Speciaal radiokanaal voor de muziek van Bruce Springsteen

In de Verenigde Staten is het hot: satelliet radio. En ja met zo veel ruimte in de ruimte, is er ook wel plek voor speciale radiokanalen.

Op de website van SIRIUS, één van de twee satelliet radiobedrijven in de V.S., kwam ik een bericht tegen over een radiokanaal speciaal voor de muziek van Bruce Springsteen en de E Street Band.

De E Street Band was in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw de begeleidende band van Bruce Springsteen. Na een breuk tussen Springsteen en de band in 1989, kwamen ze halverwege de jaren 90 weer bij elkaar voor de Greatest Hits cd van Springsteen. Later, in 1999, werden Springsteen en de band voor langere tijd herenigd.

Op 2 oktober 2007 verschijnt Bruce Springsteen's nieuwe album Magic waarbij de E Street Band opnieuw verantwoordelijk is het bespelen van de instrumenten.

Speciaal ter gelegenheid van het nieuwe album en de tournee die er aan vastzit, lanceert SIRIUS het speciale radiokanaal E Street Radio. Vanaf 27 september a.s. is er de hele dag muziek van Bruce Springsteen en de E Street Band te horen. Naast de gewone studioversies van de nummers zullen er ook oude concertopnames te horen zijn.

En dat is allemaal 100% reclamevrij te beluisteren, want voor een pakket satelliet radiozenders betaal je in de Verenigde Staten iets meer dan 10 dollar per maand. In de States hebben de twee grootste marktpartijen gezamelijk zo'n 14 miljoen leden. Hoe ver staat het in Nederland eigenlijk met satellietradio?

Lees ook:Bruce Springsteen-week op Radio Veronica
Lees ook:Sirius weer een stap verder in overname XM
Lees ook:‘A Forest’ van The Cure bovenaan de Top 88 van Radio 2
Lees ook:‘Private Investigations’ nummer 1 in 80s Top 100 van Radio 2
Lees ook:Stemmen voor Veronica’s 80′s Top 880

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Speciaal radiokanaal voor de muziek van Bruce Springsteen

  1. Erwin

    Satelliet radio hier in Nederland, of eerlijk gezegd Europa want satelliet signalen houden niet op bij de Belgische en Duitse grens, staat nog in de kinderschoenen. Er is een Spaanse firma, ik ben de naam even kwijt, die plannen heeft om een soort van Sirius Satellite Radio in Europa wil lanceren. Hier zou Radio Digitaal van Talpa ook mee te maken krijgen.
    Verder zou ik het leuk vinden als het Amerikaanse Sirius Satellite Radio hier in Europa is te ontvangen. Ze hebben daar namelijk leuke channels met o.a. Howard Stern die ook wel wat fans heeft in Europa dus zou dit voor hem ook mogelijkheden bieden.
    Verder ben ik ook erg onder de indruk van de ontvangers. Van heel goedkoop, tot complete Hifi sets met satelliet ontvangst. Voor de kleine beurs, tot aanbod voor mensen met een wat diepere portomonnee. Dat moet ik met DAB/DRM en FMExtra nog zien gebeuren….

      /   Reply  / 
  2. Jasper

    Satelietradio werkt in alleen in landen als de VS en Canada omdat het zulke grote lege landen zijn. Vanuit Nederland kijken we altijd naar de overvolle radiomarkt van New York, maar als je in Craphole, Nebraska woont, heb je daar geen reet aan, en moet je het doen met 3 country zenders (classic, soft en pop), twee christelijke zenders (soft en insprirational) een publieke seminieuwszender en dat was het dan. Geen sport, geen nieuws, geen Stern, en al helemaal geen fatsoenlijke muziek.

    In Europa zit de ether overal tjokvol, en is er keus zat. Daarnaast spreekt de bevolking om de 500 km een andere taal, en dus valt er niks te satelieten.

    Overigens is Sirius niet helemaal reclamevrij. Howard Stern heeft toch echt een (zeer beperkt) aantal spotjes in zijn uitzendingen.

      /   Reply  / 
  3. Jorn

    Hey Jasper, dat laatste wist ik niet. Sirius zet zichzelf wel neer als ’100% commercial-free’. Wellicht zijn die spotjes bij Howard Stern nodig om hem en zijn programma te kunnen betalen ;)

      /   Reply  / 
  4. Peter

    @Jasper: ik vind dat een beetje onzin. Deze kanalen zou je die kanalen b.v. allemaal in het engels kunnen laten uitzenden. B.t.w., alle kanalen zijn non stop. Je kunt die kanalen wel aanpassen aan de muzieksmaak van de landen in Europe. Zoals b.v. een kanaal met Franse/Duitse/Spaanse hits etc.

      /   Reply  / 
  5. Jasper

    @ Stern heeft zichzelf al terug betaald.

    http://www.radio.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/2007/01/115285.html

    Reken maar mee: Stern heeft 2,7 miljoen abotjes binnen gebracht in de periode van de aankondiging tot hij daadwerkelijk begon. Een maandabotje is $12.95. 12 x $12.95 x 2.700.000 = $419.580.000. Met een beetje beleggen en een gespreide betaling aan Stern is dat dus wel op te krikken naar 583 miljoen.

    Ook zijn alleen de muziekkanalen reclamevrij. Veel van de talk- en sportradio wordt namelijk gewoon doorgerpikt van ‘aardse’ radio en daar zitten dus al witjes in voor blokken, en tja waarom zou je die dan niet vullen.

    @ Peter: In het Engels uitzenden heeft geen zin. Pogingen van NBC Europe, Euronews en Eurosport hebben dat wel aangetoond.

    Het maken van Franstalige zenders voor de Fransen is onzinnig want daar zit de Franse ether mee vol. Valt niet tegenop te concurreren. De truk van satelliet is nu juist dat je fans BUITEN het gebied van ‘aardse’ zenders kunt bereiken. En dus moet je op zoek naar de fans van Franse muziek in Finland. En dat lukt misschien nog net, maar fans van Finse muziek in Frankrijk? Veel succes. Aan de andere kant, migreren de nieuwe EU-burgers zit een ongeluk, dus daar is misschien een markt(je) te vinden.

    Bovendien kun je in Europa geen reclame verkopen die over het hele continent hetzelfde is. Te veel verschillende regeltjes.

    Tot slot is niet de muziek, maar sport en figuren als Stern de drijvende kracht voor de groei van satellietradio.

    Amerikanen zijn veel mobieler dan Europeanen, maar blijven wel vaak fan van hun lokale sportteam. En net zoals je in Nederland niks hoort over de Griekse voetbalcompetitie, kun je in Florida niet luisteren naar de wedstrijden van de LA Lakers. Op sateliet kan dat wel. Die zenden namelijk gewoon ALLES uit, want ze prikken gewoon de lokale zenders (compleet met reclame) door.

    In Europa wordt dat alweer gelijk een stuk moeilijker door taalproblemen.

    Tot slot wordt in Europa een groot deel van de behoefte naar meer zenders (dan in de ether passen) al gevuld door de kabel. Kabelradio bestaat niet in Amerika. Er is namelijk niemand zo gek om kabels te gaan trekken in de woestijn van Arizona.

      /   Reply  / 
  6. Robin

    En vergeet niet dat de meeste grote radiostations in Europa gewoon via de satelliet te ontvangen zijn. Ook in Oostenrijk of Spanje kun je gewoon naar 538 of Sky luisteren. In Nederland kunnen we ook gewoon naar Bayern 3 of NRJ of Virgin Radio luisteren via de sat.

    Dat zou dus betekenen dat mobiele satellietradio (zoals XM en Srius) het in Europa vooral van automobilisten zouden moeten hebben. Ik denk dat dat een beetje te kleine markt is. Zoals Jasper al aangaf zit de ether vol in Europa en is er altijd wel iets te vinden. Anders gaat gewoon de Ipod of de CD-speler aan. Pak je dankzij RDS toch nog ff de laatste files mee.

    Overigens zijn de muziekkanalen op de satelliet ook niet echt allemaal reclamevrij. Welliswaar zijn er geen commercialblokken te horen, maar elk uur ‘wordt wel mede mogelijk gemaakt door…’. Net als de VRT op TV doet zeg maar…

      /   Reply  / 
  7. Erwin

    Tja, maar toch denk ik dat er het er wel gaat komen hoor, satelliet radio. Kwestie van tijd en dan hebben wij hier ook Sirius Satellite Radio. Men had wel plannen deze richting uit dus ik ben benieuwd.

      /   Reply  / 
  8. Jan-Hein Visser

    Er is natuurlijk wel degelijk satellietradio in Europa! Alleen hebben we het dan over DVB-S, en dat is gewoon audio zoals die ook meegezonden wordt met videostreams. Op die manier kan je honderden stations ontvangen, zoals Robin ook al opmerkt. Of je nou NRK3, DRS3 of Ö3 wilt, het kan allemaal. Alleen wel ieder op een andere op de regio gerichte satelliet.

    Er zijn wel plannen voor ‘mobiele satellietradio, vooral in Engeland (maar daar is ‘Sky Digital en ook DAB al vrij succesvol!), Italië en Spanje

    Sirius zie ik hier niet zo gauw iets ondernemen, ik raadt het ze eerder af ook want heel Europa ‘verenigen’, ik zie het niet gebeuren dat dat een succes wordt!

      /   Reply  / 
  9. Erwin

    Laat dat maar een Sirius over, die hebben een uitstekende marketing afdeling en weten hun product op een mooie manier te verkopen, en dat bedoel ik positief. Kijk ook eens naar de mooie ontvanstapparatuur die men in hun collectie heeft, voor ieder wat wils en in elke prijsklasse. Nee Sirius gaat hier echt wel komen, wacht maar af.

      /   Reply  / 
  10. Robin

    De discussie was ook niet OF het er komt, maar OF het een succes wordt. Dat eerste zal best, maar dat laatste betwijfel ik…

      /   Reply  / 
  11. Peter

    @Robin: dat laatste is natuurlijk pure speculatie. Dit kun je dus niet van te voren voorspellen….

      /   Reply  / 
  12. Robin

    Niet 100% nee, net zo min als dat je kunt voorspellen dat het wel een succes gaat worden.

      /   Reply  / 
  13. Jasper

    @ Peter/Erwin: Er is hier een hele stapel argumenten genoemd waarom sateilietradio volgens het model van Sirius en XM GEEN succes gaat worden in Europa. En dan komen jullie met wat gebrabbel waarom het wel zo zou zijn. Kom op jongens. Doe eens les 1 in discussieren.

    Als je wilt discussieren halen moet je met inhoudelijke argumenten komen. “Ik ben het er niet mee eens” is GEEN inhoudelijk argument. “Je kan de toekomst voorspellen” ook niet.

    “Ze hebben hele mooie radio’s en goeie marketing” is al ook geen argument. DAB radios zijn ook heel mooi. En toch koopt geen hond ze. Waarom niet? Omdat niemand op het product zit te wachten. Mensen hebben namelijk al een radio.

    Ben trouwens blij dat Erwin dit forum kont verblijden met zijn wel doordachte meningen.

      /   Reply  / 
  14. Erwin

    Dank, jij ook welkom natuurlijk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>