Geen radio via ether, zendmast Smilde deels ingestort, Lopik uitgeschakeld

In het grootste deel van Nederland is momenteel geen radio via de ether te ontvangen. De zendmast in Hoogersmilde is deels ingestort, nadat er eerder vandaag brand uitbrak. Toen werd de zendapparatuur – op last van de brandweer – al uitgeschakeld. Rond 15.30 uur stortte de mast in. Zoals op onderstaande foto’s te zien is, staat het onderste gedeelte nog, de mast zelf is ingestort. Er zijn geen gewonden, voor het instorten heeft de brandweer zich al teruggetrokken.

Ook de zender Lopik/IJsselstein vertoonde vandaag complicaties. Ook die zender is uitgeschakeld, uit vrees voor kortsluiting. De NPO schrijft daarover: “Vannochtend vroeg vond daar een brand plaats. Het uitschakelen van de zenders is voor de brandweer noodzakelijk om brandinspectie uit te kunnen voeren.”

Het is – volgens zenderbeheerder Broadcast Partners – voor 80% van het land onmogelijk om radio te luisteren via de ether. Radiozenders als Radio 1 tot en met 4, Sky Radio, Radio Veronica, BNR, Slam!FM, Q-music, 100%NL en RTV Drenthe zijn via de ether niet meer te ontvangen. (Zeeland, Limburg, de kop van Noord-Holland en delen van Oost-Nederland hebben geen problemen.) Radio 1 is momenteel via 747 AM te horen. Kijk verder voor een filmpje en foto’s van de mast in Smilde.

UPDATE: Binnen enkele dagen weer radio vanuit Hoogersmilde en Lopik/IJsselstein

Volgens de Nederlandse Publieke Omroep kijken “distributiepartners van de Publieke Omroep op dit moment naar alternatieve uitzendlocaties. Mogelijk kunnen daarmee al dit weekend delen van het ontvangstgebied worden overgenomen.”

Wat IJsselstein/Lopik betreft: Broadcast Partners wil daar weer zo snel mogelijk gaan uitzenden.

Filmpje van het instorten:

Foto voor en nu, door @pepijnkoning:

Detail ingestorte zendmast Smilde, via Twitter (@ChristianJansse):

Lees ook:Binnen enkele dagen weer radio vanuit Hoogersmilde en Lopik/IJsselstein
Lees ook:Nog weken slechte ontvangst radiozenders
Lees ook:Publieke radio weer vrijwel overal te beluisteren
Lees ook:Studio’s RTV9 afgebrand
Lees ook:Wegvallen FM-zenders publieken mogelijk

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Geen radio via ether, zendmast Smilde deels ingestort, Lopik uitgeschakeld

  1. Peter

    hier in den haag geen problemen

      /   Reply  / 
  2. muisje88

    ik heb ook geen probleem met radio luisteren (via internet ;-)

      /   Reply  / 
  3. Peter

    lol

      /   Reply  / 
  4. brantje

    kan de zendmast in jirnsum weer van stal

      /   Reply  / 
  5. Bernhardus Annen

    Kan het kloppen dat via de ether cq autoradio, signaal wordt herhaald zodat je muziek niet regelmatig hoort en stukken verdwijnen? Alsof je signaal ontvangt van verschillende zendmasten die elkaar niet goed overlappen?

      /   Reply  / 
    1. Iwan Verrips Auteur

      Beste Bernhardus, dat is inderdaad wat kan gebeuren. Door het automatisch overschakelen naar andere frequenties kan tekst of muziek wegvallen of juist dubbel te horen zijn. Heb je normaal waarschijnlijk weinig last van, maar zolang die zendmastenstoringen nog niet helemaal opgelost zijn… zal je er eventjes mee moeten leven.

        /   Reply  / 
  6. Bernhardus Annen

    Ok, dan ligt het gelukkig niet aan de autoradio. Dank je wel voor je reactie. Wel een beetje irritant, maar ja, als je je werk hebt (had), dan is dat nog veel vervelender. Alles in het juiste perspectief zien zullen we maar zeggen. Ben wel erg benieuwd of de toren van Hogersmilde weer wordt opgebouwd zoals deze was. Altijd een markant punt als je vanaf Friesland kwam. Nu biedt het een trossteloze aanblik….

      /   Reply  / 
    1. Iwan Verrips Auteur

      Goed nieuws voor jou: de zendmast wordt zeer waarschijnlijk weer herbouwd. (Dat moet ook bijna wel, want dit is natuurlijk ook een ongewenste situatie.) In VK las ik dat de bouw naar schatting een half jaar in beslag neemt. Tot die tijd dus eventjes een andere blikvanger zoeken ;)

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>