Slechte ontvangst Radio 1, 2 en 3FM in Noord-Holland

Noordhollands Dagblad)De ontvangst van Radio 1, 2 en 3FM is in een deel van Noord-Holland bijzonder slecht. Dat blijkt uit een serie signaalsterktemetingen van de Publieke Omroep en KPN Broadcast (voorheen Nozema). In diverse plaatsen zou de ontvangst "onacceptabel" zijn. Hans Bakhuizen van de afdeling Technologie & Distributie van de Publieke Omroep legt uit dat het probleemgebied op de grens tussen de installaties in Wieringen en Lopik ligt.

Na de herverdeling in 2003 zijn zenders anders gericht, waardoor nu "gaten in de dekking vallen". Reden voor particuliere actievoerders als Ed Wagemaker om zich hard te maken voor verbetering: "De zenders worden met belastinggeld betaald en fungeren bovendien als rampenzender in geval van calamiteiten. Dit kan zo niet."

Voor lezers in Noord-Holland:

Misschien leuk om een luisterraportage te organiseren met lezers van Radioactive Blog die in het gebied tussen de zenders wonen. Hoe is de ontvangst bij jou? Wie klachten heeft over de ontvangst, kan op de site van het Noordhollands Dagblad een petitie invullen, die later aangeboden wordt aan de kamercommissies voor Economische Zaken en Media.

Bron: Noordhollands Dagblad
________________________________________________________________

Lees ook:Oplossing ontvangstproblemen Noord-Holland lastig
Lees ook:Rapport NPO weerspreekt opmerking staatssecretaris
Lees ook:Ontvangst Radio 4 in grote steden beneden de maat
Lees ook:Ach, dan koop je toch gewoon een nieuwe radio
Lees ook:Wild FM schrikt van plannen Radio Noord-Holland

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Slechte ontvangst Radio 1, 2 en 3FM in Noord-Holland

  1. David de Jong

    Ben ook benieuwd naar echte onafhankelijke metingen. KPN Broadcast Services is de zenderexploitant van de publieke landelijke radiozenders en een medewerker zelf kan ook moeilijk als onafhankelijk te boek staan.

    Trouwens wist je dat Radio 2 tot wel 175 km in Duitsland te horen is op de Duitse A61? Waar is dat goed voor?

      /   Reply  / 
  2. David de Jong

    Nog even dit: niet Radio 1, 2 of 3FM zijn officiele rampenzenders, maar Radio Noord-Holland, wat betreft de provincie Noord-Holland.

      /   Reply  / 
  3. Albert-Jan

    Hier in Hoorn (waar meneer Wagemaker woont en waar hij ook de grootste problemen constateert) is de ontvangst van de publieke zenders meer dan voldoende. Alleen in de buurt van de zendmast op het industrieterrein Hoorn ’80 (waar onder andere antennes hangen van Slam FM en West-Friesland Radio) is de ontvangst van alle zenders (dus ook de commercielen) wat minder. Drukte om niks dus.

      /   Reply  / 
  4. ruud

    Drukte om alles.
    De PO zal er alles aan doen zoveel mogelijk steunzenders te plaatsen om maar op zoveel mogelijk plaatsen op de FM hoorbaar te zijn en de commercielen zoveel mogelijk dwars te zitten.
    Daar trapt de politiek en het publiek standaard blindelings in.

    Dat geen enkele comm zender in heel NL te ontvangen is, ondanks de astronomische bod bedragen, is geen punt.
    CO zijn zakkenvullers, PO is heilig
    Amen
    ruud

      /   Reply  / 
  5. Anouk

    Laten ze komend weekend niet alleen de analoge TV uitzetten, maar ook meteen de analoge radio.
    Dan zijn we meteen ook van dit gezever af.

      /   Reply  / 
  6. ruud

    Dat dacht je maar Anouk.
    Bij de PO liggen de plannen allang klaar om bij invoering DigiRadio zoveel frequentie-ruimte op te eisen dat de CO wederom op achterstand wordt gezet.

    Bovendien is digiradio nog erg ver weg, want voordat de 6 radio’s per huishouden, totaal z’n 40 miljoen, allemaal vervangen zijn?
    Zelfs een deel daarvan kost zeker 10 jaar.
    DigiRadio is behalve een beetje in UK nergens een succes. In sommige landen juist weer afgeschakeld.
    ruud

      /   Reply  / 
  7. Jasper

    @ ruud: en terecht. DAB is onzin. Niemand zit erop te wachten. Het valt allemaal best wel mee met de krapte in de NL ether. Er zijn heel wat zenders en er is concurrentie genoeg. Er zijn een paar zenders die winst maken en de slechte zenders maken verlies. Prima toch? Het amateurisme bij een paar van die zenders geeft aan dat al het radioverstand zijn weg naar de goeie stations gevonden heeft.

    Het grootste obstakel voor de NL radio is volgens mij de mediawet die vooral regionale en lokale zenders hindert.

      /   Reply  / 
  8. ruud

    Jasper,

    Feit is dat de arrogante landelijke PO ook niet veel op hebben met de Regio Omroepen die toevallig wel de meeste luisteraars hebben. Voeg dat bij het luisteraandeel van de CO en dan zou de PO (landelijk dus) wel eens een paar toontjes lager kunnen zingen.
    Dus ook hun eisen voor distributie kunnen wat bescheidener.

    Feit is dat geen enkele landlijke CO 100% dekking haalt, 538 behelpt zich zelfs met AM 891 en de rest doet er alles aan er nog wat van te maken.
    Feit is ook dat de CO een meer efficientere FM indeling gebruikt waar de PO bot weigert met Zero Base hieraan aan mee te doen (in het kader van commercieeltje pesten).

    De PO haalde eerder al haar neus op voor AM, en eiste de beste FM netten op.
    PO hoeft niet mee te doen met veiling en is niet geheel afhankelijk van advertentie inkomsten wegens subsidie.

    Ook CO landelijken als Q-Music, Caz en SLam!FM zijn toch niet echt slecht te noemen, maar hebben te veel (moeten) bieden of behelpen zich met een zwak net of onmogelijke clausulering en maken daarom verlies.
    De Regio Commercielen zijn er nog nog erger aan toe muv 8FM.
    Alle Comm AM maakt (dik) verlies. Grotendeels door te hoge kosten.
    En als je daar aan werkt en het duurt te lang trekken ze gewoon je frequenties in.
    ruud

      /   Reply  / 
  9. David de Jong

    “DigiRadio is behalve een beetje in UK nergens een succes. “

    Ow? Dat is nieuws voor me! Tenzij je 8 % aan DAB radiobezit als ‘succes’ wil aanduiden na zoveel jaar (ze zijn sinds 1999 bezig)…

    DAB is een techniek uit midden jaren 80. Zelfs de internationale DAB organisatie WorldDab gelooft niet meer in DAB alleen en heeft zich omgedoopt tot WorldDMB…

      /   Reply  / 
  10. ruud

    DAB is Dead and Burried
    Dat is duidelijk.

    Maar we moeten ons ook niet te veel illusies maken bij een wel goed werkend en efficient digi-systeem.

    DigiRadio is in mij bescheiden mening een oplossing voor een probleem dat er niet is.

    Verweg de meeste luisteraars zitten niet te wachten op meer stations. wel misschien op meer variatie, wat met de huidige distributie capaciteit ook kan.

    Betere geluidskwaliteit is al helemaal geen issue, want FM klinkt ruim voldoende.
    Hooguit voor serieuze muziek als Klassiek minder geschikt. (Maar klassiek op auto en draagbare radio is vanwege hoge dynamiek toch al een minder succes.)
    Gek genoeg duurde het ca 20 jaar voor het beter FM de AM goeddeels had verdrongen, terwijl AM nog steeds niet weg is en in de VS zelfs een luister en commercieel succes met News/Talk.
    ruud

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>