Mobiele telefoon: de radio van de toekomst?

Radio & Records schrijft dat Z100 begonnen is met mobiele diensten. Luisteraars van het New Yorkse radiostation kunnen zich voor een paar dollar per maand abonneren op Z100 Mobile en daarmee toegang krijgen tot exclusieve content, waaronder exclusieve interviews met sterren. Zo zijn er meer zenders die handig inspelen op de échte digitale revolutie, die nog moet beginnen. En dat brengt mij bij de volgende vraag.

Radiostations krijgen steeds meer concurrentie van de mp3-speler en non-stop muziekkanalen via internet en satelliet. Heeft de radio die wij nu kennen, straks nog meerwaarde? Of worden radiostations uiteindelijk leveranciers van content voor nieuwe media en mobiele diensten, zoals Ad Roland onlangs voorspelde? Ik hoop het niet. Of in elk geval, dat gewone radio altijd zal blijven bestaan.

Romantiek

De romantiek van radio is en blijft toch wel dat je op dát moment, live in de studio, een uitzending maakt voor een publiek wat op datzelfde moment naar jou luistert. Ik weet niet of een podcast, vodcast, webcast of wat dan ook diezelfde sfeer oproept, al hangt het natuurlijk af van wie het maakt. Voorlopig lijkt het mij niet meer dan een aanvulling.

Toekomst

Toch kunnen we onze ogen niet sluiten voor digitale ontwikkelingen, zoals blijkt uit het gisteren besproken artikel van Emerce. Maar misschien is DAB met al zijn alternatieven intussen al weer achterhaald en kunnen we straks altijd en overal mobiel online. Via een autoradio die continu een internetverbinding in stand houdt, of een mobiele telefoon waar je live streaming audio in hoge kwaliteit kunt horen.

Is het mobieltje de toekomst van radio – of de radio van de toekomst?
________________________________________________________________

Lees ook:Digitale radio komt naar de mobiele telefoon
Lees ook:Satellietradio: concurrent voor (digitale) etherradio?
Lees ook:Radio 1 t/m 5 nu digitaal op de mobiele telefoon
Lees ook:Erik de Zwart: “Radio altijd en overal via mobiel”
Lees ook:Erik de Zwart stapt in Mobiele TV

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Mobiele telefoon: de radio van de toekomst?

 1. Jasper

  Alles wordt digitaal. Ik voorspel dat binnenkort telefoons via draadloos internet korte podcasts gaan oppikken. Op die manier kun JIJ wanneer JIJ dat wil luisteren naar die “radio”content die JIJ wil horen. Zo mis je nooit meer dat leuke itempje van Evers of Ruud de Wild. OF dat belangrijke nieuwsitem. Uiteraard wordt het weer en verkeer via de GPS in je mobieltje geintergeerd met de navigatiesysteem, zodat je alleen het weer en verkeer hoort, waar jij bent en heen gaat.

  Live radio zal altijd blijven, maar het belang van live radio wordt overschat. Er is niks mis met een paar uur of een paar dagen vertraging.

    /   Reply  / 
 2. Danny Moerkerke

  Als radiostation of, zoals ik altijd liever zeg, aanbieder van audio-entertainment en -informatie moet je ELK kanaal gebruiken om je content te verspreiden. Live radio zal wel blijven maar als het mogelijk wordt om via je mobieltje, of een apparaat dat daar op lijkt, streaming audio kunt krijgen heb je in feite radio op je mobieltje. De mobiele telefoon heeft absoluut “radiotoekomst” omdat IEDEREEN een mobieltje heeft.

    /   Reply  / 
 3. Jasper

  Hey Danny, je vergeet te zeggen dat daarom DAB geen schijn van kans heeft…. ;-)

    /   Reply  / 
 4. sms-duimpje

  Maar hoe gaat dat dan, radio luisteren op je mobiele? (Ben zo technisch niet als jullie)

    /   Reply  / 
 5. Jasper

  Gewoon via steaming internet. Moet je wel een dure telefoon hebben. Op het moment staat dat nog in de kinderschoenen, maar als je ziet wat er al kan met een PSP….

    /   Reply  / 
 6. Danny Moerkerke

  Ik dacht laat ik het woord “DAB” voorlopig maar ff niet noemen als jij in de buurt bent ;-)

  @sms-duimpje: de mobiele telefoon wordt steeds meer een mobiele pc dus kun ej zo ook radio luisteren

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>