Muzieksamenstelling Radio 1 wordt gecentraliseerd

Micropower Corporation)Niemand kan alleen maar naar gesproken woord luisteren, dus op de zender voor nieuws en sport wordt ook af en toe een plaat gedraaid. Sterker nog, bijna het hele eerste uur van het Radio 1 Journaal tussen 6.00 en 7.00 uur bestaat tegenwoordig uit muziek, op wat headlines en twee onderwerpen na. Komkommertijd? De muzieksamenstelling was tot nu toe in handen van de omroepen zelf, maar dat gaat vanaf september veranderen.

Zendercoƶrdinator Jan Westerhof wil een herkenbaar Radio 1-geluid en dus komen er vaste muzieksamenstellers. Len Doens en Angelique Stein gaan voor alle uitzendingen de muziek uitzoeken, die – je raadt het al – ook een wat jonger publiek moet trekken. Misschien trekt Radio 1 dan weer meer adverteerders, want momenteel is er opmerkelijk weinig reclame te horen. OĆ³k komkommertijd?

Karakter

De muziek wordt gescheduled met Powergold. Gebruiksvriendelijke software, weet ik uit ervaring. Toch wordt het traditionele Selector ook nog veel gebruikt door radiostations. De muziek op Radio 1 wordt overigens zoveel mogelijk afgestemd op het eigen karakter van de omroepen en hun programma’s. De EO hoeft dus niet bang te zijn dat ze Sympathy For The Devil moet gaan draaien…
________________________________________________________________

Lees ook:Gezamenlijke regionale omroepen blijven marktleider
Lees ook:Radio 5 en regionalen blij met nieuwe luistercijfers
Lees ook:“4FM laat zich inspireren door format VRT Radio 2″
Lees ook:‘Rechtstreekse subsidie lokalen’
Lees ook:Q-music scoort hoogst in ‘Kerstrapport’ Adformatie

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Muzieksamenstelling Radio 1 wordt gecentraliseerd

  1. Erwin

    Ik blijf het raar vinden, muziek op een nieuws en sportzender. Ik stem juist af op die zender om…jawel…nieuws en sportnieuws te horen. Voor muziek zijn er zat andere initiatieven lijkt me. Voor mij dus een zap momentje als er weer eens muziek voorbij komt, en dat lijkt me nou niet de bedoeling voor de kostbare luisterschare.

      /   Reply  / 
  2. Jasper

    Wat een bullshit. Ik erger me zo aan die muziek op Radio 1. Is gewoon luiheid. In de VS draait de gemiddelde talk-show host zijn hand er niet voor om om 3 uur vol te lullen, met gemiddeld een belletje of 3 per uur.

    En het gemiddelde nieuwsstation doet gewoon 24/7 nieuws. Als de NOS nog nieuwsvulling zoekt, heb ik nog een paar tips: Herhaal eens wat. Mensen luisteren gemiddeld 30 min, dus als je items om het uur herhaalt, merkt niemand dat. Doe eens iedere 10 min weer en verkeer, en trek dan gelijk alle weer en verkeer van de andere PO zenders af.

    Kortom, luister eens naar WINS, WTOP, WBBM of KNX. Allemaal zeer goed beluisterde, en winstgevende nieuwsradiostations.

    WTOP is zelfs marktleider in DC. Geweldige zender. Gewoon 24/7 iedere 10 min ‘on the 8s’ weer en verkeer. Ja, ook om 3 uur ‘s nachts staan er files in DC.

      /   Reply  / 
  3. ruud

    En Jasper vergeet er nog bij te vermelden dat die succesvolle News-Talkers in de USA op de AM, jawel MG uitzenden. Kom daar eens om in dit land met zn vooroordelen tegen AM.
    WTOP in Washinton op 1560 kHz (192 meter???) met 50 kW (+ steunzenders).
    ruud

      /   Reply  / 
  4. Jasper

    WTOP zit op de 820AM. WTOP heeft net een hele frequentieshuffle gemaakt. Ze zaten op 107.7FM en 820 en 1500 AM. Maar ze zitten nu op de sterkere 103.5FM, en daardoor hebben ze de 1500AM gedropt. Blijkbaar vonden ze de andere kant van de Cheasapeake niet belangrijk.

    Was lachen. Tijdens de shuffle zaten ze op een gegeven moment op 4 fequenties. 103.5, 107.7FM, 820 en 1500 AM. Was een volle uuropener ;-) En dan hebben ze ook nog dat prutszendertje in Virginia gehad.

    Kaartjes van de oude en de nieuwe situatie staan op: http://wtopnews.com/?nid=69

    Je hebt trouwens gelijk dat de AM het hier nog goed doet. Draagt verder, en is prima voor talk, kerk en hele ouwe monomuziek. HAd Chicago niet laatst een AM marktleider?

    Heeft ook te maken met de andere dynamiek die je hier hebt. Alle zenders zijn hier lokalo’s met een bereik van de grote stad waar ze zitten. Volgens Nederlandse raidomakers kun je daar geen winst op maken, maar in de VS kan dat makkelijk hoor.

      /   Reply  / 
  5. R. van Hintum

    Voorbeeldje: o.a. de nieuws rubriek van radio 1 is
    Met het oog op morgen. Dat begint om 7 minuten over 11 uur. Tegen half 12 draait reeds de 3e plaat. Over het algemeen met radio1: reportage of een flauw rubriekje van enkele minuten en dan weer een plaatje. Ik vind radio 1 behoorlijk irritant. Vaak is BNR een opluchting.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>