Drie jaar oud en nu al vervangen

Radio 538 krijgt een nieuwe studioHet verschil tussen wel geld en geen geld. Radio 538 krijgt in april 2008 een nieuwe radiostudio, zo schreef Radiofreak van de week. De 'oude' studio werd in mei 2005 in gebruik genomen en zal nu plaatsmaken voor een nieuwe. De programma's van Radio 538 worden nu al vanuit een tijdelijke studio gemaakt, zodat de technici alle ruimte hebben om de nieuwe apparatuur in de studio te installeren.

Drie jaar oud en nu al wordt de studio-apparatuur van 538 vervangen. Dat deed me even denken aan het mengpaneel dat we bij OOG Radio hebben, de lokale omroep waar ik het grootste deel van mijn vrije- en studietijd doorbreng. Antiek wil ik het nog niet noemen, maar in vergelijking met het vernieuwingstempo bij 538 zou je het bijna dat label mee kunnen geven.

Maar dat is wel het verschil tussen een goedlopende commerciële radiozender en een door de overheid gesubsidieerde lokale omroep. Die vergelijking kun je eigenlijk niet maken, maar het wordt hiermee nog wel eens overduidelijk waar het geld zit.

Groot gelijk hebben ze ook bij Radio 538. De marktleider onder de Nederlandse radiostations met grote namen als dj's, die verdienen het ook om met het beste materiaal te werken. Het is net als in de Formule 1 waar Ferrari en McLaren met mega budgetten blijven investeren in ontwikkelingen en maar blijven testen. Als je de beste of de grootste bent moet je altijd op je hoede zijn; luiheid, onwaakzaamheid of andere symptomen van een langdurige winnaar moet je voor zijn.

Never change a winning team? Je kunt alles radicaal omgooien wanneer het slecht gaat, maar veranderen of vernieuwen moet je ook doen wanneer je aan kop gaat. Om de concurrenten steeds een stapje voor te blijven. Of dat alleen lukt met een nieuwe studio betwijfel ik, maar het is zeker een onderdeel van de winnaars-mentaliteit van Radio 538.

Zie ook:
- Radio 538 gaat niet verhuizen naar RTL-gebouw

Lees ook:Omroep Amersfoort uit de lucht vanwege financiƫle problemen
Lees ook:Radio over de Grens: NRJ (Frankrijk)
Lees ook:Zomer Top 50 vrijdag op 100%NL
Lees ook:Lokalo van de week: Omroep 527
Lees ook:Inschrijving Lokale Omroep Awards 2011 van start

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Drie jaar oud en nu al vervangen

  1. Theo

    Geld zat, moet eens naar de advertentie tarieven kijken……

      /   Reply  / 
  2. Jorn

    @Theo: De tarieven van 538? Dat komt doordat de zender zo’n groot marktaandeel heeft en met name in de door de adverteerders geliefde groep ‘boodschappers’. Als je wat waard bent, mag je die prijs er ook wel voor vragen, toch?

      /   Reply  / 
  3. Jasper

    Wat is dat nu weer voor slechte economische redenatie? 538 is itt tot een lokalo een bedrijf, en de enige motivatie voor een bedrijf om ook maar een vinger op te lichten is het maken van winst. 538 denkt dus meer winst te kunnen behalen door in een nieuwe studio te investeren. Zeker nu 538 de melkkoe van RTL geworden is.

    Ik heb verder overigens geen flauw idee hoe 538 meer winst kan halen met een nog modernere studio. Misschien dat ze redeneren dat de jocks dan blijer zijn en dus betere programma’s maken, en da’s vast waar, maar hoe dat zich vertaald in keiharde winst…

    Anderzijds zou het ook kunnen zijn dat de investering in een nieuwere studio geen donder uitmaakt op de gehele begroting, en dan kan het inderdaad een maatregel zijn om het personeel blij en gemotiveerd te houden.

      /   Reply  / 
  4. Jorn

    @Jasper: De redenatie had ik ook, als je laat zien dat je in je personeel investeert, kan dat ze motiveren. Om de Ruud de Wild-momenten te voorkomen ;)

      /   Reply  / 
  5. MBC

    @theo

    Het is toch altijd positief als een bedrijf wilt/durft te investeren?? Hoe kan je daar nu tegen zijn? Geven ze de winst beter aan de aandeelhouders dan de radio-medewerkers te verwennen met een nieuwe studio?

    Als C&A de personeelskantine na drie jaar nieuw behang en nieuwe meubels geeft, dan vraagt men zich toch ook niet af hoe ze in godsnaam meer winst kunnen maken met een nieuwe personeelskantine??

      /   Reply  / 
  6. Jasper

    @ MBC: Er is een verschil tussen investeren en geld wegsmijten. Investeren is geld uitgeven aan iets waarvan je denkt dat je er later meer voor terugkrijgt. Zodra je niet meer geld terugkrijgt voor een uitgave is het geld wegsmijten.

    @ Jorn: Je denkt toch niet echt dat Ruud verdrietig was over de knopjes in de studio he?

      /   Reply  / 
  7. MBC

    Ik noem dit investeren want voor een radioman is zijn studio zijn heiligdom! Een Playstation 2 werkt nog prima, maar toch heeft een kind liever een PS3. Da’s voor een radiomaker hetzelfde. Dus leuk presentje van RTL voor de DJ’s.

      /   Reply  / 
  8. Jorn

    @Jasper: Nee tuurlijk niet! Ruud was uitgekeken uit meer dan alleen de knopjes. Volgens mij vermaakt ie zich nu trouwens weer prima op Q.

    Wat overigens niet wil zeggen dat een nieuwe studio niet motiverend kan werken, want zoals MBC ook zegt, er zijn gepassioneerde radiomakers die altijd het nieuwste/beste van het nieuwste/beste willen hebben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>