Kritiek op groter bereik voor FunX

Staatssecretaris Frank Heemskerk besloot vorige week om de vergunningen voor FM-frequenties niet opnieuw te veilen, maar ze met zes jaar te verlengen. Goed nieuws dus voor de huidige commerciële radiozenders die in 2003 tientallen miljoenen euro’s neertelden voor de etherfrequenties. Zij willen niet graag opnieuw zo’n kostbare veiling. Als voorwaarde voor de verlenging stelt Heemskerk dat de radiostations digitale radio uitrollen. Verder zou het Randstedelijke FunX gaan uitbreiden. Maar dat plan kreeg vandaag veel kritiek vanuit de Tweede Kamer.


FunX zendt nu alleen uit in de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Het plan van staatssecretaris Heemskerk is dat de programma’s van Funx in 2011 in dertig grotere steden te beluisteren moeten zijn. Woensdag werden de plannen besproken in de Tweede Kamer en de CDA en PVV zetten vraagtekens bij de expansie van FunX.

‘Benut daar geen kostbare frequentie voor’, is de mening van de politieke partijen CDA en PVV. Kamerlid Joop Atsma (CDA) stelt vooral omdat lokaal en regionaal andere zenders tekortkomen.

De staatssecretaris van Economische Zaken kreeg tijdens het debat over het verlengen van de vergunningen voor de FM-frequenties zowel bijval als kritiek. Partijen vragen zich af of het besluit juridisch wel stand houdt en of het wel acceptabel is dat de bestaande partijen dit gegund wordt in ruil voor investeringen in digitale radio. Dat meldt De Telegraaf.

Verlenging FM-frequenties

Staatssecretaris Frank Heemskerk stelt als voorwaarde aan de verlenging van de FM-frequenties dat de commerciële radiostations er voor moeten zorgen dat per 2015 digitale radio in zeker 80 procent van Nederland is te ontvangen. Wat betreft Heemskerk gaat digitale radio hierdoor echt vorm krijgen in ons land. Heemskerk wil ruimte maken voor de digitalisering van de radio, omdat luisteraars daar van kunnen profiteren; programma’s zullen namelijk beter te ontvangen zijn en er kunnen meer zenders worden geaccommodeerd.

Lees ook:Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd
Lees ook:Heemskerk belooft ruimte uitsluitend voor radio
Lees ook:Deze week meer duidelijk over DAB-veiling
Lees ook:Verhagen wil vergunningen commerciële omroepen verlengen
Lees ook:EZ wil dit jaar veiling digitale radiofrequenties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>