Puur censuur: geen live radio meer voor Jonathan Ross

De BBC is het beu. Telkens weer gaat hun radioster Jonathan Ross de fout in door grappen te maken die bij een deel van de luisteraars in het verkeerde keelgat schieten. In oktober vorig jaar werd Ross enige tijd geschorst vanwege een grap over de kleindochter van Fawlty Towers-acteur Manuel Sachs. De uitlatingen van de Britse dj op de voice-mail van Sachs leidde tot een grote rel waarbij meerdere mensen ontslag namen en de BBC een fikse boete kreeg. Direct na terug-komst op de radio ging Ross opnieuw de fout in en een recent incident is aanleiding voor een mooi stukje censuur.


Twee weken geleden maakte Ross een homofobe grap tijdens zijn show. Hij suggereerde dat ouders hun zonen ter adoptie moeten aanbieden als die een Hannah Montana-mp3-speler vragen, “voor ze hun, euh… partner mee naar huis beginnen brengen”. Die uitspraak was voor zijn werkgever de spreekwoordelijke druppel.

De BBC heeft nu besloten dat Jonathan Ross zijn radioprogramma niet meer live mag maken. Voortaan neemt de dj zijn show 24 uur voor de uitzending op en zal de BBC de inhoud controleren op schokkende en beledigende passages. Mochten die er in voorkomen, dan kunnen die nog weggeknipt worden voordat de show uitgezonden wordt op de BBC Radio.

Het is puur censuur wat er nu in Groot-Brittannië gebeurt met de show van Ross. Ik dacht dat deze vorm van radiomaken alleen nog bij Russische en Chinese staatszenders voorkwam. Blijkbaar moet de BBC deze stap nemen om te voorkomen dat ze hun populaire dj -die 6 miljoen pond per jaar verdient- aan de kant moeten zetten omdat de luisteraars de grappen van Ross niet kunnen waarderen.

Lees ook:Shockjock Jonathan Ross weg bij BBC
Lees ook:Twee maal excuses van de BBC
Lees ook:Nominatie tv-prijs voor geschorste BBC-dj
Lees ook:Grote rel rondom groffe grap BBC-dj’s (audio)
Lees ook:Baas BBC Radio 2 neemt ontslag na grap

1 Reacties // Reageer

One thought on “Puur censuur: geen live radio meer voor Jonathan Ross

  1. Martijn

    Puur Censuur? Prima ! Ik wil meer censuur dan. Vrijheid van meningsuiting is niet hetzelfde als vrijheid van beledigen. Als Ross zoiets over mij of mijn familie gezegd zou hebben zou ik hem het ziekenhuis in slaan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>