Radio over de Grens: NRJ (Frankrijk)

NRJ_logoIn de wekelijkse rubriek ‘Radio over de grens’ lees je iedere donderdag over een bijzonder radiostation in het buitenland. Deze week ‘NRJ’ uit Frankrijk.

Vorige week schreven we nog over JOE fm uit België, deze week gaan we nóg wat zuidelijker. Naar Frankrijk om precies te zijn, het land waar ooit het grootste radioconcern ter wereld is ontstaan, de NRJ Group. In deze editie gaat het specifiek over het thuisland van NRJ, Frankrijk. In 1981 is NRJ van start gegaan als ‘Nouvelle radio jeunesse’, maar dat werd al snel NRJ, wat staat voor het Franse woord ‘énergie’. Het station is bijna overal in Frankrijk te horen via lokale en regionale frequenties en bereikt dagelijks bijna 6 miljoen luisteraars.

Edities

NRJ heeft in Frankrijk verschillende edities, die zich voornamelijk richten op een grote stad. Het programma is voor het grootste gedeelte landelijk, maar af en toe wordt er ontkoppeld met de studio in Parijs om lokale programma’s en commercialblokken uit te zenden. Via lokale en regionale zenders is het station vrijwel in heel Frankrijk te beluisteren. Het enige nadeel is dat je vaak moet zoeken naar de goede frequentie.

10 hits á la suite

Misschien ken je de slogan van het Nederlandse WildFM, maar in Frankrijk is de slogan ooit ontstaan. NRJ heeft een muziekgarantie van minimaal 10 hits achter elkaar. Om dat te halen heeft de DJ een ondergeschikte rol in het geheel. Hij of zij praat enkel voor de commercialblokken en héél af en toe tussen de muziek door, bijvoorbeeld bij een prijsvraag, maar dat is tot een minimum beperkt. Overigens geldt de garantie alleen overdag vanaf 9:00 want ‘s morgens en ‘s avonds worden er programma’s uitgezonden waar veel in wordt gepraat.

NRJ strooit met geld

Net als Radio 538 in Nederland strooit NRJ in bepaalde acties met geld. Sinds afgelopen zomer verdubbelt de zender salarissen in de ochtendshow, maar in januari komt de actie tot zijn hoogtepunt. Dat komt doordat mensen minder geld te besteden hebben na de dure decembermaand en daardoor salarissen gaan insturen.

Toonaangevende website

NRJ neemt online ongeveer net zo serieus als on-air, iets waar veel zenders van kunnen leren. De beloning is telkens weer te zien in de stijgende bezoekersaantallen op de websites van de NRJ Group. Alleen de website van NRJ zelf heeft maandelijks al zo’n 10.6 miljoen bezoekers, daarmee heeft het station in een jaar tijd haar bezoekersaantallen bijna verdubbelt. Op de website van NRJ zijn trouwens 154 internetzenders te beluisteren, variërend van zenders die de hele dag maar één liedje draaien (NRJ Hit of the Day) tot de zender zelf.

NRJ Group

NRJ is een zender die valt onder de NRJ Group, het grootste radioconcern wereldwijd. Alleen in Frankrijk bezit het al 4 landelijke FM-zenders en 4 TV-zenders. Ook heeft het concern een eigen telefoonmaatschappij. In het buitenland is de groep bijvoorbeeld actief in onze buurlanden Duitsland en België, maar in Nederland heeft het concern (helaas) nog geen voet aan wal gezet.

Lees ook:Radio over de Grens: FUN Radio (Frankrijk)
Lees ook:Radio over de Grens: Planet Radio (Duitsland)
Lees ook:Arrow vraagt hulp van luisteraars
Lees ook:Meeste mensen hebben één of twee favoriete zenders
Lees ook:Lokalo van de week: Omroep 527

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>