Op bezoek bij.. Jeroen Kijk in de Vegte: “Knutselen is voor mij radio maken”

RadioActive gaat de komende tijd op bezoek bij een aantal avondshows die te horen zijn op de Nederlandse radio. We zijn eerder al langs geweest bij Silvan Stoet van Radio Veronica en Kristel van Eijk van Q-music. Deze keer gaan we langs bij Jeroen Kijk in de Vegte, die het programma ‘Halve Soul’ maakt op woensdagavond op Radio 6. Voor dit verslag moest RadioActive blog afreizen naar Antwerpen waar de studio van Jeroen Kijk in de Vegte en Kenneth Stevens (Dj Q-music Belgie) staat. In deze studio neemt hij vaak voice-overs op en één keer in de week zijn programma ‘Halve Soul’.

Jeroen Kijk in de Vegte begon ooit bij de jongerenafdeling van Veronica, Club Veronica. Daarna is hij gaan werken met Ruud de Wild op 3FM, waar hij bijna 5 jaar een middagprogramma heeft gemaakt. Dit programma werd in 2002 zelfs onderscheiden met een Marconi Award in de categorie beste programma. Hij presenteerde ook nog een paar jaar de ochtendshow op Caz en werkte voor KXRadio. Na de ochtendshow op Caz ging hij 4 jaar lang (waarvan 2 jaar met Kristel van Eijk) de ochtendshow presenteren op Q-music. Dit jaar is hij begonnen met werken voor de KRO op Radio 2 als presentator van het programma ‘Hemelbestormers’. Daarnaast is Kijk in de Vegte voice-over van verschillende televisieprogramma’s waaronder RTL Boulevard.

Sinds een jaar maakt hij ook wekelijks het avondprogramma ‘Halve Soul’ op Radio 6.

Je maakte vroeger dagelijks radio, nu nog maar een paar uur per week, mis je dit niet?

Nee, want wat ik nu doe is voor mij het herontdekken van radio. Ik vind het weer tof om te mogen knutselen aan een programma en daar heel de week mee bezig te zijn.

Is dat knutselen voor jou radio?

Dat is voor mij radio! Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je er lol aan hebt. En dat je allemaal leuke dingen hebt bedacht die je aan de luisteraars mag vertellen. Dat is voor mij radio, en dat mag ik nu gelukkig doen op Radio 2 en Radio 6.

Je presenteerde vroeger ook veel op televisie, mis je dat niet?

Nee. Maar dat is ook nooit echt een doel voor mij geweest. Ik vind het een misverstand dat televisie het allerhoogste is wat je kunt bereiken in je leven. Ik vond het heel leuk om te doen, maar het was uiteindelijk niets voor mij. Ik wou gewoon weten of ik misschien wel een verrijking was voor de televisie, maar dat viel wel mee..

Hoe ben je bij Radio 6 terecht gekomen?

Ik was net een tijdje gestopt bij Q-music, en deed helemaal niets meer met radio. Rob Stenders deed eerst die uren op woensdagavond en wilde daarmee ophouden, hij vroeg eigenlijk aan mij of ik het leuk vond om die uren te gaan doen.

Heb je nog bepaalde doelen op het gebied van radio maken?

We hebben bij Radio 2 het programma Hemelbestormers, daar hebben we toen veel over doelen nagedacht. Hoe kunnen we het programma bijvoorbeeld meer naar Radio 2 en naar deze tijd trekken? Dat is nu al wel goed gelukt vind ik. Dus dat het een herkenbaar programma wordt van Radio 2 in het weekend. Ik zou het nog wel te gek vinden om het nog herkenbaarder te maken.

Je zou geen dagelijkse show meer willen maken?

Ik ben net weer een jaartje bij de publieke radio en ik merk gewoon dat als je daar weer enn keer rondloopt dat je weer voor allerlei dingen wordt gevraagd, en dat vind ik super leuk. Ik sluit niet uit dat er ooit weer iets gaat gebeuren in de toekomst, maar zoals ik nu radio kan maken ben ik echt helemaal blij.

En ooit weer een ochtendshow?

Nou ik wilde zeggen, dan moet er wel een enorme DHL bus met geld voor mijn huis stoppen, maar zelf daarvoor niet. Ik denk niet dat ik dat nog moet gaan doen. Ik heb het ruim 10 jaar gedaan en dat is goed geweest.

Wat vind jij nu een goed radioprogramma op de radio?

Ik ben heel erg fan van Radio 6-college Peter van Bruggen. Die werkt ook voor de KRO en hij maakt echt prachtige programma’s. Die man zou echt serieus de Marconi Oeuvre Award moeten winnen. Hij gaat dit jaar met pensioen en hij verdient echt veel meer waardering dan hij nu krijgt. Peter maakt schitterende schilderijen op de radio. Hij vertelt verhalen dat wanneer je in de auto zit, hij je zo raakt, en dat je bijna met tranen in je ogen aan het luisteren bent. Ontzettend knap! En wat hij vroeger ook op 3FM deed met Weeshuis van de Hits, een held.

Je bent ook voice-over. Kwam dit werk vanuit radio, of je werk bij de radio uit voice-over?

Ik was al bij de radio. Want ik wilde toen ik 10 was al bij de radio, en dat was al vrij snel gelukt. Want toen ik 17 was zat ik bij Veronica, toen nog de publieke omroep. Daar maakten ze jongerenprogramma’s en ook op televisie en daar moest op een gegeven moment een voice-over voor komen. Ik sprak al wel jingles in en dat maakte ik zelf. Toen dachten ze bij dat programma: ‘hij zit wel eens achter een microfoon, dan kan hij vast ook wel voice-overs doen.’ Ik vond het leuk en zo is dat een beetje gaan rollen. Ik had natuurlijk ook het geluk dat ik bij een groot bedrijf zit, want Veronica werd commercieel. Toen kwam RTL erbij, en werd bij ons op de gang ‘Eigen Huis en Tuin’ gemaakt. Voor dat programma zochten ze toen ook een voice-over en van het één kwam het ander. Dat vond ik echt super leuk om te doen, altijd een feestje.

Het programma ‘Halve Soul’ met Jeroen Kijk in de Vegte is iedere woensdagavond te beluisteren tussen 19:00 – 21:00 op Radio 6.

(c) RadioActive blog

Lees ook:Jeroen Kijk in de Vegte ook voice-over Wie is de Chef
Lees ook:Jeroen Kijk in de Vegte samen met Mijke van Wijk op KX
Lees ook:Jeroen Kijk in de Vegte voice-over bij Boulevard
Lees ook:Jeroen Kijk in de Vegte blijft voice-over Boulevard
Lees ook:RTL moet Kas van Iersel terug in dienst nemen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Op bezoek bij.. Jeroen Kijk in de Vegte: “Knutselen is voor mij radio maken”

  1. Eric

    Leuk om te lezen! Jeroen en zijn stijl zijn één van mijn grote voorbeelden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>