Radiostations betalen zich blauw voor podcasten

Aldert Grey)Podcasten wordt een dure grap. De muziek- branchevereniging NVPI vraagt namelijk van particulieren 50 euro per podcast per maand wanneer ze een nummer gebruiken waarvoor ze auteursrechten moeten betalen, vertelde directeur Paul Solleveld deze week in Radio Online van de TROS. Partiulieren betalen bij meer dan tienduizend downloads nog eens 25 euro meer. Maar de tarieven voor radiozenders zijn een stuk hoger.

Radiostations moeten voor één podcast met niet-rechtenvrije muziek 135 euro per maand betalen – en dat nog bij minder dan tienduizend downloads. Hoeveel er bijkomt als dat aantal wordt overschreden, is niet bekend, maar het wordt vast een stuk duurder. De NVPI eist ook nog eens dat een podcast maar 80 procent muziek mag bevatten.

Einde

Slecht nieuws voor grote radiozenders die populaire podcasts hebben waar muziek inzit met auteursrecht. Het weblog Bright neemt (terecht) aan dat Radio 538 met een populaire podcast als Dance Department in de problemen komt, omdat het niet meer rendabel is. Is dit het einde van de (massale) muziekpodcast en krijgen we straks alleen nog podcasts met (overwegend) gesproken woord?

Bron: Nu.nl

Zie ook:
Twijfel over podcast-potentie ondanks succes 538

Lees ook:Hoe levend is podcasting in Nederland?
Lees ook:Twijfel over podcast-potentie ondanks succes 538
Lees ook:HitRadio Top 30 nu ook als podcast
Lees ook:Radio 538 podcasts dit jaar al 11 miljoen keer gedownload
Lees ook:Radio-uitzendingen blijven even in de (pod)kast

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Radiostations betalen zich blauw voor podcasten

  1. Erwin

    Belachelijke beslissing. Dat soort figuren van de NVPI houden zo de voortgang van de techniek wel tegen. Jammer…

      /   Reply  / 
  2. L.

    Wat een ONGELOFELIJKE kansloze idioten daar.

    Compleet de weg kwijt.

    En zo wordt weer een nieuwe techniek met de grond gelijk gemaakt. Wanneer gaat men eens beseffen dat de tijd van lief singletjes kopen bij de platenzaak écht voorbij is.

      /   Reply  / 
  3. Stokkemasker

    Muziekindustrie is altijd goed geweest in mooie initiatieven om zeep helpen.. vind je het gek dat mensen gaan downloaden, met die idiote cd-prijzen in dit land!

      /   Reply  / 
  4. Jasper

    Het wordt tijd dat artiesten eens van al die ‘belangenbeschermers’ wat openheid van zaken eisen. Dat is de enige manier om dat tuig op de knieen te krijgen. Zolang de wetten op dit gebied in Nederland en Amerika door bejaarden gemaakt wordt, zit er niks anders op.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>