De doos van Pandora dreigt dicht te gaan

PandoraJe eigen radiostation dat de muziek draait die jij leuk vindt. Met sites als Pandora en Last.fm kun je de playlist van je 'eigen zender' fine tunen door aan te geven welke muziek je wel en niet waardeert. Het online radiostation leert in feite van je muzieksmaak. Prima sites, maar Pandora vreest voor haar toekomst vanwege de gestegen royalties.

Gebruikers van Pandora kunnen een een keuze maken uit een gigantische hoeveelheid aan muziek. Dagelijks zijn er circa één miljoen internetters die gebruik maken van de site, maar Pandora moet wel royalties betalen voor de muziek die te beluisteren is. Doordat Pandora geen internationale licentieovereenkomst heeft kunnen sluiten met platenmaatschappijen, is de dienst sinds 2007 alleen toegankelijk voor gebruikers in de Verenigde Staten.

Nu dreigt het sombere vooruitzicht voor de Amerikanen dat ook zij geen gebruik meer kunnen maken van Pandora, want de oprichter van Pandora (Tim Westergren) overweegt de dienst te sluiten. Aanleiding zijn de gestegen kosten die Pandora moet afdragen voor de rechten over de gedraaide muziek.

Vorig jaar besloot SoundExchange (het Amerikaanse equivalent van de Nederlandse Buma/Stemra) om de royalties flink te verhogen; de tarieven stijgen geleidelijk tot bijna drie dollarcent per luisteraar per uur in 2010. Volgens Pandora-oprichter Westergren is website dit jaar al zeventig procent van zijn inkomsten kwijt aan royalties.

Laatste strohalm

Er schittert nog een sprankje hoop voor Pandora, een Democratisch Congreslid onderneemt deze week namelijk een laatste bemiddelings-poging om de tariefsstijging te beperken. Maar zodra dat niets oplevert, ziet Tim Westergren zich genoodzaakt de stekker eruit te trekken. Of zoals hij dat tegen de Washington Post zegt: "We're losing money as it is. The moment we think this problem in Washington is not going to get solved, we have to pull the plug because all we're doing is wasting money."

Het zou doodzonde zijn wanneer de muziekdoos van Pandora daad-werkelijk dicht moet gaan. Ik vind het erg jammer om te zien dat de platenmaatschappijen en rechtenorganisaties initiatieven als Pandora het anno 2008 nog steeds moeilijk maken om te overleven. Als een legale manier van online muziek luisteren al niet mogelijk is, hoe wil je illegale downloads dan tegengaan? Met tarieven van 99 cent voor één liedje lukt dat niet. En mensen gaan echt niet massaal weer cd's kopen. Een (meer) coöperatieve van de platenlabels is wel gewenst, kijk maar naar het feit dat Pandora alleen in de VS te gebruiken is. Dat zegt genoeg over de stugge houding van de platenmaatschappijen.

Zie ook:
- Internetradio in problemen door hogere vergoeding
- Webradio-luistertip: de muziekdoos van Pandora

Lees ook:Internetradio in problemen door hogere vergoeding
Lees ook:Tijd voor belangenvereniging webradiostations?
Lees ook:Vrijstelling auteursrechten op de helling
Lees ook:Amerikaans wetsvoorstel moet webcasters helpen
Lees ook:Internetradio Last.fm start met muziekvideo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>