Vrijstelling auteursrechten op de helling

Een gekke situatie in Amerika: Radiostations die uitzenden via de ether betalen vergoe-dingen voor auteursrechten (royalties) aan de tekstschrijvers en producers van de liedjes die ze draaien. De stations betalen echter geen royalties aan de uitvoerenden, meestal zijn het de platenmaatschappijen die die rechten bezitten. Een unieke situatie, want alle kabel-, satelliet- en internetradio moeten wél beide groepen betalen.

De reden dat de Amerikaanse radiostations geen zogenaamde 'performance royalties' betalen, komt doordat de stations van mening zijn dat het draaien van de muziek gratis reclame is voor de cd-verkopen en de optredens van de betreffende artiesten.

Maar ja, we kennen de klaagzang van de platenmaatschappijen. Zij hebben al jaren te maken met dalende inkomsten uit de verkoop van cd's en ze zijn dus gebrand op extra inkomsten. Nu heeft een subcommissie van het Huis van Afgevaardigden in Amerika een voorstel aangenomen dat de radiostations verplicht om ook royalties te betalen aan de uitvoerenden, zo meldt CNN Money.

Aan de ene kant wel zo eerlijk wanneer er dezelfde regels gelden voor alle radiostations, ongeacht de wijze van uitzenden. Aan de andere kant kan het doorvoeren van dit wetsvoorstel leiden tot een grote strop voor kleine radiostations, terwijl het voor grotere stations een extra kostenpost van vele miljoenen dollars kan leiden. Volgens de Free Radio Alliance gaat de 'performance royalty' -wanneer de vrijstelling daarvoor wordt afgeschaft- de Amerikaanse radiostations tussen de drie en zeven miljard dollar per jaar kosten.

Lees ook:Internetradio in problemen door hogere vergoeding
Lees ook:Mogelijke schikking in Amerikaanse payola-zaak
Lees ook:Na webradio moet ook gewone radio in VS dokken
Lees ook:De doos van Pandora dreigt dicht te gaan
Lees ook:Amerikaans wetsvoorstel moet webcasters helpen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>