EZ wil dit jaar veiling digitale radiofrequenties

Het lijkt een tegenslag voor de commerciële radiozenders. Het ministerie van Economische Zaken wil de frequenties voor digitale radio nog dit jaar veilen, zo blijkt uit een brief die staatssecretaris Frank Heemskerk vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. Volgens de bewindsman ligt een vergelijkende toets niet langer voor de hand en heeft een veiling de voorkeur van het kabinet. Martin Banga van de NVCR is verbijsterd.

Het directielid van Sky Radio Group, ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio, vreest dat de commerciële zenders buiten de boot vallen als de frequenties naar de hoogste bieder gaan. Broadcasters en telecombedrijven zouden veel meer kapitaal hebben voor de TDAB-frequenties, die ook bruikbaar zijn voor transmissie van digitaal beeld.

Oor

"Wij waren door het ministerie uitgenodigd om te komen overleggen over de vergelijkende toets en dan komt er dit. Is dit nu het kabinet dat tijdens de eerste honderd dagen het oor te luister wil leggen in het land?", zegt Banga tegen het ANP. Hij herinnert er nog eens aan dat de commerciële radiozenders "goud geld" betaald hebben voor de bestaande vergunningen bij de veiling van FM-frequenties in 2003.

Veel radiozenders stellen als eis voor investering in digitale etherradio dat de overheid de huidige vergunningen verlengt tot de omschakeling naar digitaal. Als het kabinet het voornemen van Heemskerk doorzet, zou dit inderdaad het einde van digitale etherradio in Nederland kunnen zijn. Maar is dat erg? Mobiel internet via WiFi en WiMax is misschien wel een interessantere optie als drager voor Radio 2.0.

Zie ook:
Heemskerk overvalt commerciële radio (ANP / BNR Nieuwsradio)

Lees ook:Vandaag vergadering over veiling van DAB-frequenties
Lees ook:‘Overheid wil FM-frequenties in 2009 nieuw verdelen’
Lees ook:dB Europe wil veiling digitale TDAB-frequenties
Lees ook:Kritiek op groter bereik voor FunX
Lees ook:Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “EZ wil dit jaar veiling digitale radiofrequenties

 1. Jasper

  Lekker hypocriet is dat. Eerst jarenlang jammeren dat de vergelijkende toets bij de afgelopen FM frequentie het NL radiolandschap kapot gemaakt heeft, en dan nu een vergelijkende veiling willen. Dikke boehoe!

    /   Reply  / 
 2. Erwin

  DAB is achterhaalde techniek, ik blijf dat zeggen. Overigens is de geluidskwaliteit bedroevend slecht dus waarom zou de consument een slechtwerkend en klinkend produkt kopen. Ik niet hoor. Terwijl er voor internet radio al een netwerk is en dat wordt in de komende tijd nog meer verbeterd, de ontvangstapperatuur is er dus is dat veel sneller in te zetten en de kwaliteit is veel beter. Bij DAB is dat er nog niet en moet de consument helemaal overstappen op iets nieuws. En je weet hoe dat is met Nederlanders en iets nieuws. Men wil het allemaal zo simpel mogelijk en mag het zo min mogelijk kosten.

    /   Reply  / 
 3. Erwin

  kleine aanvulling: Ik zou de radiostations die hier toch in willen stappen willen waarschuwen en dat ze zich beter kunnen inzetten voor mobiele internet radio. Daar is is veel en veel meer uit te halen dan uit DAB en alle andere technieken waar aparte ontvangers voor gekocht moeten worden door de consument. Of geeft de regering gratis DAB radio’s weg aan het volk? Geef dan even een belletje want dan sta ik vooraan…met mijn vlaggetje….;-)

    /   Reply  / 
 4. ruud

  Het is duidelijk dat niet gesnapt wordt waar het om gaat.

  Niet om DAB,
  maar om FREQUENTIE-ruimte die bedoeld was voor digitale radio in welke vorm dan ook.
  Die frequentieruimnte kan, zoals elke frequentie-ruimte, natuurlijk ook gebruikt worden voor andere diensten, zoals TV.
  Omdat een aantal andere diensten meer waarde
  heeft dan radio zit het er dik in dat Telecom aanbieders er geen radio op gaan zetten maar juist veel gaan bieden voor die andere toepassingen.

  Daarmee is feitelijk digitale ether-radio van de baan.

  De geschiedenis herhaalt zich:
  In de jaren 30 werd de FM al uitgevonden en daadwerkelijk uitgezonden in de USA op de zgn 45 Mhz band.
  MAAR, toen kwam de (electronische) TV, daar zag men (terecht) veel meer waarde in en die mooie 45 Mhz band kon onmiddelijk worden ingeleverd voor een TV kanaal
  (let wel, in de VS is binnenhuis TV ontvangst met een sprietje op de TV van belang, 45 Mhz is dan gunstiger dan de hogere frequenties, maar dat geldt ook voor FM natuurlijk)
  FM werd naar de 100 MHz verbannen.

  Met dit besluit van de Staats zullen niet alleen radio ondernemers niet mee kunnen doen met de frequentie verdeling maar zullen zij bij de winnaars van de veiling ook geen ruimte kunnen huren tegen redelijke prijzen.

  Mijn voorstel zou zijn Band 1 (TV kanalan 2, 3 en 4) te oormerken voor digitale radio, welk systeem het ook wordt, liefsrt efficient en d naar de stand der techniek.
  Prima propagatie voor (auto)mobiele ontvangst en ruimte genoeg om alle serieuze gegadigden te voorzien. Liefst in single channels uitgeven en niet in multiplexen.

  Vergunningen voor analoog worden verlengd tot definitieve afschakeling, opnieuw uitgeven is volkomen zinloos. Voorwaarde is dat er door vergunninghouders ook digitaal wordt gezonden. De analoge uitzendingen worden vanzelf overbodig.

  ruud

    /   Reply  / 
 5. Jasper

  @ Ruud: Waarom zou de staat (en daarmee de burgers) genoegen nemen met minder dan het maximum aan inkomsten dat ze kan genereren door de veiling van publieke goederen?

  Als de staat publieke middelen niet aan de hoogste bieder verkoopt, dan geeft zij een verkapte subsidie aan degene die het voor minder geld krijgt. Heeft de commerciele radio in NL echt subsidie nodig? Lijkt me niet.

    /   Reply  / 
 6. ruud

  Beste Jasper,

  dat je een hekel aan commerciele omroepen heb begrijp ik.
  Overigens verdienen ze op 538 en Sky na . helemaal niets. Er is dus thans sprake van een grote negatieve subsidie als je bedenkt hoeveel er voor de FM licenties betaald moet worden aan de overheid.

  En veel snappen doe je ook niet.

  In jouw idee dient alle landbouw en natuurgebied onmiddelijk tot woningbouwgebied omngevormd te worden want grond voor woningbouw levert veel meer dan publiek grond voor bos en hei.
  Opheffen die volkstuintjes, parken weg ermee, grond verkopen aan de hoogste bieder.

  Bedrijfstereerinen dienen ook geveild te worden, levert veel meer op dan nu.
  Kleine bedrijfjes, opzouten.

  Dus in jouw simpele voorstelling dat de overheids zich nog commercieler mag opstellen, (want publiek en dan mag alles wat God en Allah heeft verboden), dan de eerste beste ondernemer.

  Radio heeft lager rendement dan TV, mobiele communicatie etc.
  Dus geen frequenties daarvoor.

  Alles naar de hoogste bieder.

  Oja, de publieke omroep krijgt natuurlijk wel gratis frequenties, zoals nu bij DAB alweer is gebeurd, die is heilig en moet altijd blijven.
  Amen,
  ruud

    /   Reply  / 
 7. Jasper

  @ Ruud: Ik heb helemaal geen hekel aan commerciele omroepen. Ik ben alleen hun gezeur zat. Het is hypocriet om te klagen over de afgelopen vergelijkende toets, en dan er nu een te willen.

  Bedrijfmatig zijn het vrijwel allemaal prima lopende bedrijven als je de frequentiekosten buiten beschouwing laat. En aangezien ze die zelf bepaald hebben, moeten ze daar niet over zeuren. Maar da’s een andere discussie waar we het niet eens over gaan worden.

  Landbouw en natuurgebied dient niet onmiddelijk verkocht te worden, dat is onzin. De argrarische industrie is een prima industrie waar de overheid prima belastingcentjes aan verdient. En die landbouwgrond is al verkocht aan de boeren. Daarnaast is het belangrijk voor een land om zichzelf te kunnen voeden, en daarmee is een argrarische insdustrie onontbeerlijk.

  Burgers zijn bereid te betalen voor het bestaan van natuurgebieden, dus da’s ook prima. Sterker nog, veel burgers vinden dat er meer natuurgebieden moeten komen, en dus komen ze er ook.

  Dat de overheid publiek is betekent niet dat alles mag, maar dat de overheid moet doen wat het publiek wil. En volgens mij kan het het publiek geen reet schelen wat er met die frequenties gebeurt, en wil het wel minder belasting betalen. Mijn conclusie is dan: verpatsen aan de hoogste bieder, liefst zodanig dat je over zeg 10 jaar weer geld kunt vangen. Verpachten ipv verkopen dus.

  En wat de frequenties voor de PO betreft: tja, ik zou niet weten wat wie dan ook met DAB frequenties moet. Geldverspilling is het. DAD is dood wmb en valt niet meer te reanimeren. Maar ook dat is een andere discussie. Overigens bestaat de PO ook alleen maar omdat het publiek bereid te is te betalen voor de PO. Dit kabinet weer 100 miljoen, ofwel 6,25 per burger meer.

    /   Reply  / 
 8. ruud

  Jammer dat je er zo over denkt.

  De Comm radio is nu al meer van hetzelfde,jij vind dat het nog slechter moet.

  Het publiek kan het dus wel een reet schelen wat er met die frequenties gebeurd.

  Maar jij houdt niet van gezeur,
  Jij hebt de jaren 60/70 niet meegemaakt, daarin is een strijd gevoerd voor comm radio, een strijd tegen de overheid.
  Natuurlijk zie je niet dat die strijd nog steeds gaande is, bij de gratie van Europese regelgeving is comm omroep in NL sinds kort toegestaan. Maar de tegenwerking blijft.

  Met mensen zoals jij mag de overheid dus alles wat onredelijk is, want de bezwaren daartegen zie je maar als gezeur.

  Bij de eerste beste misstand komen Netwerk Nova, P%W en god hoe het allemaal heet in verweer (oh er is weer een Talibaantje mishandeld), maar NOOIT bij het getreiter van comm omroep, want daarin zijn ze partij.
  Dus blijft het beeld dat comm omroepen zeurende zakkenvulers zijn.
  De overheid heeft gewonnen. We gaan terug naar af.

  Nu nog even de inhoud:

  De CO wilden in 2003 geen vergelijkende toets met eenmalig bod, maar desnoods een veiling.

  Nu krijgen ze een veiling en denk jij dat ze tevreden moeten zijn.
  Nee, fout gedacht, want nu gaat het om frequenties waarbij die ook, ten onrechte, ook voor andere doeleinden mogen worden ingevuld.
  Dus trekken de radio-zenders aan het kortse eind.

  Dus jouw opmerking dat de CO blijft zeuren nu ze geen verg toets krijgen, maar een veiling, slaat nergens op.

  Dat ze zelf teveel in 2003 hebben geboden is hun eigen schuld.
  Jij moet een duur levensreddend medicijn kopen.Dat heb je gedaan en nu is je geld op en klaag je. Weg wezen zeg ik dan, je hebt toch zelf gekozen voor dat dure medicijn?

  (freq is medicijn voor radio, zonder dat geen kans op overleven)
  ruud

    /   Reply  / 
 9. Jasper

  Ach, het nivo van de Nederlandse commerciele radio is zo slecht nog niet hoor. Beetje veel van hetzelfde, maar voor de rest gaat het prima. Ga maar eens over de grens kijken. Dan schrik je waar onze buren het mee moeten doen. En in DL, BE, FR en VK het ook de overheidsregels veel strenger. Zeker wat betreft de bescherming van de PO’s daar.

  Ik heb idd de jaren 60/70 niet meegemaakt, maar volgens mij hebben we nu nog minstens 3 zenders in de lucht die daar het gevolg van zijn Radio 10 als eerste commerciele zender vanuit het TROS kamp, en 538 en Veronica komen daar ook vandaan. Ook prima dus. Wat dat betreft heeft de overheid haar beleid behoorlijk aangepast.

  Ja, de PO is hypocriet als het om de CO gaat, maar dat geldt ook visa versa. Ik heb ze nog liggen, die hemeltergende spotjes van Sky en 538 waarin Erik de Zwart deed alsof de overheid Veronica de nek weer aan het omdraaien was. Dikke boehoe. Sky en 538, die toen de actie leidden, zijn nu de beste draaiende stations, dus die hebben niks om over te klagen.

  De CO hebben jarenlang terecht geroepen dat de afgelopen schoonheidsveiling een gedorcht was. Ze hebben dus blijkbaar van hun fouten geleerd. Maar om dan nu om bescherming te vragen tegen ‘die gemene televisie en telecom boys’ is ook weer zo wat. En wat is eigenlijk het argument waarom de radiobranche beschermd zou moeten worden tegen de andere mediabranches? Dat is er gewoon niet. De overheid kan het toch niet maken om inder het mom van ‘eerlijkheid’ de ene bedrijfstak te beschermen tov de andere?

  Tot slot je vergelijking met het medicijn. Die is niet terecht. COs zijn bedrijven, die gewoon als doelstelling hebben om winst te maken. Als jij een bedrijf hebt, en dan een voorwaarde accepteert waardoor je geen winst kan maken, dan ben je gewoon een slechte bedrijfleider. Dan moet je inderdaad je conclusies trekken en je bedrijf laten ploffen. Dat is commercie. Dat is vrije markt. Voor een beschermde positie heb je de PO.

  Tot slot nog een iets andere insteek, en dat is je opmerking over het feit dat er weinig variatie is. Dat klopt, als valt het best mee. Volgens mij is de ware reden daarvan dat de reclamejongens in NL te lui zijn om commercials te maken voor niet-booschappers. Het kan wel. In de VS draaien bakken met kanalen die louter oudere kijkers hebben, en toch een vergelijkbaar aantal kijkenrs hebben als de NL omroepen.

  Twee voorbeelden:

  1) Howard Stern had op KROCK in New York, een evengroot bereik als Edwin Evers in de morgen: ongeveer een man of 16 miljoen. Zijn marktaandeel kwam echter noooooit in de buurt van de 25% die Evers haalt. Nu, op de sateliet is zijn maximale bereik een paar miljoen.

  2) Larry King trekt gemiddeld op het ‘grote’ CNN in de VS ongeveer evenveel kijkers als NOVA.

    /   Reply  / 
 10. ruud

  We zulen het noot eens worden Jasper.

  Feit voor mij blijft dat de Overheid de CO’s niet ziet als normale bedrijven maar ze maximaal wil bestrijden, dan wel uitkleden.
  Daarvoor zijn veel aanwijzingen, ik heb het aan den lijve mogen ondervinden.

  Om even bij de mG te blijven, deze wordt vernietigt door de Overheid door voor bvb een 1224 verplaatsing tegen te houden wetende dat in Almere, waar ie officieel moet, geen vergunning te krijgen is.
  Ook nog willekeur, want R Waddenzee mocht wel verplaatsen.

  En dan nog gezwegen over de onmgunsige voorwaarden en tarieven voor MG, waardoor zelfs Talpa het niet volhoudt.
  De verdeling: Verg Toets in 2003 en nu weer gewone veiling voor digitaal waarbij ook andere toepassingen zijn toegestaan is altijd het meest ONGUNSTIGE voor de bedrijfstak.
  Een dergelijk beleid zou men voor supermarkten nooit toepassen. En dat zijn ook gewoon commerciele bedrijven.
  ruud

    /   Reply  / 
 11. ruud

  PS.

  Het antwoord op de onbehoorlijk daad van de Overheid komt van R 538 die gewoon haar eigen digitale systeem invoert.
  DAAAAAG overheid.
  Daarna en daarnaast komen zaken als Mobilaria etc.
  Terug naar de tijden van de zeezenders, waarbij de Overheid het liefst 0,0 greep heeft over de zenders.

    /   Reply  / 
 12. Jasper

  @ ruud, ik denk idd niet dat we het eens gaan worden. Maar het is leuk om te discussieren.

  Ik geloof niet dat de overheid dat COs wil uitkleden. Zie ook geen motief. Waarom zouden ze wel tegen radio zijn en niet tegen tv of internet.

  Wat die straalpalen klopt het wel dat de verschillende lagen van de overheid niet lekker met mekaar samenwerken. Maar daar hebben ook andere bedrijfstakken last van. Ooit de regels voor bouwveiligheid en brandveiligheid naast mekaar gelegd?

  Wat de supermarkten betreft, ik denk dat de overheid hier en daar best zijn best doet om de verschillende ketens tegen mekaar op te laten bieden als ze weer eens besloten hebben dat ergens een sueprmarkt mag komen.

  En wat dat eigen systeem van 538 betreft, eens kijken of dat wat wordt. OP zich een goede stap. En Mobilaria is ook een goeie ontwikkeling, afgezien van het feit dat er natuurlijk geen hond voor digitale radio wil betalen. Maar daarvoor komt er wel weer iemand die het gratis doet.

  En wat de greep op de zenders betreft, als je op internet van de overheid af bent, dan krijg je de BUMASTERMASENA nog wel over je heen. Ik zou liever zaken doen met de overheid.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>