Commercieel vs. Publiek: Classic FM wint

Classic FM heeft meer luisteraars dan de publieke concurrent Radio 4Uit het onderzoek van de Radiobasisonder-vraging 2007 bleek vorige week al dat Sky Radio de meeste luisteraars heeft. In de berichtgeving beperkte we ons tot de vijf Nederlandse radiozenders met de meeste luisteraars, maar dat betekent niet dat de andere stations ontbreken in het lijstje. Dat onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Radio Advies Bureau (RAB) laat zien dat de commerciëlen de publieken klassiek verslaan.

Radio 4 legt het namelijk af tegen Classic FM. Dit blijkt uit onderzoek van Intomart GfK naar de radiobeluistering in Nederland. Classic FM is de populairste radiozender van Nederland die klassieke muziek uitzendt; 14,7% van alle Nederlanders van 10 jaar en ouder luistert naar Classic FM. Dat  komt neer op ruim twee miljoen verschillende luisteraars en dat is meer luisteraars dan Radio 4. 

Voor Radio 4, de klassieke zender van de publieke omroep, ligt het percentage luisteraars van 10 jaar en ouder dat naar die zender luistert op 12,3%. Op zich niet zo opvallend, want zoals de meest recente luistercijfers al laten zien heeft Classic FM een luistermarkt-aandeel van 2,5% tegen 1,9% voor Radio 4.

Desalniettemin vond de Sky Radio Group, waar Classic FM deel van uitmaakt, de onderzoeksresultaten wel een goede aanleiding om een persbericht de deur uit te doen. Daar is ook wel wat voor te zeggen, want gerangschikt naar marktaandeel is Sky Radio de derde zender van Nederland, terwijl het gezien in absolute aantallen luisteraars, de nummer één is. Classic FM is zowel wat betreft luisteraandeel als aantal luisteraars groter dan het publieke Radio 4.

Zie ook:
- Downloadshop voor muziek van Classic FM
- 7,2 Miljoen luisteraars voor Sky Radio

Lees ook:Classic FM viert 15-jarig jubileum
Lees ook:800.000 ‘liefhebbers’ voor Classic FM
Lees ook:Opnieuw popmuziek op Classic FM
Lees ook:Classic FM goes Pop
Lees ook:Classic FM slaat aan het podcasten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>