Proef sirene via autoradio gestopt: ambulancediensten willen doortesten

AmbulanceJe kent het wel: net een nieuw cd’tje in de autoradio gepropt, breekt die nare verkeersinformatie weer in. Daar zat je net niet op te wachten, want op het b-weggetje naar jouw bestemming staat toch geen file. Van díe techniek willen de nooddiensten gebruik gaan maken. En proef die is gedaan blijkt op niets te zijn uitgelopen, maar Ambulancezorg Nederland wil graag verder testen.

Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken gaat het ‘Flistersysteem’ niet invoeren. Uit de genoemde proef is onvoldoende gebleken dat hulpdiensten sneller op een locatie kunnen zijn.

FM-zender

Daarnaast is er nog een groot probleem: stel dat een ambulance, brandweer of politie met spoed op de A12 rijdt van Woerden naar Utrecht. Hij breekt in op alle autoradio’s die de radio-onderbreekfunctie voor verkeersinformatie aan hebben staan. Maar zo’n FM-zender is niet zo nauwkeurig: aan de andere kant, van Utrecht naar Woerden, worden ook allerlei radio’s onderbroken. Ook daar is een akoestisch signaal van het hulpvoertuig te horen. Dát is niet de bedoeling: die mensen gaan opletten en langzamer rijden voor een ambulance die niet gaat komen. Ironisch genoeg zouden daar nog ongelukken van kunnen komen ook. ;)

Ambulancezorg Nederland

De belangenorganisatie van ambulancediensten verbaast zich over het stopzetten door Bijleveld. Het besluit kwam totaal onverwacht, want de proef loopt nog volop. Hulpdiensten klagen al langer dat ze niet gehoord worden. Daardoor gaan auto’s onvoldoende of te laat aan de kant en dat vertraagt de hulpdiensten enorm.

Lees ook:Proef met alarm via radio blijkt succesvol
Lees ook:Brandweer gaat radio’s zachter zetten
Lees ook:Hulpdiensten mogen toch noodsignaal via radio verspreiden
Lees ook:Veiling Roodshow brengt 12.000 euro op voor Goed Doel
Lees ook:Iedereen belt radio na explosie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>