Jonathan Marks: Radio in de huidge vorm is onhandig

Jay Simons)De radio is honderd jaar oud. En nu? Die vraag stelde NRC Handelsblad aan diverse kenners van het medium. De toekomst is digitaal: overal en altijd luisteren, denkt Jonathan Marks, die 23 jaar werkte bij de Wereldomroep en nu zelfstandig adviseur is. "Ik geloof niet zo zeer alleen in radio, maar meer in audio, beeld en tekst op relevante platforms", zegt hij. Probleem van het medium is volgens hem de onhandige bediening.

"Radio heeft één van de slechtste interfaces die ooit zijn bedacht. De meest fantastische programma's zijn nauwelijks te vinden. Ze zitten verstopt achter een frequentie", aldus Marks. Hij ziet toekomst in "een Google voor de radio" in de stijl van iTunes van Apple, zodat programma's beter onder de aandacht komen van publiek. "Dat is heel belangrijk voor de toekomst van met name het gesproken woord op de radio, zoals reportages en hoorspelen."

Radiospeler

Hoewel het ingaat tegen de romantiek van aan een tunerknop draaien en verrast worden door wat je tegenkomt, heeft Marks een punt. Het aanbod neemt enorm toe, terwijl mensen het (steeds) druk(ker) hebben. Wat ze zoeken, willen ze snel vinden en beluisteren wanneer zij willen. Publieke radiozenders experimenteren daarom al met gebruiksvriendelijke interfaces: Jan Westerhof kondigde op zijn weblog onlangs de komst aan van een audiovisuele radiospeler. Het zou praktisch zijn als die ook meteen een handige zoekfunctie krijgt.

Zie ook:
Publieke radiozenders komen met eigen audiospeler
VRT: Het radiogeluid van de toekomst is digitaal!
________________________________________________________________

Lees ook:Publieke radiozenders komen met eigen audiospeler
Lees ook:‘PO moet themakanalen toestaan’
Lees ook:Highlights week 50 | Reclame, PR en marketing
Lees ook:VRT: Het radiogeluid van de toekomst is digitaal!
Lees ook:Regionale omroepen willen ook snel digitaal gaan uitzenden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>