Digitaal radio luisteren via mobiele telefoon is de toekomst!

Je mobiele telefoon als ontvanger voor digitale radio? Als het aan Erik de Zwart ligt is dat de toekomst. De oud-DJ is één van de grondleggers van tunin.fm, een portal waarmee je via je mobiele telefoon honderden radiozenders kunt ontvangen.

Een tijdje geleden zag ik een presentatie van Erik de Zwart over tunin.fm. Afgelopen week stond in De Stentor een artikel waar het initiatief van De Zwart opnieuw aangehaald werd. Begin dit jaar besteedde Thomas al aandacht aan tunin.fm, maar sindsdien is tunin.fm uit de proeftuinomgeving en heeft het inmiddels ruim 17.000 gebruikers.

Erik de Zwart gelooft niet zo in DAB; Digital Audio Broadcasting. Volgens hem is DAB iets uit de jaren 80 en hij ziet het niet gebeuren dat mensen massaal de 36 miljoen analoge radiotoestellen in Nederland gaan vervangen. Aan de andere kant ziet De Zwart dat er 13,2 miljoen actieve mobiele telefoons in Nederland zijn, waarvan 10% zogenaamde 'smart phones' betreft.

Die twee feiten gecombineerd bracht De Zwart bij tunin.fm, waarbij de radiozenders via de GPRS-netwerken van mobiele telefonieaanbieders doorgegeven worden. Je hebt een geavanceerd mobiel toestel nodig en een stukje software (player) om de radiozenders te kunnen beluisteren. Via wap.tunin.fm kun je dan een keuze maken uit ruim 120 zenders.

In principe luister je dus radio via het internet via je mobiele telefoon. Dat is een stuk beter dan wanneer je met je Nokia-toestel en koptelefoon via de ether luistert. Met tunin.fm heb je dus geen geveeg meer van het ontvangst en ook geen wegvallende zenders meer doordat je opeens in een andere fm-ontvangstgebied zit. Over het dataverkeer hoef je je geen zorgen te maken, tunin.fm gebruikt slechts 24kB/sec. Erik de Zwart geeft nog wel het advies om een mobiel internetabonnement te nemen zonder datalimiet Anders wordt radio luisteren een wel erg dure hobby.

Erik de Zwart sprak in juni op MoMo Amsterdam (MobileMonday). De hele presentatie die hij gaf is hieronder te zien. De video duurt circa 22 minuten, maar voor de liefhebbers en trend-watchers is het zeker de moeite waard!

Helaas ben ik nog niet de gelukkige bezitter van een smart phone en dus heb ik tunin.fm nog niet kunnen uitproberen. Ik ben echter wel enthousiast over dit project van visionair Erik de Zwart. Heeft iemand al ervaringen met het gebruik van de player van tunin.fm?

Lees ook:Erik de Zwart stapt in Mobiele TV
Lees ook:Wereldprimeur: Tunin.FM lanceert iCarRadio op iPhone
Lees ook:Erik de Zwart te gast bij V-Radio’s Insite
Lees ook:Tunin.fm inclusief betalingsmodel live!
Lees ook:Radio 1 t/m 5 nu digitaal op de mobiele telefoon

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Digitaal radio luisteren via mobiele telefoon is de toekomst!

 1. Valpa

  Kep de juiste mobiele telefoon, maar vind het nog te duur. Zo’n abonnement kost bijna €10 per maand, en dat vind ik nog te veel van het goede. Vergeet niet dat een ADSL-abonnement nog niet het dubbele kost, en dan kun je nog gratis bellen ook!

    /   Reply  / 
 2. Erwin

  Het lastige is dat zo’n flatfee abonnement bovenop je normale mobiele abbonement komt. Alleen een flatfee internet abbonement hebben ze niet. Ik bel niet veel mobiel dus een abonnement afsluiten omdat internet abbonement te kunnen nemen, lijkt me wat teveel van het goede. Dat moet dus anders.
  Verder vind ik het een goede zaak dat internet radio via mobiel alleen mag tunin.fm hun website wel eens updaten.

    /   Reply  / 
 3. Jorn

  Ik vond die 10 euro eigenlijk nog wel meevallen. Je krijgt daardoor onbeperkt internetten en als je dat vergelijkt met hoeveel mobiel internet eerst per minuut/MB kostte, dan valt het wel mee. Maar inderdaad komt het bovenop je standaard abonnement.

  Zodra mobiele websites beter worden en de telefoons makkelijker in de navigatie, denk ik dat steeds meer mensen die 10 euro er wel voor over hebben. Nu weerhoudt mij die 10 euro er ook nog van hoor, naast het feit dat ik nog geen smart phone heb.

    /   Reply  / 
 4. Jasper

  Die 10 pleuro is spotgoedkoop voor onbeperkt internet. Ter vergelijking: in de VS betaald je $20-40 voor “onbeperkt”* internet.

  *: Onbeperkt internet alleen voor browsen en e-mailmet een maximum van 4 Gieg.

  Afgezien daarvan wordt die service van Erik nooit was. Mensen willen wel betalen voor internettoegang, maar niet daarbovenop ook nog eens voor de toegang tot tunein. Bovendien zullen er snel genoeg gratis alternatieven komen. Erik mompelt dan wat over geweldige compressie, maar da’s een kwestie van een jaar of twee wachten tot de capaciteit van breedband internet op je mobieltje wat groter is geworden.

    /   Reply  / 
 5. Jorn

  Jasper ik zie nergens vermeld staan dat je moet betalen voor tunin.fm. Moet je daar voor betalen, en zoja wat vragen ze daar voor?

    /   Reply  / 
 6. Erwin

  tunin.fm is voorlopig nog gratis maar gaat daarna een klein bedrag vragen voor de player die je moet installeren, maar dit zal niet duurder worden dan 2 euro ongeveer dus dat vind ik nogal meevallen…

    /   Reply  / 
 7. Jorn

  Dat is niet meer dan een nette vergoeding voor een dienst! En het is eenmalig, dus geen Jamba-achtige abonnementen waarmee je vele euro’s per week kwijt bent :)

    /   Reply  / 
 8. Erwin

  Hopelijk voegen ze bij tunin.fm ook wat Amerikaanse zenders toe want ik heb begrepen dat het veelal Nederlandse stations zijn.
  Verder schijnt het niet te kunnen om een URL van een stream rechtstreeks in je player in te voeren. Ik weet niet of hier al een foefje voor is?

    /   Reply  / 
 9. Jasper

  Het wordt zeker geen eenmalige bijdrage van een klein bedrag voor de player, want daar kun je als bedrijf niet van leven. Reken maar dat Erik gewoon abo’tjes gaat (proberen te) verkopen.

    /   Reply  / 
 10. Jorn

  2 Euro eenmalig is zeker geen winstgevend business model. Ik denk eerder dat er reclame te horen zal zijn vóór het openen van een stream. En wellicht betalen de zenders om doorgegeven te mogen worden.

  Aanvullende diensten tegen betaling sluit ik ook niet uit, want Erik de Zwart heeft wel leuke ideeën maar hij is geen filantroop.

    /   Reply  / 
 11. Erwin

  Ik denk overigens dat dit nog wel even gaat duren want alles is nog een beetje in de testmode. Dat tunin.fm is nog lang niet bekend bij het grote publiek. Hun website is ook al sinds 2006 niet meer geupdate dus vooralsnog is er nog geen spraken van betalen en kun je dus gewoon gratis luisteren.

    /   Reply  / 
 12. Manon

  Iets vergelijkbaars is Radiobee: http://www.radiobee.com/
  Gratis en hiermee kun je (vooral) internationale radiostations beluisteren. Het is wel lastig om een goede zender te vinden en nieuwe zenders toevoegen is ook geen sinecure…

    /   Reply  / 
 13. Chuck

  10 euro vind ik ook iets teveel, maar aan de andere kant ook wel weer onbeperkt internet. Ik heb wel schik met tuninfm. Alleen jammer dat je die Kerstnummers niet het hele jaar door hebt. En hoe word je eigenlijk een member dat je toegang hebt tot alle zenders. Als free member heb je dat dus niet.

    /   Reply  / 
 14. Evert

  Het lijkt erg leuk maar houd het volgende in de gaten.

  Ik heb zelf namelijk ook een flat fee abonnement afgesloten en luisterde radio via MobRadio. Ik kreeg aan het eind van de maand echter forse rekeningen omdat bleek dat MobRadio zgn streaming media is. En dat valt buiten het flat fee abonnement..

    /   Reply  / 
 15. okkie-001

  dit is echt lekker nu kan ik ook radio lusteren
  zonder snoertje op MIJN sony ericsson x1

  met een interner abbo van t-mobile

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>