Gezellig: vandaag Cliff Richard-dag op Radio 5

Gefeliciteerd met Cliff Richard! Hij wordt vandaag zeventig jaar, voor Radio 5 Nostalgia de hoogste tijd om een dag aan hem te wijden. Tot 19.00 uur hoor je alles over deze man en zijn muziek. Richard is populair bij de Radio 5-luisteraar. Ook won hij vorig jaar De Radio 5 Oeuvre Award voor zijn grote betekenis aan de lichte muziek.

Op de Cliff Richard Dag halen presentoren met luisteraars mooie herinneringen op. Tussen 17.00 en 19.00 uur zendt Radio 5 Nostalgia ter afsluiting het concert uit dat Cliff Richard in Carré gaf met het Metropole Orkest.

Radio 5 over Cliff Richard

Cliff Richard (14 oktober 1940, Lucknow, India), eigenlijk Harry Roger Webb geheten, speelt als 17-jarige zanger/gitarist in de Dick Teague Skiffle Band. Niet veel later noemt hij zich Cliff Richard en zingt hij in The Drifters (de Engelse band). Hij mag al snel een contract tekenen bij het platenlabel EMI. Zijn eerste single ‘Move it’ is een doorslaand succes. John Lennon noemt het later “de eerste echte Britse rock’n’roll plaat”.

Cliff’s begeleidingsband The Drifters gaan zich The Shadows noemen. Het succes in Engeland wordt groter en groter en in 1959, Cliff is dan 19, heeft hij een nummer 1-hit met ‘Living Doll’. Bijna 27 jaar later staat ‘Living Doll’ opnieuw op één, maar dan in een uitvoering met de acteurs uit de Britse tvserie The Young Ones.

Cliff Richard speelde ook in speelfilms die erg populair waren bij de jeugd. In 1968 neemt Cliff Richard voor Engeland deel aan het Eurovisie Songfestival. Hij wint niet, maar zijn nummer ‘Congratulations’ wordt een gigantische hit en één van de Cliff’s klassiekers. Vijf jaar later gebeurt hetzelfde maar nu met het nummer ‘Power To All Our Friends’.

Sinds zijn debuut in 1958 heeft Cliff Richard ruim 250 miljoen platen verkocht. Hij is bovendien de eerste artiest die in vijf opeenvolgende decennia een Britse nummer 1-hit wist te scoren, een uniek record dat tot op de dag van vandaag stand houdt.

Lees ook:Herinnert u zich deze nog? De Top 200 van de Jaren ’50
Lees ook:Radio 5 overhandigt Oeuvreprijs aan Cliff Richard
Lees ook:Exclusief interview met weekartiest Cliff Richard
Lees ook:Elvis Presley op 1 in de Radio 5 Top 500 van de jaren 50
Lees ook:Evergreen Top 1000 deze week op Radio 5

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gezellig: vandaag Cliff Richard-dag op Radio 5

  1. Arjen

    Gerard Ekdom, kom er maar in!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>