Groeiende belangstelling voor internetradio in VS

onbekend)Drie van de tien Amerikanen luistert naar een vorm van internetradio, waarvan bijna éénderde naar de stream van lokale radiostations. Dat blijkt uit een grootschalig internetonderzoek door Jacobs Media. Hoewel zij vooral werken voor rockstations, gelden de meeste onderzoeksconclusies volgens mij ook voor (web)radio in het algemeen. In 2005 waren bovengenoemde percentages 23 en 12 procent. Wat is de oorzaak van de stijging?(Foto: Orange.co.uk)

Zes van de tien webradioluisteraars vinden dit een aangename of handige manier van luisteren, citeert Billboard uit het onderzoek. Bijna vier van de tien zeggen dat ze hun favoriete zender(s) zo beter kunnen ontvangen dan via de ether. Daarnaast noemt ruim éénderde het aanbod op de gewone radio onvoldoende. Opmerkelijk, omdat in een grote Amerikaanse stad tientallen zenders in de lucht zijn.

Streamen via het web kan etherzenders dus helpen aan hogere luistercijfers, stellen de onderzoekers. En volgens mij is dat ook zo. Radiostations beseffen dit ook, want steeds meer zenders distribueren hun signaal naast de AM of FM ook via een stream. De enquête is in februari via internet gehouden onder 25.000 luisteraars van 79 vooral rockgeoriënteerde radiostations. [ Lees alles ]

Toekomst

Voor webradio zie ik een grote toekomst. Zéker als straks de bandbreedte groter wordt en we vrijwel overal via één groot netwerk 24/7 mobiel online zullen zijn. De techniek is de laatste jaren zó snel ontwikkeld dat we in 2015 volgens mij geen FM-band meer nodig hebben. Elk radiostation ter wereld is dan te beluisteren via het world wide web – thuis, op het werk én in de auto (of waar dan ook).

Digitale radio via DAB, DRM of HD Radio heeft als probleem dat het aantal zenders dat je kunt ontvangen weliswaar groter, maar toch wel beperkt is. En vooral dat er geen standaard is. De gekozen techniek verschilt van land tot land en is niet uitwisselbaar – of je moet een radio hebben die DAB, DRM, HD Radio en toekomstige alternatieven kan ontvangen. Het internet daarentegen is universeel.
________________________________________________________________

Lees ook:Nokia geeft radio via mobiel een flinke impuls
Lees ook:Radio nog steeds populair onder jongeren
Lees ook:Nóg een EK-zender: EKFM
Lees ook:Moeder Rob Stenders kan haar zoon nu ook digitaal horen
Lees ook:Wegvallen FM-zenders publieken mogelijk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Groeiende belangstelling voor internetradio in VS

  1. Talpafan

    Radio streamen doet Talpa ook al met Radiodigitaal.nl, best wel leuke zenders en goede streamkwaliteit. Kan op de duur best wel scoren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>