Eline La Croix blikt met Radioactive terug op 2007

Eline La Croix blikt terug op 2007 en kijkt vooruit naar 2008 | Radioactive.blog.nlVeel kranten, websites, radio- en televisiezenders brengen eind december lijstjes en jaaroverzichten om het jaar mee af te sluiten. Radioactive doet anders: samen met een aantal Nederlandse radio-dj's kijken we terug op 2007 en doen we een voorzichtige voorspelling voor 2008. Tot en met Oudjaarsdag lees je hier elke dag een terugblik. Vandaag Eline La Croix van 100%NL.

Door: Jorn Agterberg

Eline La Croix (100%NL)Het is best wel een bewogen jaar geweest in radioland en ook bij 100%NL. Na een lang juridisch getouwtrek bestaat de zender pas ruim een jaar en er zijn veel ontwikkelingen geweest. Radioactive sprak met Eline La Croix.

Eline, allereerst even voor de mensen die nog nooit naar 100%NL hebben geluisterd, wat is het voor een radiozender?
100%NL brengt de beste muziek van eigen bodem, dat zegt eigenlijk alles. Alleen Nederlands product en eindelijk is daar een platform voor in de vorm van 100%NL.

Jullie draaien dus 100% Nederlandse muziek, maar heb je geen zin om af en toe een paar knallers te draaien van niet-Nederlandse bands?
Persoonlijk heb ik dat wel ja, maar dat doe ik niet op 100%NL omdat ik volledig achter dit format sta. De knallers draai ik soms thuis en onderweg in de auto.

Ken je nog platen met een grote hitpotentie voor 2008 of artiesten waar we volgend jaar nog veel van gaan horen?
Dan zou ik echt even in de dossiers moeten duiken… Ik denk dat initiatieven als kweekvijver nog wel eens wat voort kunnen gaan brengen. Sowieso komen de talenten uit de hoeken van internet (HearMyMusic, YouTube) en uit televisieprogramma's (Idols, Popstar) ook in 2008 weer goed aan bod.

De prijs Gouden RadioRing kent ook de categorie ‘Beste Vrouwelijke DJ'. Mensen weten vaak niet veel vrouwelijke dj's te noemen. Bij 100%NL ben jij één van de zes vrouwelijke dj's. Waarom zijn er eigenlijk zo veel vrouwen bij 100%NL?
Het geeft een lekkere nieuwe sound en het bewijst tevens dat we niet onderhevig zijn aan een machobureaucratie.

Hoe is het om met zoveel vrouwen radio te maken?
Je programma maak je in je eentje, dus dan heb je met niemand iets te maken alleen met Herbert dan (oprichter en directeur 100%NL, red.), dus dat is prima radiomaken. En… daarnaast is het fijn als je een tampon kan lenen als je die bent vergeten. (-;

Je bent dit jaar bevallen van een kindje. Valt het moederschap goed te combineren met je werkzaamheden bij 100%NL?
Dat is redelijk goed te combineren. Je leven verandert behoorlijk met zo'n kind, en dan heb ik het vooral over tijden, slapen en planning. Pas na een aantal maanden krijg je een beetje in de smiezen hoe je nog een beetje aan je rust toekomt. En dat vind ik wel moeilijk; als mijn dochter weer eens ‘s nachts wakker wordt en 's ochtends véél te vroeg, dan ben ik moe, maar moet ik toch veel energie geven in de uren dat ik on air ben. Ik moet wel zegen dat 100%NL heel coulant is en begrip toont voor jonge moeders, dus bij deze nog eens mijn dank daarvoor.

En dansen, doe je dat nog?
Oh joh, dat is nog steeds een grote passie!! Helaas ben ik ook veel ziek geweest. dat schijnt alweer een jonge-moeders-kwaal te zijn als je je kind op de crèche, ook wel bacillenfabriek, doet. Daarom is het er een beetje bij ingeschoten maar ik hoop binnenkort weer lekker te kunnen trainen en dansen, zij het niet professioneel…

Nog even over die Gouden RadioRing gesproken, is dat iets wat je ooit ook wel wilt winnen?
Uiteraard wil ik die wel winnen, altijd leuk. Ik hecht desalniettemin geen waarde aan dit soort ‘prijzen' want ze zijn zo subjectief. Ik verwacht ook niets meer te winnen als jock, aangezien mijn ambities niet meer helemaal daar liggen.

Waar liggen je ambities dan?
Ik wil graag een managementfunctie. Wel wil ik graag nog bij de radio werken, omdat ik goed begrijp wat een radiostation voor een soort bedrijf is en ik denk dat ik waardevol kan zijn binnen een dergelijke organisatie.

Eind 2006 had 100%NL nog een summier marktaandeel van 0,3%. Momenteel zitten jullie al op 1,2%! Hoe zal de zender zich ontwikkelen?
Dat vragen wij ons ook af.

Wat verwacht je voor eind 2008?
Misschien een wat een flauw en diplomatiek antwoord, maar ik verwacht niks want mijn ervaring leert dat geen verwachting altijd het beste uitpakt. Wel moet je oppassen dat je daar niet ‘naar gaat werken', dus zet ik hoog in…

Sindskort is Radio Noordzee Nationaal ook weer tot leven gebracht en de ambities van het station zijn niet mis. Wat verwacht je van RRN en andere vergelijkbare initiatieven zoals bijvoorbeeld RadioRembrandt?
Ik hoop dat deze zenders bij een andere doelgroep dan de onze goed aanslaan (bijvoorbeeld de echte volksmuziek-aanhangers), en dat we elkaar niet ‘in de weg' zullen zitten.

100%NL zegt graag betrokken te willen zijn bij Nederlandse producties. Volgens mij zijn jullie al aardig op weg met de samenwerking met Nederlandse artiesten, zoals Bastiaan Ragas als gastpresentator in verband met de lancering van zijn album. Wat kunnen we op dat vlak nog verwachten van 100%NL?
Ik vind Bastiaan een tamelijk slecht voorbeeld. Beter kan je denken aan Dewi, die speciaal voor ons een Nederlandstalig nummer heeft gemaakt, aan Mark Dakriet en Marlayne, die onze kerstsingle hebben gemaakt en aan de band R.O.O.O.M. die zich ook realiseert dat wij een nieuwe markt en een nieuw platform aanbieden voor hun muziek. Verder is het erg leuk te zien dat de artiesten met Nederlandstalig repertoire ons waarderen en zelfs de keuzes van hun singles al een beetje op ons af beginnen te stemmen.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar op de radiowereld in het algemeen? Wat vond je de belangrijkste ontwikkelingen of de leukste, meest spraakmakende radioacties?
Ik ben dit jaar in tegenstelling tot andere jaren niet zo heel veel bezig geweest met wat we het 'rukkersmateriaal' noemen, dus qua transfers en dergelijke niet heel goed op de hoogte. Ik kan het dan ook alleen hebben over vrienden en (ex-)collega's zoals Rinse Blanksma en Marisa Heutink op Arrow Classic Rock bijvoorbeeld. De belangrijkste ontwikkelingen vind ik de Coen en Sander Show dat naar de middag verhuisde en de grote dingen als Ruud de Wild die naar Q-music overstapt.

Wat betreft radioacties is de 3FM Serious Request natuurlijk een commerciële klapper. Verder geniet ik altijd van kleine inventieve dingetjes die ik hoor en niet eens in de media komen, maar dat is prima want ik zeg altijd: "De mooiste dingen gaan verloren in de ether".

Tot slot, zie je nog belangrijke verschuivingen voor 2008 of denk je dat de rust wel enigszins is teruggekeerd?
Ha ha, radioland heeft, net als televisie, nooit rust. Dat hoort bij deze media.

Morgen spreekt Radioactive met Timo Kamst, dj bij Slam!FM!

Lees ook de terugblik van:
- Timo Kamst (Slam!FM)
- Jeroen Kijk in de Vegte (Q-music)

Lees ook:Deejay op non-actief na draaien van hete hits
Lees ook:FOK! NOKT met radio-uitzendingen
Lees ook:Martijn La Grouw nieuwe dj voor 100%NL
Lees ook:Nederlandse top-deejays bij Fresh FM tijdens themaweek
Lees ook:Radioactive Blog iets minder actief (vakantie;)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>