Wakker Nederland splitst zich duidelijk af van De Telegraaf

De nieuwe aspirant-omroep Wakker Nederland gaat definitief WNL heten. Dat heeft omroepvoorzitter Fons van Westerloo woensdag bekend gemaakt. Het initiatief voor WNL kwam van dagblad De Telegraaf, maar de Mediawet schrijft voor dat publieke omroepen geen banden mogen hebben met commerciĆ«le bedrijven. En dus moet WNL alle banden met De Telegraaf verbreken. Om iedere assocatie van Wakker Nederland met ‘de krant van wakker Nederland’ te voorkomen, heeft Van Westerloo besloten de omroep kortweg WNL te noemen.


In februari van dit jaar maakte De Telegraaf haar plannen bekend om toe te treden tot het publieke omroepbestel. Nog geen maand later had de nieuwe omroep al meer dan 50.000 betalende leden, wat de drempel is om in aanmerking te komen voor de status van aspirant-omroep. Mediaminister Ronald Plasterk moet nog wel zijn goedkeuring geven om WNL daadwerkelijk toe te laten tot het publieke bestel, maar dat lijkt slechts nog een formaliteit.

Als WNL echt een publieke omroep is, heeft het vanaf september 2010 jaarlijks recht op 100 tv-uren en 450 radio-uren. De doelstelling van WNL is om een conservatief-liberale omroep toe te voegen aan het bestel, want de oprichters vinden dat de huidige omroepen vaak een eenzijdig links geluid laten horen.

WNL wordt dus een soort Telegraaf maar dan op radio en tv. Om duidelijk te maken dat de omroep echt geen banden meer heeft met initiator De Telegraaf, is de naam veranderd in WNL. Omroepvoorzitter Fons van Westerloo heeft nog even gedacht een totaal andere naam te kiezen, maar ‘dan denkt iedereen dat er zich weer een nieuwe aanvrager heeft aangemeld’. “Natuurlijk zal de naam Wakker Nederland in het begin nog regelmatig worden genoemd, maar ik verwacht dat dat zal gaan slijten”, aldus Van Westerloo.

Lees ook:Telegraaf wil met WNL in het publieke bestel
Lees ook:Fons van Westerloo kandidaat voorzitter WNL
Lees ook:Telegraaf bereikt grens 50.000 leden WNL
Lees ook:Dominique Weesie verlaat GeenStijl voor Powned
Lees ook:Negatief advies voor Llink, goed nieuws voor Max, PowNed en WNL

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>