor scoorde ook slecht!) – de populairste zijn toch de vertrouwde geluiden. Meer tipjes van de sluier heb ik niet.”

Tijdens de speciale uitzending van ‘Vroege Vogels’ komen de geluiden natuurlijk op de eerste plaats: er wordt een bijzonder klankschap gemaakt van de meest populaire soorten. Natuurfilosoof Martin Drenthen van de Radboud Universiteit verklaart wat natuurgeluid met mensen doet en geluidenman Henk Meeuwsen vertelt over de achtergronden.

Menno Bentveld en Janine Abbring zijn met het programma Vroege Vogels elke zondagochtend van 8.00 tot 10.00 uur te beluisteren op Radio 1.

Foto: Rogier Veldman

Lees ook:Live chat met Vroege Vogel Andrea van Pol
Lees ook:Jakhals Janine Abbring gaat Vroege Vogels presenteren
Lees ook:Andrea van Pol wil nieuwe weg inslaan
Lees ook:Vier weken lang vossenjacht voor Vroege Vogels
Lees ook:Vroege Vogels viert 35-jarig jubileum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>