2000e Alarmschijf vrijdag op Radio 538

Alarmschijf'Oh Well Part 1 & 2' van Fleetwood Mac was op zaterdag 1 november 1969 de allereerste Alarmschijf. Overgenomen uit de Verenigde Staten kwamen de Nederlandse dj's met een gezamenlijke hit tip, onder de noemer 'Alarmschijf'. Tot op de dag van vandaag bestaat die hit tip en op 22 augustus maakt Radio 538 de 2000ste Alarmschijf bekend.

Iedere vrijdag tijdens de Top 40 op Radio 538 kondigt Jeroen Nieuwenhuize dé plaat aan die komende week veelvuldig op het station te horen is. Op vrijdag 22 augustus 2008 zal de 2000e Alarmschijf officieel bekendgemaakt worden. Marco Borsato is met dertien stuks de Nederlandse artiest met de meeste Alarmschijven op zijn naam.

Mijlpalen in de geschiedenis van de Alarmschijf zijn:

- Op 30 juni 1979 was de single Sunburn van Graham Gouldman (10CC) de 500ste Alarmschijf.

- Op 8 april 1989 was de single Ik kan het niet alleen van De Dijk de 1000ste Alarmschijf bij Veronica op Radio 3.

- Op 16 januari 1999 was de single Enjoy yourself van A+ de 1500ste Alarmschijf.

Vroeger betekende de verkozen Alarmschijf in de daaropvolgende week een gegarandeerde extra omzet van zo'n 5.000 singles. Dat kwam doordat de DJ's in discotheken de plaat meteen kochten en draaiden. De titel 'Alarmschijf' was een commercieel belangrijke bijdrage in de omzet van platenmaatschappijen en artiesten.

Tegenwoordig wordt de Alarmschijf gekozen door de muzieksamen-stellers van Radio 538 en heeft al lang niet meer het effect dat het voorheen had. De Top 40 met daarin de bekendmaking van de twee-duizendste Alarmschijf is vrijdag tussen 14:00 en 18:00 uur te horen op Radio 538.

Zie ook:
- Speciale Top 40: 2222e editie en 12.000e binnenkomer
- [Audio] Wessel van Diepen neemt afscheid van Top 40

Lees ook:Wessel van Diepen eenmalig weer op Radio 538
Lees ook:Kane draagt TMF Award op aan Wessel van Diepen
Lees ook:Wessel van Diepen terug bij Radio 538
Lees ook:Wessel van Diepen blijft stationvoice van Radio 538
Lees ook:Wessel van Diepen nieuwe stem FOX

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “2000e Alarmschijf vrijdag op Radio 538

  1. Jasper

    Tjonge jonge, wat een hoop gedoe om niks. Dat wil zeggen, voor al het gedoe om de 2000e alarmschijf, deed Jeroen Nieuwenhuize werkelijk niks met dit jubileum. Vind ik allemaal best hoor, stuur dan geen persbericht rond over het ‘grote nieuws’.

    Ik had toch wel verwacht dat er wat meer heisa van gemaakt zou worden, dan een miniem fragmentje van de 1e, 500e, 1000e en 1500e. Er moeten toch een paar mooie 538 klassiekers tussen zitten. Waarom daar niet een paar van gedraaid?

    De keus van de 2000e alarmschijf was ook nog eens ongehoord slap. Gewoon de hoogste nieuwe binnenkomer. Had dat dan niet vorige week de alarmschijf moeten zijn?

    Helaas ligt het steeds vaker in de verwachting dat de Top 40 onder leiding van Jeroen N tegenvalt. Jammer hoor.

      /   Reply  / 
  2. Peter

    Alsof Jeroen N iets te zeggen heeft over ofwel de inhoud van de Top 40 ofwel de keuze van de Alarmschijf.

    Wakker worden, Jasper, het is 2008, niet 1982!

      /   Reply  / 
  3. Jasper

    Als presentator van de Top 40 heeft Jeroen inderdaad niks te zeggen over de volgorde van de 40 plaatjes in de Top 40, maar hij heeft wel wat te zeggen over de ruimte tussen de plaatjes die hij vol moet praten.

    En dan zijn er nog de extra platen die gedraaid worden. Met 10 platen uit de Top 40 per uur (waarvan sommige flink ingekort), is er namelijk nogal wat ruimte over. Hij had er best voor kunnen kiezen om speciaal voor deze keer een paar Alarmschijfclassics te draaien. Het kan niet moeilijk zijn om uit die 2000 hits een paar lekker nummers te vissen.

    Bovendien was het itempje met Marco Borsato ook een ongelofelijk armoedebod.

      /   Reply  / 
  4. Peter

    Ook over de ruimte tussen de plaatjes van de Top 40 heeft Jeroen niet zo veel te zeggen, die worden namelijk keurig uitgeschreven door zijn producer.

    En het spijt me voor je maar ook over de extra platen heeft hij niets te zeggen, die kiest hij niet zelf… zo gaat dat anno 2008 bij een groot commercieel radiostation.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>