Het wordt stil op de werkvloer

Ooit eens een hele dag gewerkt zonder radio op de achtergrond aan? Het kan lekker rustgevend zijn en je kan je dan wellicht goed concentreren, maar bij eentonig werk is wat muzikaal vermaak geen overbodige luxe. Dat is ook de reden waarom op veel werkvloeren de radio als aangenaam behang wordt gebruikt. In België kan daar wel eens verandering in komen als rechtenorganisatie Sabam ook voor het muziekgebruik op de werkvloer een factuur gaat sturen.


 

Net als in Nederland moeten winkeliers, kappers, cafés en restaurants geld betalen aan auteursrechtenorganisaties wanneer zijn muziek in hun tent draaien of de radio aan hebben staan. In België is dat niet anders en daar regelt Sabam de financiële afhandeling van het muziekgebruik in het openbaar.

De auteursrechtenvereniging heeft echter akkkoord gesloten met het Verbond van Belgische Ondernemingen voor een nieuwe regeling waardoor er ook betaald moet worden voor muziekgebruik op plekken waar geen klanten zijn. Dat betekent dat de portemonnee ook getrokken moet worden als de radio aan staat op kantoor, op de werkvloer of tijdens een bedrijfsfeest.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen in België informeert komende week haar leden over de nieuwe tarieven rond het muziekgebruik. De organisatie adviseert zelfstandige ondernemers die niet extra willen betalen, om de radio maar uit te doen. Zo wordt het wel erg stil op de werkvloer.

Lees ook:SABAM wil vrachtwagenchauffers laten betalen voor radio luisteren
Lees ook:Hoorbaar muziek op de winkelvloer is kassa
Lees ook:Tunin.fm inclusief betalingsmodel live!
Lees ook:De impact van ‘vallende sterren’ op Q-music (filmpje)
Lees ook:Vrijstelling auteursrechten op de helling

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het wordt stil op de werkvloer

  1. Cas

    Ik vind het sowieso al raar dat ook in Horeca-gelegenheden het bedrijf moet betalen om muziek af te spelen. Dit wordt waarschijnlijk toch doorberekend bij de consumentenprijs.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>