Q-music en Radio 2 willen andere meting luistercijfers

In tegenstelling tot in Nederland waar de luistercijfers elke maand gepubliceerd worden, moet men in België steeds een half jaar wachten op nieuwe cijfers over de beluistering van radiostations. Uit de cijfers die het CIM afgelopen week openbaar maakt, blijkt dat er grote verschuivingen in het Vlaamse radiolandschap is. De VRT (met zenders als Radio 2 en MNM) en de Q-groep (met Q-music en JOE fm) leggen nu een bom onder het huidige meetsysteem.

Volgens deze twee mediagroepen dringen bij het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) aan op een andere radiostudie, want zij geloven niet in het huidige systeem waarbij -net als in Nederland- een panel consumenten een luisterdagboekje bijhoudt.

Q-music min 40%

De luistercijfers van het CIM over de tweede helft van 2009 laten grote verschuivingen zien. Zo verloor Q-music België twee procent marktaandeel en dat zou komen door een daling van het aantal luisteraars/de luistertijd in Limburg van 40 (!) procent.

Q-music directeur Peter Bossaert stelt dat deze luistercijfers niet kloppen: “Limburg is onze sterkste provincie. Volgens onze cijfers blijft Q-music stabiel.”

Eigen cijfers

De VRT en de Q-groep laten voor intern gebruik ook steevast luisteronderzoek uitvoeren via het zogenaamde ppm-systeem.

Bij ppm, wat staat voor ’portable people meter’ krijgt een duizend panelleden een klein toestelletje dat continu registreert naar welke zender ze luisteren. Bij dit meetsysteem is er geen enkele tussenkomst meer nodig van het panellid en wordt in principe alle mogelijke beïnvloeding uitgesloten, zoals dat bij het invullen van het radiodagboek makkelijk het geval is.

Uit de ppm-cijfers van de VRT en de Q-groep blijkt dat Radio 2 het goed doet en dat Q-music stabiel blijft. De roep om ppm als standaard methode in te voeren voor het luisteronderzoek, wordt dan ook steeds groter. Althans, bij de Vlaamse zenders. De kans dat het CIM ook daadwerkelijk via dat systeem gaat meten is klein, want het huidige systeem is een compromis tussen de spelers in Vlaanderen en Wallonië. In het zuiden van België hebben de radiozenders helemaal geen behoefte aan frequentere en andere metingen.

Lees ook:Luistercijfers Belgische radio eerste helft 2008
Lees ook:Q-music blijft tweede zender in België
Lees ook:Hevige strijd marktleiderschap Q en MNM
Lees ook:MNM scoort daadwerkelijk minder dan voorganger
Lees ook:Luisteraantallen Vlaamse radiostations vergeleken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>