Commissariaat onderzoekt klacht over Top 2000-themakanaal

Commissariaat voor de Media, Publieke Omroep)Het Commissariaat voor de Media onderzoekt of het DAB-kanaal Top 2000 van de Publieke Omroep een vorm is van concurrentievervalsing. Aanleiding is een klacht van de Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio. De NVCR vindt dat bij haar aangesloten commerciële radiostations benadeeld worden door deze nevenactiviteit van de NOS. Maar waarom zo’n drukte om een DAB-kanaal waar bijna niemand naar kan luisteren?(Logo’s: Commissariaat voor de Media, Publieke Omroep)

Het is niet de eerste keer dat er commotie is over dit kanaal, waar de laatste editie van de hitlijst continu wordt herhaald. In 2005 heeft het Commissariaat het kanaal verboden, maar het later alsnog toegestaan. Nu kijkt de instantie er dus opnieuw naar, maar dit keer met concurrentievervalsing als invalshoek. Top 2000 is naast de vijf publieke radiozenders, Concertzender, 24 Nieuws en FunX het negende station dat de NOS uitzendt via Digital Audio Broadcasting.

Overdreven

Eerlijk gezegd vind ik de commotie overdreven. Digitale themakanalen kun je niet vergelijken met traditionele radio en tv, ook omdat hun bereik nog lang niet zo groot is. Ik zou zeggen, geef iedereen de vrijheid voor het ontwikkelen van digitale initiatieven en beperk niet meteen alles door regels (of het doen van een beroep daarop). Het internet is ooit bedacht door een groep vrijdenkers met technische kennis. Laat het nieuwe medialandschap zich óók zo vormen.

De échte reden voor het argument ‘concurrentievervalsing’ is volgens mij de vete tussen de NVCR en de Publieke Omroep, vanuit de (terechte) frustratie over de soms driedubbele etherdekking die publieke zenders vóór het zerobase-project hadden. De overheid wilde het publieke bestel beschermen en beweerde dat er niet genoeg frequenties waren voor commerciële radio. Maar dat vind ik geen reden voor dit soort klachten over vermeende concurrentievervalsing.
________________________________________________________________

Lees ook:“FunX is wél succesvol multicultureel programma”
Lees ook:Jan Westerhof vindt DAB nu beste digitale optie
Lees ook:Simone krijgt nieuwe vergunning Commissariaat
Lees ook:Omroep vecht boete Radio 2 aan
Lees ook:OLON: “Kabelaars nemen geen verantwoording”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>