Doelpunten hoor je het snelst via Radio 1

Radio 1Vanaf morgen gaat het wereldkampioenschap voetbal een nieuwe fase in: de kwartfinales gaan beginnen. “Wij” bijten de spits af en spelen om 16.00 uur tegen Brazilië. Natuurlijk gaat Nederland weer massaal voor de televisie zitten om te luisteren naar het commentaar van Frank Snoeks op Nederland 1.

Maar als je écht als eerste wilt weten wat er gebeurt in het Nelson Mandelabaai Stadion, dan kan je beter naar Radio 1 luisteren.

Commentator Jack van Gelder kan namelijk vrijwel direct na het doelpunt vertellen dat er gescoord is. Televisie heeft daarentegen te maken met een aantal seconden vertraging.

Volgens de NOS heeft die vertraging een technische oorzaak. Radio 1 is sneller omdat er een directe lijn naar Hilversum ligt. Voor televisie ligt dat lastiger: dat signaal moet eerst naar het International Broadcast Centre in Johannesburg en gaat daarna via de satelliet naar Hilversum.

En vanaf Hilversum is het beeld niet direct bij je thuis. Kijkers met digitale televisie mogen dan wel een goede beeldkwaliteit hebben, maar zij moeten nóg wat langer wachten dan het good old analoge net. Al met al is Radio 1 via de ether zo’n vier seconden eerder. Met de WK-website van de NOS ben je helemaal de sigaar: dan kan het tientallen seconden duren voordat je het doelpunt te zien krijgt. Via de vuvuzela’s van de buren weet je dan natuurlijk al lang dat er iets aan de hand is…

Het is een optie om de televisie op mute én Radio 1 aan te zetten: op Radio 1 hoor je uitgebreider verslag, en als er een doelpunt valt hoor je dat eerst via de radio, om ‘em daarna op tv te zien. Beeld en geluid lopen dan natuurlijk niet synchroom.

Lees ook:BBC Radio 1 bespaart op kwaliteit
Lees ook:Eén op de twee luistert online radio
Lees ook:Finale van Top 2000 op radio en televisie
Lees ook:538-dj’s Kim en Martijn uit de kleren (video)
Lees ook:Sleutel Q-IJsblok is gevallen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>