Jeroen Kijk in de Vegte blikt met Radioactive terug op 2007

Jeroen Kijk in de Vegte blikt terug op 2007 en kijkt vooruit naar 2008 | Radioactive.blog.nlVeel kranten, websites, radio- en televisiezenders brengen eind december lijstjes en jaaroverzichten om het jaar mee af te sluiten. Radioactive doet anders: samen met een aantal Nederlandse radio-dj's kijken we terug op 2007 en doen we een voorzichtige voorspelling voor 2008. Tot en met Oudjaarsdag lees je hier elke dag een terugblik. Vandaag als afsluiter: Jeroen Kijk in de Vegte (binnenkort van Q-music).

Door: Jorn Agterberg

Jeroen Kijk in de VegteOp 18 April 2006 startte Jeroen Kijk in de Vegte bij radiozender Caz! de ochtendshow. In juni van dit jaar besloot SBS om geen investeringen meer te doen in Caz! Later verkocht SBS het de frequentie van de zender aan Arrow, daarmee werd Caz! eigenlijk de nek omgedraaid.

Jeroen, hoe kijk jij op radiogebied terug op 2007? Wat is volgens jou de belangrijkste ontwikkeling geweest?
Het was me het jaartje inderdaad wel. Bij CAZ! Heb ik met heel veel getalenteerde mensen gewerkt en hebben we mooie dingen gedaan. Dat men na een jaar al besloot de stekker uit de zender te trekken is jammer. Er is veel tijd en energie in gestoken. Aan de andere kant ben ik er ook wel opgelucht over. Na het vertrek van Gerard Timmer moest alles meer en meer volgens schema's, onderzoeken en statistiekjes. Ik snap dat dat soms handige gereedschappen zijn, maar ik vind radio toch ook nog steeds een creatief product, waarbij niet altijd te becijferen valt waarom iets leuk of goed is. En in dit geval vond ik het ook een teken van onmacht. Het onvermogen te vertrouwen op je eigen talent en radio-instinct. Men verlangde van mij dat ik me zou committeren aan deze steriele invulling van de zender. Maar ik zag op tegen die nieuwe koers en juist op het moment dat ik besloten had dat dit niet langer was wat ik wilde, besloot SBS de frequenties te verkopen. Het ‘probleem' had zichzelf opgelost. Dat Arrow het nu zo goed doet, gun ik ze dan ook van harte.

Eind oktober ben je samen met oude bekende Mijke van Wijk een jazzprogramma gaan presenteren op KX Radio. Wat heb je met jazz?
Ik heb niet zo veel met jazz. Rob Stenders vroeg me een paar uurtjes te vullen op KX Radio. Hij vond dat ik de spieren warm moest houden. Maar omdat ik niet echt een plaatjesdraaier ben, heb ik Mijke gevraagd mee te doen. Zij is verstokt jazzliefhebster en voilá: het idee was geboren. We draaiden om en om onze plaatjes en Mijke moest mij op die manier overtuigen van de schoonheid van jazz.

Hoe kunnen we het uitstapje bij KX zien? Als een uurtje hobby radiomaken of een verdieping in jazzmuziek?
Heel eerlijk gezegd was het vooral voor de lol.

Na het wegvallen van je programma op Caz! werd het even stil rond Jeroen KidV, maar je zat zeker niet alleen en verveeld thuis. Je was te zien in Ranking The Stars waar je een beetje neergezet werd als een werkloze dj. Hoe was het om mee te doen aan het programma?
Het was vooral fascinerend om Paul de Leeuw aan het werk te zien. Wat kan die man snel denken. Ik dacht in eerste instantie dat hij een oortje in had, waarmee de grappen ingefluisterd werden. Dat was dus niet zo. Hij is zo razendsnel. Prachtig.

Toen ik gevraagd werd, vond ik het vooral leuk. De meeste mannen kende ik al en ik had wel zin om met hen een paar dagen plezier te maken. In eerste instantie vond ik het tijdens de opnames een enorme ego-kermis. Al snel besefte ik dat het zinloos zou zijn om heel geforceerd grappig te gaan doen. Dus heb ik gewoon antwoord gegeven op de vragen.

Naast Ranking The Stars, waar je tussen tien andere BN'ers zat, stond je zelf in het middelpunt met je theatershow ‘Not The Dr. Phil Show'. Wat houdt de show in?
Not the Dr. Phil Show is een soort talkshow, waarvoor Willem Alkema, die het concept heeft bedacht, mij heeft gevraagd. Interviewgasten krijgen een opdracht die aan het eind van de show volbracht moet zijn. Zo moest Jacques d'Ancona in Groningen een schoorsteen maken voor op het theater. Anders zou Sinterklaas zijn cadeautjes niet kunnen bezorgen. Aan het eind van de show zijn we vervolgens met het hele publiek naar buiten gegaan, en werd Jacques' schoorsteen met een hoogwerker op het dak gezet. Om maar een voorbeeld te geven. Eigenlijk is elke show anders. Heel bewerkelijk, eigenlijk.

Was het altijd al een wens van je om op de planken te staan?
Niet echt, maar ik kende de show al en vond het een eer dat Willem me erbij wilde hebben. Bovendien hadden wij al eerder samen een reeks van een andere voorstelling gedaan en dat klikte wel.

In Ranking The Stars zat je redelijk dichtbij Ruud de Wild en de chemie tussen jullie spatte er nog vanaf. Dat deed mij dagdromen dat jullie ooit weer eens samen radio zouden gaan maken. Daarbij kwam dat zei Ruud (begin juli al) zei "Ik wil nog één keer met Jeroen knallen". 10 December 2007 werd het bekend: Ruud gaat naar Q-music en jij gaat mee!

Wie belde jou, was het Ruud?
Er heeft eigenlijk niemand gebeld. Het was meer toeval. Ruud en zijn vrouw waren op een goede avond bij ons thuis voor een etentje. We praatten een beetje over koetjes en kalfjes en op één of andere manier kwamen we gelijktijdig tot de conclusie dat we graag nog eens samen een programma zouden willen maken. Ik had in die periode de hoop voor CAZ! al opgegeven dus voor mij was er weinig dat dit wilde idee in de weg stond.

Sterker nog: ik leefde helemaal op van het vooruitzicht. Hoe of wat of waar maakte me niet eens zoveel uit. Uiteindelijk werd het dus Q-music. En dat leek me meteen een prachtig station om onze plannen tot uitvoer te brengen.

10 Maart 2008 starten jullie met de ochtendshow, dat duurt nog even, maar heb je al een idee hoe het programma er uit gaat?
Ik heb echt nog geen idee. We gaan daar nu mee aan de slag. Het zal zeker geen één op één kopie van onze middagshow op 3FM worden.

Denk je dat Moraly Beyer van de NOS toestemming krijgt om wat nieuwsbulletins te komen doen bij Q-music? En verhuizen de andere typetjes ook met jou mee?
Hm… dat weet ik dus nog niet. Het is wel verleidelijk. En leuk. Maar aan de andere kant vind ik ook dat we onze fantasie en creativiteit maximaal moeten prikkelen en dus misschien wel helemaal op nieuw moeten beginnen. Het zal wel een combinatie van beiden worden.

Wat ga je in 2008 nog meer doen, blijf je nog bij RTL Boulevard? Heeft RTL er geen moeite mee dat je bij de concurrent van hun Radio 538 zit?
Ik denk niet dat dat voor RTL een groot probleem is, hoor. SBS is immers ook een grote rivaal van RTL. En verder wil ik me eerst maar even voor de volle 100% op de nieuwe show storten. Het zal flink aanpoten worden en reken maar dat we het goed gaan doen.

Tot slot op radiogebied in het algemeen, zie je nog belangrijke verschuivingen voor 2008 of denk je dat de rust wel enigszins is teruggekeerd?
De rust is er nooit echt. Ik ben heel benieuwd hoe ver Arrow Classic Rock nog doorgroeit en wie daar vervolgens het meest onder lijdt. Ik ben benieuwd wie de ochtendshow op Radio 2 gaat doen. En ik ben ook nieuwsgierig hoe de gespannen verhouding tussen Radio 538 en Rick van Velthuysen zich ontwikkelt… Ha! Het wordt me een jaartje!

Lees ook de terugblikken van:
- Timo Kamst (Slam!FM)
- Eline La Croix (100%NL)

Lees ook:Jeroen Kijk in de Vegte samen met Mijke van Wijk op KX
Lees ook:Jeroen van Inkel verhuist definitief naar de middag
Lees ook:Paul de Leeuw opent nieuwe ochtendshow Q-music
Lees ook:Ruud de Wild terug bij Radio 538
Lees ook:Spraakmakend! Explosieve Anouk bij Ruud de Wild

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Jeroen Kijk in de Vegte blikt met Radioactive terug op 2007

  1. Hendrik-Jan

    Leuk om te lezen Jorn, die interviews. Dat mag in 2008 wel doorgaan zo af en toe!

    Gr

    Hendrik

      /   Reply  / 
  2. f1sven

    Erg leuk interview zeg!

    Ik denk dat 2008 het jaar van Q gaat worden, die zijn denk ik niet te stoppen en zullen een vaste waarde in het Nederlandse radio landschap worden.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Terugblik op 2008 met Jeroen Kijk in de Vegte | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>