Edwin Evers maakt zich boos over boycot OS

Het is altijd lachen met Edwin Evers, elke werkdag om 6:00 uur 's morgens begint de 538-dj opgewekt de nieuwe dag. Van zo iemand verwacht je niet snel dat hij ook boos of zelfs woest kan worden. Op de website van de De Telegraaf staat te lezen dat Evers zich weg degelijk boos kan maken. De radio-dj is namelijk woedend over de ophef rond zijn radioprogramma tijdens de Olympische Spelen 2008 in China.

Het begon al met Bløf die gevraagd was om tijdens de Olympische Spelen te komen optreden in het Holland Heineken House. Bløf bedankte voor de eer omdat de groep het schandalig vindt dat China structureel mensenrechten schendt. Daarom boycot Bløf de Spelen, en roept andere bands op hetzelfde te doen.

Edwin Evers in pissig over het afzeggen van bepaalde bands en artiesten. "Er zijn artiesten die zich dan zullen profileren door te zeggen dat ze niet in China willen optreden. Daar kots ik van", aldus Edwin Evers in RTL Boulevard afgelopen vrijdag. "Ik wil gewoon mijn radioprogramma maken. Men wist al vier jaar dat de Spelen in China zouden plaatsvinden. Roep dan iedereen op om niet te gaan!"

Erik van Muiswinkel was overigens degene die de discussie rond de Olympische Spelen in China deed oplaaien. Hij vindt namelijk dat artiesten en sporters de Spelen van 2008 moeten boycotten omdat in het organiserende land de mensenrechten worden geschonden.

Het structureel schenden van de mensenrechten is natuurlijk een kwalijke zaak, maar daar komt geen einde aan doordat één Nederlands bandje wegblijft. Zelfs al blijven alle Nederlanders weg, dan nog zal dat weinig indruk maken. Wat dat betreft ben ik het met Edwin Evers eens die zegt dat iedereen al jarenlang weet dat de Olymische Spelen dit jaar in China gehouden worden. Als 'wij' er echt iets aan hadden willen doen, dan had men internationaal eisen moeten stellen aan China met als consequentie dat de Spelen daar geen doorgang kunnen vinden wanneer het land de mensenrechten blijft schenden.

Zie ook:
- Edwin Evers weerspreekt anti-Jensen-clausule
- Edwin Evers zoekt assistent voor Olympische Spelen

Lees ook:Ticket For Tibet live op Kink FM
Lees ook:Edwin Evers zoekt hulp voor de catering
Lees ook:Edwin Evers met vakantie, Humberto Tan valt in
Lees ook:FunX met team naar Olympische Spelen in Beijing
Lees ook:227 uur RadiOlympia vanuit Peking

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Edwin Evers maakt zich boos over boycot OS

 1. Kees

  Lachen met Edwin Evers? Sinds wannneer dan? Evers speelt al jaren hetzelfde deuntje met z’n twee lachzakken. Hij blijft zo hoog scoren omdat bij veel bedrijven verplicht 538 te horen is.

    /   Reply  / 
 2. Jasper

  Kijk, dit is nu het hele probleem met principes. Het is heel leuk om principes te hebben als het je niet veel kost. Erik van Muiswinkel gaat een paar mensen die toch al niet uitgenodigd waren niet naar China. “Uit principe” zeggen ze dan. Nou, daar zal China van schrikken hoor.

  Evers daarentegen gaat gewoon altijd lekker naar de Spelen, en wil daar gewoon een leuke show neer zetten. En dus heeft hij er belang bij als bepaalde band komen. En dus heeft Evers even geen last van principes.

  Beetje flauw trouwens dat ‘ie Blo/f met name noemt. Die zetten zich echt af en toe in voor Tibet.

  Maar goed, zo gaat het altijd. Mensen die ergens geen belang bij hebben, zijn erg principieel, mensen die ergens wel belang bij hebben, zijn niet principieel.

  Ik vind het overigens schandalig om aan sporters te vragen om niet te gaan.

  Even Youp van ‘t Hek erbij halen. Als die voor een benefietavondje gevraagd wordt, vraagt ‘ie altijd of iedereen in de zaal dan ook een 250e van zijn jaarsalaris wil afstaan (grofweg een dag werken), in plaats van die lullige 50 pleuro per persoon. “Ja”, zegt ‘ie dan, “als ik een dag gratis moet werken voor een goed doel dat jullie uitkiezen, mag ik toch verwachten dat jullie minimaal hetzelfde geven”. Youp doet weinig benefietjes meer.

    /   Reply  / 
 3. riki

  Het is ook zo dat het boycotten zelf van de Spelen niet veel uitmaakt, maar je creëert daar wel publiciteit mee, en daarmee breng je veel meer het probleem van mensenrechten onder de aandacht. Een Blof maakt een statement, waar nu weer over geschreven en gereageerd word. Hopelijk zal dit nog sterker worden als de Spelen dichterbij komen. Dat die personen er zelf beter van worden? tja, ik weet het niet. Als het niet om principe zou gaan, zou je als band toch veel liever bij de Spelen in China zitten…?

  Dat de Spelen in China worden gehouden lost zelf nog niet de mensenrechtenkwestie op, maar daardoor gaan de mensen en de pers wel praten over deze problematiek. Zo wordt deze gelegenheid ook aangegrepen om bijvoorbeeld de Tibet kwestie (weer) bespreekbaar te maken.

  Het IOC stelt zich dan helaas weer laf op, door bijvoorbeeld alle sporters die naar de Spelen gaan, een contract te laten tekenen dat demonstraties op de Spelen verbied. Politiek en Sport gaan niet samen volgens hen, maar het tegendeel is waar!

  Evers moet daarom ook niet zo hard degene aanvallen, die de aandacht proberen aan te zwengelen. Hij moet toch ook begrijpen dat zo’n radioprogramma als hij maakt, in China nooit zou kunnen…

    /   Reply  / 
 4. Jorn

  @Kees: Edwin Evers probeert er wat leuks van te maken, of je het ook echt leuk vindt, dat verschilt per persoon.

  Over lachzakken gesproken, in zijn boek ‘Stenders Leesvermaak’ schrijft Rob Stenders: “In veel radioteams heb je één presentator en twee tamelijk neutrale sidekicks annex lachzakjes” :) Hij zegt niet specifiek over welke radioteams hij het heeft (al schrijft Stenders bijna alleen maar lovend over Edwin Evers).

  @Jasper: Die beargumentatie van Youp vond ik ook wel origineel, en eerlijk. Maar mensen zijn niet zomaar bereid om een paar honderd euro p.p. neer te leggen voor een avond benefietcabaret.

  @riki: Of het laf is van het IOC weet ik niet. Je ziet wel vaker dat sportorganisaties geen enkele politieke bemoeinis willen. Zo werd Turkije voor miljoenen euro’s beboet door de autosportfederatie FIA toen er tijdens de podiumceremonie van de Grand Prix Formule 1 in Turkije de leider van Turks-Cyprus een bokaal kwam uitreiken. Probleem was dat alleen Turkije die staat erkent en verder geen enkel ander land. De FIA verweet de Turkse organisatie haar positie misbruikt te hebben voor politieke doeleinden en dat werd keihard gestraft.

    /   Reply  / 
 5. Jasper

  Het IOC is niet laf. Het idee van de Olympische Spelen is om de vrede tussen alle volkeren te bevorderen door te strijden op de meest eerlijke manier: in sport. Want op de renbaan maakt het niet uit of je communist, republikein of katholiek bent. Je rent er geen meter harder om.

  De OS stoppen geen oorlogen, maar sporters en de pers van alle landen rennen een paar weken lekker door mekaar in een vriendelijkere omgeving dan een gemiddeld VN kantoor. Dus zijn de Spelen in dat opzicht een succes. Zeker voor sporters en journalisten uit landen waar je niet zo vrij bent. Denk Cuba, Algarije en Noord-Korea.

  Ook als het gastland niet zo vrij is, dan is het goed dat de OS er gehouden worden. Ondanks de restricties komen er zoveel journalisten het land in dat er toch wel een paar mooie verhalen uit moeten komen. Op zijn minst krijgt de rest van de wereld een beter beeld van de onderdrukking. Ook de lokale bevolking komt in contact met al die sporters en journalisten.

  Je moet echter niet verwachten dat gastlanden hun politiek ineens gaan aanpassen. Taiwan, Tibet, zijn voor China (en alle Chinezen, vraag het maar eens tussen de bami en de sambal door) gewoon afvallige provincies die door een vorm van pubertijd heen gaan. En aangezien China al een paar duizend jaar bestaat, laten ze dat oogluikend best een paar tiental jaar toe.

  Tot slot vraag ik me af hoe principieel figuren als van Muiswinkel zijn. Nu is het China. Maar gaat Erik ook niet naar Cuba dan? Of is dat een prachtig vakantieland met prima sigaren? Amerika heeft ook de doodstraf. En het martelt (op Cuba). Frankrijk doet nucleaire tests in de Grote Oceaan. En Antwerpen zit ook vol met discriminerend volk voor wie Turken en Walen al bijna hetzelfde zijn. Waar ligt de grens?

  En dan heeft Nederland ook nog een idioot rondlopen die de islam steeds beledigd.Moet je niet eerst zorgen dat je eigen huis op orde is voordat je andere bekritiseert?

  Ik weet het niet. Maar ik vind het erg makkelijk om af te geven op sporters.

    /   Reply  / 
 6. riki

  Het uitgangspunt van de OS is natuurlijk goed, om sport en politiek gescheiden te houden. In de praktijk is dit echter niet te handhaven. Dat was al zo in 1936 (Berlijn) en zal in China waarschijnlijk niet anders zijn. Dat land zal er alles aan doen om te laten zien hoe geweldig het is, en dat er geen armoede is etc. In dat opzicht is het pure propaganda. Natuurlijk zullen de journalisten hier niet intrappen, maar om het tegendeel te bewijzen, wordt ze en zal ze ook niet makkelijk gemaakt worden.

  Waarom zou een Van Muiswinkel geen kritiek op China mogen hebben? Als je zelf niet perfect bent, mag je heus wel kritiek leveren op degene die het net iets slechter doen, anders kun je net zo goed de VN, NAVO en al die andere organisaties ook opdoeken. Geen enkel land is namelijk perfect.
  Ik ben ook tegen nucliaire proeven en de doodstraf, maar ik ga toch gewoon naar Frankrijk en de VS. Als je je strict houd aan al je principes, kan je straks geen kant meer op, want net wat ik zeg… geen enkel land is perfect.

  Ik geeft trouwens ook niet af op de sporters, zij volgen ook alleen maar hun olympische droom. Maar die politiek correctheid en het vooraf voor alle mogelijke uitspraken die sporters of andere mogelijk zouden kunnen doen van het IOC, noem ik evengoed tamelijk laf. Dit wordt alleen maar gedaan om politieke en economische (stel je voor dat er sponsoren afhaken) redenen.

    /   Reply  / 
 7. Jasper

  @ riki: Je mag best kritiek hebben. Zeker op China, want een heel fris land is het niet. Maar ik vind wel dat als je kritiek nogal gratis en gemakkelijk is, als je vooral *anderen* vraagt om iets te doen bij het steunen van je kritiek. Van Muiswinkel vraagt sporters *wel* even om hun mooiste wedstrijd ooit op te geven. Alsof van Muiswinkel een paar optredens in Carre wil afzeggen.

  Anders gezegd: kritiek hebben is ok. Tot actie oproepen ook. Maar zorg wel dat je het goede voorbeeld *kunt* geven. En aangezien niemand op van Muiswinkel zat te wachten in China is hij niet de aangewezen persoon om *niet naar China te gaan* uit protest.

  Het gaat me om het gemak. Ander voorbeeld. Ik zelf eet geen vis. Bah. Maar je zult mij nooit horen oproepen tot het niet eten van vis omdat ik de visserij een foute sector vind (overbevissing, milieuverontreiniging, zielig voor de visjes, blah blah). Het maakt niet uit wat ik daar van vind, ik gebruik die sector toch al niet.

  Ditzelfde geldt voor van Muiswinkel. Is die bekend als anti-China activist? Was mij nog nooit opgevallen? Ik ken hem alleen van goeie imitaties met de grimeurs van Koot en Bie. Kijk, als Lulu Wang zou oproepen tot een boycot van de Spelen, dan zou dat iets zijn om over na te denken.

  Maar van Muiswinkel? Nup.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>