FunX ontdekt: Muziek Kanye West verboden in China

De Olympische Spelen is meer dan sport alleen. Met de insteek van "onderzoek doen naar de urbanscene in China", zijn vier ver-slaggevers van FunX in Beijing aanwezig. Zij hielden zich de afgelopen weken niet alleen bezig met de diverse Olympische disciplines, maar ook met de muziek in gastland China.

Eén van de 'onderzoeksresultaten' van FunX is dat de muziek van de Amerikaanse superster Kanye West niet verkocht mag worden in China. Het gastland van de Olumpische Spelen is het enige land ter wereld waar de rapper geen cd's mag verkopen;het Chinese Ministerie van Cultuur keurde de albums van Kanye West af vanwege zijn opruiende teksten.

FunX kreeg dit weten in een gesprek (video) dat de radiozender had met platenmaatschappij Universal. Het label is uiteraard niet blij met de boycot, te meer omdat de muziek van Kanye West wel razend populair is in China, op de zwarte markt dan. Ondanks de boycot op zijn cd's geeft hij op 23 september een groot concert in Sjanghai. En ja, als hij volle zalen trekt, dan kan hij ook veel cd's verkopen in China. Universal ziet er wel brood in.

Noodzaak

Voor de Olympische Spelen in China zijn ruim 23.500 journalisten ge-accrediteerd om verslag te doen van het sportevenement. Dat komt neer op circa twee journalisten per atleet. Voor de verslaggevers van FunX is het een leuk uitstapje naar China, maar ik zie de noodzaak van hun reis niet helemaal in. Natuurlijk is het leuk om inzicht te krijgen in de urbanscene aldaar, maar zo'n interview met een platenmaat-schappij kan ook in Nederland. Verslaggeving van de Spelen zelf wordt uitgebreid verzorgd door de NOS en kritisch onderzoek naar vrijheid van meningsuiting in China, is meer een taak voor programma's als Nova en Zembla.

Als neventaak van de Nederlandse Publieke Omroep wordt FunX voor een deel gefinancierd met overheidsmiddelen. Nou kun je je afvragen wat vliegtickets en een aantal overnachtingen voor vier personen nu extra op de miljoenenbegroting drukt, waarschijnlijk niet heel veel, maar ik zie de toegevoegde waarde er niet helemaal van in dat er naast alle journalisten ook nog vier van FunX naar Beijing moeten.

De verrichtingen van de verslaggevers in China zijn te volgen via de speciale website FunXinChina.nl. De journalisten van FunX blijven tot en met 26 augustus in China.

Zie ook:
- FunX met team naar Olympische Spelen in Beijing

Lees ook:FunX met team naar Olympische Spelen in Beijing
Lees ook:Edwin Evers zoekt hulp voor de catering
Lees ook:227 uur RadiOlympia vanuit Peking
Lees ook:Edwin Evers maakt zich boos over boycot OS
Lees ook:Edwin Evers met vakantie, Humberto Tan valt in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>