Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd

De vergunningen voor de FM-frequenties van commerciële radiostations worden met zes jaar verlengd. Dat heeft staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken dinsdag bekend gemaakt tijdens het Mediapark Jaarcongres in Hilversum. De vergunninghouders als Radio 538, Q-music, Sky Radio, SLAM!FM en BNR Nieuwsradio betalen volgens de staatssecretaris marktconforme vergoedingen voor de etherpakketten. Voorwaarde is wel dat de stations de komende zes jaren ook uitzenden via de etherruimte voor digitale radio.

De huidige licenties voor de FM-frequenties zouden in 2011 aflopen en hebben de meeste commerciële zenders bakken met geld gekost, geld dat stations met moeite kunnen terugverdienen. Een nieuwe dure veiling zit er voorlopig niet aan te komen, want de licenties worden nu dus met zes jaar verlengd.

Staatssecretaris Frank Heemskerk stelt daar als voorwaarde tegenover dat de commerciële radiostations er voor moeten zorgen dat per 2015 digitale radio in zeker 80 procent van Nederland is te ontvangen. Wat betreft Heemskerk gaat digitale radio hierdoor echt vorm krijgen in ons land. Heemskerk wil ruimte maken voor de digitalisering van de radio, omdat luisteraars daar van kunnen profiteren; programma’s zullen namelijk beter te ontvangen zijn en er kunnen meer zenders worden geaccommodeerd.

Jongerenzender FunX krijgt van de staatssecretaris meer ruimte en zal ook buiten de grote steden gaan uitzenden. Heemskerk geeft die ruimte aan het station omdat hij het belangrijk vindt dat er een gevarieerd media-aanbod is voor jongeren.

Gevolgen

Het gevolg van deze beslissing van Frank Heemskerk is dat er in 2011 dus geen nieuwe of andere commerciële stations een plekje in de ether kunnen krijgen. Dat is grote domper voor onder meer Radio 10 Gold, de zender die gisteren ook al te horen kreeg dat ze definitief niet mee mogen doen aan de herverdeling van het voormalige FM-kavel van Arrow Classic Rock.

Zie hier ook het persbericht van het ministerie van Economische Zaken.

Lees ook:Kritiek op groter bereik voor FunX
Lees ook:Vandaag vergadering over veiling van DAB-frequenties
Lees ook:VRT krijgt licenties digitale radio
Lees ook:Heemskerk belooft ruimte uitsluitend voor radio
Lees ook:Verhagen wil vergunningen commerciële omroepen verlengen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd

 1. Pingback: Radio 10 Gold terecht uitgesloten herverdeling FM-frequenties | Radioactive

 2. Jacobijn

  Nee hoor. Nieuwkomers kunnen er wel bij. De voormalige Arrowkavels kunnen liggen daarvoor vrij. Kwestie van bieden. Radio 10 is natuurlijk een grote kanshebber.

    /   Reply  / 
  1. Jorn Agterberg Auteur

   Ik lees het net. Dus toch goed nieuws, dit maal zeker voor 10 Gold!

     /   Reply  / 
  1. Jorn

   Die uitspraak van de rechter blijft natuurlijk staan ja… Maar nu de hele procedure omgegooid wordt, kunnen ze bij 10 Gold de verwevenheid tussen hen en 538 toch proberen te ontkoppelen? Of is dat niet mogelijk op korte termijn?

     /   Reply  / 
 3. Pingback: Zomer Top 50 vrijdag op 100%NL | Radioactive

 4. Pingback: VRT krijgt licenties digitale radio | Radioactive

 5. Pingback: Kritiek op groter bereik voor FunX | Radioactive

 6. Pingback: Sky Radio geraakt door slechte advertentiemarkt | Radioactive

 7. Pingback: Bedragen verlenging licenties commerciele radio bekend | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>