Amerikaans wetsvoorstel moet webcasters helpen

Een nieuw wetsvoorstel dat gisteren bij het Amerikaanse Congres is ingediend, moet de bedragen die internetradiostations worden opgelegd flink beperken, meldt Tweakers op basis van dit stuk op CNET News. Aanleiding zijn de veel hogere vergoedingen voor het draaien van muziek die de Copyright Royalty Board in de Verenigde Staten wilde opleggen aan internetradiostations. Dat gebeurde op verzoek van platenmaatschappijen.

Webcasters zouden met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006 een bedrag van 0,08 dollarcent per luisteraar per nummer moeten betalen, oplopend tot 0,19 dollarcent in 2010. Verder zou elk kanaal jaarlijks een vast bedrag van 500 dollar moeten betalen. Volgens de internetradiomakers zou dit hun einde betekenen.

Ongedaan

Hun protest is aangekomen bij twee Congresleden die gisteren de Internet Radio Equality Act hebben ingediend, een wetsvoorstel dat de eerder genoemde tarieven ongedaan moet maken. In plaats daarvan moeten webcasters 7,5 procent van hun omzet afdragen of 33 cent per uur muziek per luisteraar.

Daarmee zouden internetstations aanzienlijk minder kwijt zijn aan royalties. De belangenorganisatie SaveNetRadio, waarin luisteraars, webcasters én artiesten zich hebben verenigd, is blij met het voorstel. Het is nog niet bekend, wanneer het Congres over het voorstel debatteert en er over gaat stemmen.

Zie ook:
Toch hoop voor Amerikaanse webradiostations
Tijd voor belangenvereniging webradiostations?

Lees ook:Na webradio moet ook gewone radio in VS dokken
Lees ook:Toch hoop voor Amerikaanse webradiostations
Lees ook:Vrijstelling auteursrechten op de helling
Lees ook:Tijd voor belangenvereniging webradiostations?
Lees ook:Kamerlid Bert Bakker biedt lokale omroepen vrijheid

1 Reacties // Reageer

One thought on “Amerikaans wetsvoorstel moet webcasters helpen

  1. Jasper

    Vraag me af welke van de twee opties je mag kiezen. Moet je de duurste of mag je de goedkoopste kiezen? In het laatste geval wordt met deze wet per saldo het auteurrecht opgeheven, want dan zorg natuurlijk dmv belastingtruks dat je omzet nihil is. Bijvoorbeeld door je reclamerechten voor 1$ door te verkopen aan een ander bedrijf. Waarvan je natuurlijk zelf ook aandeelhouder bent.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>