Deze week meer duidelijk over DAB-veiling

Na dit extra lange weekend gaat de Tweede Kamer aanstaande dinsdag praten over een voorstel voor commerciële digitale radio. De commerciële radiostations in Nederland hebben nooit echt veel belangstelling gehad voor digital audio broadcasting (DAB), vanwege de hoge investeringen in het zenderpark. Daarnaast is het nog maar de vraag of DAB aanslaat bij de consument, want voor het ontvangst daarvan zijn…

aparte toestellen nodig. Toch wilden de radiostations wel zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk heeft nu een brief aan de Tweede Kamer gestuurd en daarin schrijft hij dat hij de verdeling van de DAB- en FM-frequenties wil combineren. Daarmee komt de staats-secretaris tegemoet aan een lobby van de commerciële radiostations, zo weet Emerce te melden.

Als het aan van Heemskerk ligt worden de multiplexen van DAB nog dit jaar geveild. Vorig jaar was het plan nog om de DAB-frequenties te veilen zonder verdere dwingende voorwaarden. Elke partij zou zelf mogen beslissing wat ze wilde doen met DAB, maar de commerciële radiozenders waren daar niet blij mee omdat ze concurrentie verwachten van kabel- en telecombedrijven die de DAB-frequenties zouden gebruiken om televisie aan te bieden (de zogenaamde TDAB-frequenties zijn namelijk ook geschikt voor video).

Deze week zal er dus meer duidelijkheid komen over de verdeling van de DAB-frequenties. Meer details (ook over het technische gedeelte van DAB) zijn te vinden in het artikel van Emerce.

Zie ook:.
- Wat ziet Apple in digitale radio?
- Duitsland zegt Auf Wiedersehen tegen DAB

Lees ook:Vandaag vergadering over veiling van DAB-frequenties
Lees ook:Kritiek op groter bereik voor FunX
Lees ook:EZ wil dit jaar veiling digitale radiofrequenties
Lees ook:Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd
Lees ook:Heemskerk belooft ruimte uitsluitend voor radio

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>