Chris Kijne pleit voor kwaliteitsuitbouw Radio 1

3voor12.vpro.nl)Veel mensen prefereren een lichtere nieuws- presentatie boven die van Radio 1. Daarom is de publieke nieuws- en sportzender vooral tijdens de piekuren veel publiek kwijtgeraakt aan Radio 2, zo vermoedt Chris Kijne in zijn nieuwste column in omroepblad Spreekbuis. De VPRO-programmamaker vindt dat Radio 1 zich hierbij moet neerleggen en zich beter binnen een stabiele programmering kan focussen op nieuws en achtergronden.

Kijne baseert zich op het feit dat het luistertijdaandeel van Radio 1 in de daluren tussen 1998 en 2006 vrijwel gelijk is gebleven, "ondanks het feit dat we in 1998 nog gezellig VPRO a/d Amstel maakten, zo ongehorizontaliseerd als wat, en nu De Ochtenden in een strak format samen met de EO." (Proef ik hier trouwens wat aversie tegen de voortschrijdende formattering van Radio 1?)

Radio 2

De luistercijfergrafiek bij het artikel toont in elk geval aan dat de vroegere pieken rond 08.00 uur, 13.00 uur en 18.00 uur tegenwoordig toch een stuk minder hoog zijn. Eén verklaring: veel voormalige Radio 1-luisteraars hebben sinds de revitalisering van Radio 2 (midden jaren negentig) een prettig alternatief gevonden. Op 2 worden items korter gebracht, met minder achtergronden en meer muziek.

Kijne vindt dat geen bezwaar: "Ik zou dus denken: laat ze daar lekker zitten." Hij denkt dat het overgebleven Radio 1-publiek bewust op die zender afstemt vanwege het nieuws en de achtergronden daarbij en waarschuwt voor nóg meer veranderingen in de programmering. "Realiseer je dat al die grote ingrepen van de afgelopen jaren in luistergedrag eigenlijk niets hebben uitgemaakt."

Voorzichtig

"Dus wees daar maar eens lekker voorzichtig mee. Bouw de kwaliteit uit die we nu hebben", betoogt hij verder. Als voorbeeld noemt hij ook het feit dat Met het Oog op Morgen het meest gewaardeerde Radio 1- programma is. "En daar is al dertig jaar niks aan veranderd", aldus Kijne. Voor een radiomaker bij een progressieve omroep stelt Kijne zich vrij behoudend op, al heeft hij een punt. Misschien toch een goede kandidaat voor de vrijgekomen functie bij Radio 1 (en 5)?

Maar je zou natuurlijk ook andersom kunnen redeneren. Bijvoorbeeld dat dankzij de modernisering van Radio 1 niet nóg meer luisteraars zijn weggelopen bij de nieuwszender, die vroeger bovendien geen duidelijk profiel had. Hoewel het niet voor meer luisteraars zorgde, heeft het Radio 1 Journaal de nieuwszender een betere structuur gebracht en op de kaart gezet als nieuwsradio.

Zie ook:
Radio 1-luisteraar waardeert 'Oog' het meest

Lees ook:Chris Kijne nieuwe presentator ‘Bureau Buitenland’
Lees ook:Gerard Ekdom vond het tijd voor iets nieuws
Lees ook:[Audio] Reacties op besluit EZ
Lees ook:Laurens Borst niet ontevreden over luistercijfers Radio 1
Lees ook:Quote van de Week – 17 | 2006

1 Reacties // Reageer

One thought on “Chris Kijne pleit voor kwaliteitsuitbouw Radio 1

  1. Jasper

    Maar zonder al die veranderingen hadden al die projectmanagers geen werk gehad! En wat had er dan met die miljoenen moeten gebeuren?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>