Terugblik op 2008 met Jeroen Kijk in de Vegte

Je hoeft de radio of televisie maar aan te zetten en je wordt overspoeld met eindejaarslijstjes en nieuwsoverzichten. Op het Radioactive Blog niets van dat! Net als vorig jaar blikken met een radio-dj terug op het afgelopen jaar. Eind 2007 sprak Radioactive met Jeroen Kijk in de Vegte, destijds was al bekend dat hij samen met Ruud de Wild de ochtendshow op Q-music zou gaan doen. Tijd om een jaar later de voorspellingen nog eens te bespreken én natuurlijk de rest van het jaar 2008.

 

Door: Jorn Agterberg

Laten we beginnen met jouw vooruitzicht op 2008. Je was onder meer benieuwd naar de luistercijfers van Arrow Classic Rock. Eind 2007 lagen die rond de 2,5%, nu rond de 2,8%. Wat had je er van verwacht? Is dit wellicht het hoogst haalbare met deze etherfrequentie (Yorin FM kwam ook niet veel verder dan 2,6%)?
“Hmmm… het is altijd nog meer dan de 2% waar Caz! ooit mee eindigde. En ik kan me herinneren dat Yorin FM op het laatst rond de 3,3% zat. Dus theoretisch is het wel mogelijk. Ik denk dat het een kwestie van lange adem is voor Arrow.”

Twee weken voordat jij met Ruud op Q-music begon, startte op Radio 2 ook een nieuwe ochtendshow. Nota bene gepresenteerd door Sander de Heer, je oud-collega van Ruuddewild.nl op 3FM.

In hoeverre vind je hem passen bij Radio 2 en in zijn rol als ochtendjock?
“Misschien heel slecht van me, maar ik heb het echt nog nooit gehoord. Ben wel heel benieuwd hoe hij het doet. Ik kan me voorstellen dat het programma goed bij hem past en dat Radio 2 sowieso een stuk jonger is geworden met Sander aan boord. Het programma was enorm ingedut en dat is iets waar ik Sander nog nooit op heb kunnen betrappen.”

Vorig jaar sprak je over “de gespannen houding tussen Rick van Velthuysen en Radio 538″. Alsof jij vorig jaar al meer wist, want Rick verruilde Radio 538 afgelopen zomer voor Radio Veronica.

Goede keus van Rick om te vertrekken bij 538?
“Ik had gewoon het gevoel dat hij zich niet meer lekker voelde bij 538. Alsof hij, nadat Erik-Jan er uit was gekieperd, niet meer lekker in zijn eigen programma zat. En dat ‘ie dus aan het zoeken was naar alternatieven.”

Hoe vind je Rick bij Veronica passen?
“Ik las op zijn weblog dat hij erg verguld was met zijn overstap, maar ik heb ook Rick nog niet gehoord in zijn nieuwe baan…”

Dan Ruuddewild.nl op Q-music. Het is 10 maart 2008, het moment dat jij en Ruud samen terug waren op de radio. Direct hoorde ik de oude vertrouwde chemie tussen jullie.

Hebben jullie vooraf nog geoefend, bijvoorbeeld door het maken van een proefuitzending?
“We hebben één keer geoefend. Maar dat was vooral om de studio te leren kennen. Ik kan me voorstellen dat je je als DJ wel thuis moet kunnen voelen in een studio voordat je voor het eggie begint. Dus toen hebben we een keer ‘s avonds proefgedraaid.”

Heb je er bewust voor gekozen om alle oude typetjes (uit de 3FM-tijd) achter je te laten?
“Ja, we willen onszelf wel blijven prikkelen om nieuwe dingen te verzinnen. Er zijn ook best veel dingen uit het verleden wèl meegegaan omdat ze gewoon goed werken, maar lang niet alles. Bovendien waren we lang geleden al gestopt met Paulus Pietsma en andere typetjes omdat ik de koek ook wel een beetje op vond raken. Maar er zijn altijd weer leuke, nieuwe mensen aan het firmament die schreeuwen om geïmiteerd te worden, zoals daar is Sonja Bakker!”

Hoe groot is de rol van producer Martijn Zuurveen in het programma (buiten zijn spreektijd om;)?
“Martijn is de producer en regisseur van het program in de meest overzichtelijke vorm van het woord. Oftewel: hij zorgt voor de structuur in de organisatie. Hij zorgt dat gasten en telefoontjes geregeld worden en dat we tijdens de uitzending netjes op tijd blijven lopen. Niet dat Ruud en ik verder niks doen, maar Martijn kan dat gewoon veel beter. Hij is echt heel erg goed in zijn werk. Bovendien is het ook wel fijn dat hij wèl verstand heeft van sport, want daar weten Ruud en ik dan weer niks vanaf.”

Vergaderen jullie ook iedere dag voor de volgende uitzending?
“We doen wel elke dag een nazit. Alle lopende zaken doornemen enzo. En koffie drinken. En ik eet altijd een tosti en Martijn twee crackers met kaas. Maar echt een vergadering is dat niet. Dat is ook lastig want we willen wel elke dag actueel zijn. Althans, dat proberen we. Dus dan is het niet handig om direct na de uitzending het programma van de volgende dag vol te plannen. Gevolg is dat we eigenlijk de hele dag met elkaar aan de telefoon en de mail zitten om dingen uit te wisselen.”

Enne… Ruud en jij zeiken elkaar nog wel eens af, maar in het echt zijn jullie toch wel vrienden?
“Ja en dat is eigenlijk gek. Dat heb ik nog nooit eerder gehad met iemand met wie ik een programma maakte. Nou, okee, Rob Stenders zie ik ook nog wel regelmatig, maar het zijn uitzonderingen. Ik heb met Ruud vooral de humor die ik verder met niemand heb. Als we ergens zijn vallen ons altijd dezelfde dingen op, die andere mensen helemaal niet in de gaten hebben. Ik heb die match ook met mijn broer, maar verder met eigenlijk niemand. Daardoor weet ik in de uitzending ook vaak al ver van te voren waar Ruud naar toe wil of wat ‘ie nodig heeft.

En dat afzeiken… is het überhaupt afzeiken? Ik ervaar het totaal niet als iets negatiefs. Vaak moet ik er in mezelf nog harder om lachen dan Ruud. En ook dat gaat na de uitzending gewoon door. Ik ben eigenlijk heel blij dat we de draad weer opgepakt hebben. Dit is gewoon wat we leuk vinden en waar we goed in zijn.”

De perikelen rondom de vaste RTL Boulevard-stem Kas van Iersel hebben we allemaal kunnen volgen. Nu is recent bekend geworden dat jij de voice-over blijft.
Ooit de ambitie gehad om niet achter die desk van Boulevard te zitten, maar om de voice-over van het programma te zijn?
“Ik heb er echt nooit over nagedacht. Het was ook totaal niet aan de orde. Kas was subliem als stem in Boulevard.”

Wat is het belangrijkste verschil in bijvoorbeeld stemgebruik en teksten tussen jou en Kas?
“Ik moet je bekennen dat ik daar niet echt een studie van heb gemaakt. Het is iets heel persoonlijks. Kas zal ongetwijfeld andere accenten leggen/hebben gelegd dan ik. Ik denk wel dat ik in de rol heb moeten groeien. Vooral omdat het zo enorm de plek van Kas was. In het begin hoorde ik bij iedere tekst Kas bij wijze van spreken nog meelezen.”

Wie schrijft de voice-over teksten?
“De redacteuren van het programma schrijven de teksten.”

Hoeveel invloed heb jij daar op?
“Ik heb daar in zoverre invloed op dat ik me de teksten ‘eigen’ moet maken. Het moet passen bij mij. Zou ik het zo gezegd hebben? Loopt dit lekker? Maar in the end moet de strekking van het verhaal natuurlijk wel het zelfde zijn.

En ik ben heel kien op de juiste uitspraak van namen. Laatst kreeg ik in de uitzending een draai om m’n oren van Marc van der Linden omdat ik de naam van één of andere Liechtensteinse prinses verkeerd had uitgesproken. Baal ik dan toch van.”

Er is publiekelijk gesproken over het salaris van Kas voor “dat ene uurtje werken per dag”. Ik zal je niet vragen naar jouw salaris, maar hoe lang ben je er dagelijks écht mee bezig?
“Dat hangt er heel erg van af. In deze periode is het wat drukker, omdat er veel voorgeproduceerd wordt. Maar normaal zo’n anderhalf à twee uur per dag.”

Heb je nog wel eens last minute teksten die net voordat Boulevard live gaat moet inspreken?
“Het komt wel voor dat er op het laatste moment ineens iemand dood gaat, of zich iets anders voordoet dat mee moet in de show. Maar mijn stem zit lang niet in alle reportages die je in Boulevard ziet.”

In de ochtendshow op Q-music zeg je wel eens dat je naar RTL Boulevard hebt gekeken die dag ervoor, maar je zegt nooit iets over je voice-overwerk voor het programma. Doe je dat bewust niet?
“Ik denk dat dat vooral komt omdat het gewoon twee totaal verschillende werelden zijn. En misschien ook omdat ik het vanuit het perspectief van een luisteraar bekijk. Wat heeft die er nou mee te schaften dat ik filmpjes inspreek bij Boulevard? Ik vraag me zelfs af in hoeverre luisteraars dat überhaupt door hebben.”

Heb je naast Q-music en RTL Boulevard nog vrije tijd over? Bijvoorbeeld voor Villa Eikelzicht? ;)
“De laatste tijd weinig vrije tijd, inderdaad. Maar het is niet zo’n probleem. En ons huisje op de Veluwe blijft inderdaad een heerlijke plek, lekker ver weg van alles.”

Nog even en dan zit 2008 erop. Wat verwacht je van komend jaar?
“Ik hoop dat we met ‘Ruuddewild.nl’ en Q-music doorgaan op de ingeslagen weg. Ik vind het programma met de dag beter worden en ik heb het gevoel dat we er lekker in zitten. Bovendien is Q-music echt een mooie en superprofessionele club mensen waar ik me heel erg thuis voel.”

Kan de show Ruuddewild.nl nóg beter dan?
“Absoluut. We werken er elke dag keihard aan. Maar ik zie het als een organisch iets. Het moet groeien. En dat kan je positief beïnvloeden door er veel over na te denken en er hard aan te werken, maar er zijn ook heel veel dingen die gewoon vanzelf moeten ontstaan, zonder dat je precies kan verklaren waar het vandaan komt of waarom het ineens werkt.”

Hoe kijk je aan tegen mogelijke financiële problemen in de radiowereld, zoals bij SLAM!FM?
“Ik heb het meegemaakt bij Caz! en het is uiterst kud als je als programmamens ergens met hart en ziel aan werkt, dat dat dan zo de nek wordt omgedraaid. Dat gun ik weinig mensen.”

En wat betreft de luistercijfers van Q-music?
“Ik geloof dat we niet echt te klagen hebben. We bereiken al heel erg veel mensen. En ook voor ons geldt dat het een kwestie van doorzetten is. Ik heb er vertrouwen in, vooral als je merkt hoeveel feedback we krijgen op de ochtendshow en op een actie als bijvoorbeeld Het Geluid. Letterlijk iedereen die ik in die periode sprak, was er mee bezig.”

Dankjewel Jeroen en een goed radiojaar gewenst!

Zie ook:
- Jeroen Kijk in de Vegte blikt met Radioactive terug op 2007
- Jeroen Kijk in de Vegte blijft voice-over Boulevard
- Sander de Heer ontwaakt voortaan op Radio 2
- Rick van Velthuysen naar Radio Veronica

Lees ook:Jeroen Kijk in de Vegte voice-over bij Boulevard
Lees ook:Albert Verlinde met primeur terug op de radio
Lees ook:Jeroen van Inkel boos over degradatie
Lees ook:Meer duidelijkheid over voice-over Boulevard
Lees ook:Op bezoek bij.. Jeroen Kijk in de Vegte: “Knutselen is voor mij radio maken”

1 Reacties // Reageer

One thought on “Terugblik op 2008 met Jeroen Kijk in de Vegte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>