Erik de Zwart: “Radio altijd en overal via mobiel”

Voor een volle zaal met geïnteresseerden vertelde Erik de Zwart dinsdag op het Cross Media Café van iMMovator over radioluisteren via de mobiele telefoon. De Zwart hield een reclamepraatje voor diensten van Mobilaria, het bedrijf waar hij sinds anderhalf jaar bij betrokken is. Onder meer vanwege zijn (hoe kan het ook anders) onvrede over het FM-frequentiebeleid van de overheid. Maar het was een interessante demonstratie.

Door Thomas Giger

Nederland telt volgens De Zwart 36 miljoen analoge radiotoestellen die bij een omschakeling naar digitale etherradio allemaal "bij het oud vuil" zouden kunnen. Daarom ziet Mobilaria niet zozeer technieken als DAB, maar luisteren via de mobiele telefoon als de toekomst van radio. Vooral omdat de keuze voor de luisteraar groter is dan op de FM en aanbieders aanvullende diensten beschikbaar kunnen stellen.

Premium content

Tijdens het luisteren kan de consument doorklikken naar zogeheten premium content. Ook worden reclameboodschappen op het scherm getoond en kan extra informatie met het geluid worden meegestuurd, bijvoorbeeld de titel van het muzieknummer dat momenteel te horen is (door een koppeling met software als Dalet) of Radio Text, een uitgerekte versie van het slechts acht karakters brede RDS.

De Zwart liet via de telefoon radiostations horen als 3FM, TMF Radio en de Nonstop 40 van Talpa's online platform Radio Digitaal. Die zenders gaan na selecteren vrijwel meteen spelen. Het Amerikaanse KROQ (dat wereldwijd streamt op internet) deed langer over het bufferen, maar moet dan ook van ver komen. Mobilaria biedt nu 129 radiostations aan, die ook op genres kunnen worden gezocht. >>>


Erik de Zwart op het podium in gesprek met Monique van Dusseldorp, dagvoorzitter en samensteller van het Cross Media Café (Foto: Thomas Giger)

Tunin.fm

Luisteren via de mobiele telefoon kan door het downloaden van een player via de Wap-site Tunin.fm. T-Mobile is één van de promotors van deze dienst, die werkt met een Smartphone. Het voordeel is volgens Mobilaria dat de techniek zuinig omgaat met bandbreedte: 24 kB/sec via GPRS. Ik moet zeggen dat het (via de installatie in de zaal) goed klonk. Zelfs bij klassieke muziek bleef het geluid redelijk intact.

Op dit moment vindt "in een proeftuinomgeving" een test plaats waar 2500 mensen aan meedoen, wat informatie over gebruikersgedrag oplevert. De Zwart ziet voor zich dat we straks "altijd en overal" via de mobiele telefoon naar radio kunnen luisteren. Niet alleen onderweg, maar ook in de auto of thuis, door de telefoon in te pluggen in een drager (cradle) die in verbinding staat met een geluidsinstallatie.

Van Kooten

"Uiteindelijk gaat dit groeien naar meer. Je krijgt in een tweede fase steeds meer gesegmenteerde radiostations en de volgende stap is wat Willem van Kooten al twintig jaar geleden zei: iedere Nederlander zijn eigen radiostation. Een luisteraar zou kunnen zeggen: ik wil de ochtendshow van Edwin Evers, tussendoor Giel Beelen horen, het nieuws van Q-music en voor de rest muziek van mijn eigen playlist."

Dit betekent volgens mij niet het einde van bestaande radiostations, want merken als 538, 3FM en Q-music hebben een voorsprong in de strijd om de luisteraar. Hun voordeel: veel mensen (waaronder ikzelf) zijn toch lui en willen bediend worden met een totaalprogramma dat kant-en-klaar wordt geserveerd. Maar daarnaast zouden radiostations losse programmaonderdelen voor dit soort nieuwe toepassingen kunnen aanleveren. Een nieuwe manier van radiomaken!

Morgen het tweede deel van deze serie van drie achtergrondverhalen.

Zie ook:
Deel 2 | "Talpa's Radio Digitaal april 2008 winstgevend"

Lees ook:Eerste internet-autoradio gepresenteerd op Auto Rai
Lees ook:Radio 1 t/m 5 nu digitaal op de mobiele telefoon
Lees ook:Erik de Zwart stapt in Mobiele TV
Lees ook:Digitale radio komt naar de mobiele telefoon
Lees ook:Tunin.FM genomineerd voor SpinAward

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Erik de Zwart: “Radio altijd en overal via mobiel”

 1. Erwin

  Kijk aan. Eindelijk wordt ‘this show on the road’gezet door de Zwart en c.s.
  Wel een minpuntje. Die speler die je moet downloaden is trail versie. Uiteindelijk moet je daarvoor gaan betalen. Wat de prijs is ben ik wel benieuwd naar. Overigens snap ik niet waarom je niet kunt luisteren via de ingebouwde speler van je mobiel? Ik heb van de week namelijk eens een n70 van Nokia geprobeerd in de winkel. Maar de software van tunin.fm zegt automatisch dat je hun player moet gebruiken terwijl er op hun internetsite staat dat je ook de ingebouwde player kunt gebruiken. Maar hoe?

    /   Reply  / 
 2. Sander

  Ik maak ook al geruime tijd gebruik van Tunin.FM. Een prachtige dienst!

  Eén nadeel: het “scrollen” door de radiostations moet sneller gemaakt worden. Klik je eenmaal op een zender, is het ook snel goed en de kwaliteit is tevens super!

    /   Reply  / 
 3. Erwin

  Overigens zijn niet alle radiostations die je online kunt beluisteren via tunin.fm te beluisteren. Ik mis b.v. heel veel Amerikaanse stations en natuurlijk ook KX Radio in het lijstje. Hopelijk wordt hier nog aan gewerkt.

    /   Reply  / 
 4. rob

  Ik weet niet of mensen zo lui zijn als jij stelt, want het wordt steeds makkelijker om een iPod te bedienen of radio te luisteren op je mobiel. Waarom zou je een hoop sh*t willen horen die je niet interesseert, als je inderdaad alleen Evers, het nieuws met Arend Langenberg, het weer met Helga van Leur en de cd-besprekingen van Frits Spits wil horen? En voor de rest je favoriete muziek? Lijkt mij super, deze radiovorm.

    /   Reply  / 
 5. rob

  By the way, mooi stuk hoor! Je staat bij m’n bookmarks :)

    /   Reply  / 
 6. Jasper

  Een klein denkfoutje van de Zwart: hij wil dat het publiek gaat lappen voor zijn diensten. Dat gaat het publiek niet doen.

  Je betaalt namelijk via veel te veel manieren voor radio:

  1) Via de producten die je koopt die op de zender een commercial hadden.
  2) Via je kabelboer, want die vraagt je geld voor commerciele zenders.
  3) De radiozender betaalt overigens ook voor kabeldoorgifte, en wie betaalt dat weer? Inderdaad, de adverteerder, en dus jij.

  En nu wil Moprularia dat ik NOG 2 keer ga betalen voor een radiostation?

  4) Via mijn mobiele abo (om uberhaupt in tunin.am te komen).
  5) Via mijn abo op tunin.am

  6) En dan wil Erik er ook nog ‘premium content’ in gooien, waar je hopelijk voor wilt betalen.

  Lijkt mij wat veel. Maar goed, ik ben maar een gierige Nederlander.

    /   Reply  / 
 7. Martin S

  Helaas kun je zelf geen radiostation toevoegen.

    /   Reply  / 
 8. Erwin

  Ik vraag me trouwens ook af hoe je buiten tunin.fm naar radiostations kunt luisteren. Als je nu een url hebt kun je dat toch gewoon in het balkje van je browser intikken of in een url balkje in de ingebouwde player ofzo lijkt me?
  Een hoop onduidelijkheden nog. Als iemand dat eens uitgebreid een ‘how to listen to’ schrijft zou het misschien een stuk makkelijker worden voor iedereen.

    /   Reply  / 
 9. cor

  IK wil die Erik de zwart met zijn commerciele muziek niet op de frequentie van Arrow Rock.Het beste radiostation (zonder veel gelul van DJ’s) is helaas verdwenen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>