Margriet Vroomans weet wie de nieuwe luisteraar is

De vaste luisteraars van Radio 4 hebben het laatste jaar al drie verschillende ochtendshows kunnen horen. Een jaar geleden verdween het programma ‘Viertakt’ dat plaatsmaakte voor een ochtendprogramma met Annette van Trigt. Zij is alweer bij Radio 4 vertrokken en in plaats daarvan worden de luisteraars ‘s morgens gewekt door Margriet Vroomans. De veranderingen die Radio 4 doorvoert, zijn bedacht om niet alleen de huidige luisteraar te bedienen maar ook om nieuwe luisteraars aan te trekken.


In ‘De Ochtend van Vier’ brengt Margriet Vroomans elke werkdag tussen 07:00 en 09:00 uur een mengeling van nieuws en klassieke muziek.

In het Radio 1-programma ‘Lunch’ vertelde ze donderdag 29 juli over de nieuwe luisteraar van Radio 4 die het station graag wil aantrekken.

Geen kenner

Margriet Vroomans bekende op Radio 1 dat ze een liefhebber is van klassieke muziek en geen kenner: “Het programma is een programma mèt klassieke muziek maar niet over klassieke muziek.”

Margriet Vroomans denkt dat ze daardoor ook heel goed aansluit bij heel veel luisteraars en potentiële luisteraars: “Er zijn veel mensen die wel van klassieke muziek houden, die sfeer ook prettig vinden, de muziek gewoon mooi vinden, maar zichzelf niet als een deskundige of ingewijde zien”.

Mooie muziek

Radio 4 hoopt ook mensen te kunnen trekken die niet alleen maar horen ‘tot die club van ingewijden die precies weten welke componisten wie, waar, wat schreef’. De klassieke muziekzender richt zich ook op mensen die het gewoon mooi vinden om naar te luisteren.

Vroomans illustreert dat met een voorbeeld: “Ik sprak laatst een meisje dat zei ‘ik houd wel van klassieke muziek, maar ik durf er niet zo goed naar te luisteren, want ik weet er zo weinig van’. En dan denk ik, dat zijn nou de luisteraars die wij er heel graag bij willen betrekken.”

Ochtendsfeer

Naast de beschrijving van de nieuwe luisteraar, zette Vroomans ook uiteen welke sfeer ze graag wil creëren met het ochtendprogramma: “Wat wij graag willen is aansluiten bij de ochtendsfeer van veel mensen; mensen staan op, komen in actie, gaan wat doen. Willen dan ook graag bijgepraat worden uit de krant met het eerste nieuws. En houden er ook van om naar mooie klassieke muziek te luisteren. Die sfeer willen wij pakken.”

Het volledige gesprek in ‘Lunch’ is hier terug te luisteren.

Lees ook:Frits Spits even presentator op Radio 4 voor Gedichtendag
Lees ook:Waarom muziek tijdens het NOS Radio 1 journaal?
Lees ook:Radio 4 sluit 2007 af met de Radio4daagse
Lees ook:Boonman gaat de Kamer-breedte in met Vroomans
Lees ook:Digitaal te leen: de muziek uit de Top 400

1 Reacties // Reageer

One thought on “Margriet Vroomans weet wie de nieuwe luisteraar is

  1. Frans van Zelm

    L.s.,

    Ik heb het hele interview beluisterd. Volgens mij is het een aaneenschakeling van drogredeneringen, foute aannames en egocentrismen. En dhr. Van den Berg hoort het allemaal tamelijk kritiekloos aan.

    Voor een nadere analyse: http://www.fhvzelm.com/blog/?p=127.

    Mvg, Frans van Zelm

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>