Pleidooi voor regionale omroep

Radioactive.blog.nl | Paul Rutten [ Universiteit Leiden ]Regionale omroepen kunnen publieke taken soms beter en effectiever uitvoeren dan landelijke. Dat is de conclusie van een onderzoek door Paul Rutten, hoogleraar Digitale Mediastudies aan de Universiteit Leiden.

Het rapport gaat over de toekomst van de regionale publieke omroepen in Nederland en is opgesteld in opdracht van belangenorganisatie ROOS met geld van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Staats- secretaris Medy van der Laan (Media) kreeg donderdag het eerste exemplaar.
Regionale zenders staan dicht bij hun publiek, aldus Rutten. Ze kunnen door hun kleinschaligheid beter aansluiten op wat onder de bevolking leeft en dus sneller maatschappelijke veranderingen waarnemen. Regionale omroep sluit verder aan bij de trend dat in cultureel, economisch en ruimtelijk beleid de regio steeds belangrijker wordt, betoogt de onderzoeker.

Radioactive.blog.nl | Radiostudio [ De Toekomst van de Regionale Publieke Omroep ]Problemen waar de omroepen mee kampen, zijn volgens het onderzoek de kwetsbaarheid van regionale televisie door een tekort aan geld voor verdere ontwikkeling. Verder worden jongeren weinig bereikt, terwijl ook regionále omroepen dat wettelijk verplicht zijn. Nadeel is volgens Rutten dat regionalen hiervoor geen doelgroepkanalen kunnen inzetten (hoewel sommigen daar wel in slagen – zo heeft RTV Utrecht naast het algemene Radio M ook het Nederlandstalige kanaal Bingo FM).

De hoogleraar signaleert terecht dat regionale omroepen in het landelijke debat onderbelicht blijven (om over lókale omroepen maar te zwijgen, trouwens). Een prominentere positie doet volgens hem meer recht aan het journalistieke, culturele en maatschappelijke belang van regionale media, zeker in een tijd dat regiokranten (en de weinige commerciële regionale zenders) het moeilijk hebben.
________________________________________________________________

Lees ook:OLON wil digitale doorgifte lokale omroepen
Lees ook:10% Minder subsidie voor Omroep Gelderland?
Lees ook:Gezamenlijke regionale omroepen blijven marktleider
Lees ook:Regionale omroepen willen ook snel digitaal gaan uitzenden
Lees ook:Minister deelt zorgen om financiering 6FM

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>