Tijd voor belangenvereniging webradiostations?

Internetjournalist Herbert Blankesteijn vindt dat webradio's creatief moeten omgaan met het probleem van de rechtenvergoedingen die ze moeten betalen. "Kunnen webcasters niks anders dan plaatjes draaien? En weten ze geen andere muziek te vinden dan die van de grote platenmaatschappijen? Ga eens wat bedenken!", schrijft hij in zijn nieuwe column op Planet.nl. Webcasters zouden het tarief kunnen doorberekenen aan hun luisteraars.

Het is volgens mij wel de vraag of Nederlanders (die gewend zijn aan gratis radio) willen betalen voor muziek. Dat realiseert Blankesteijn zich. Maar, zo schrijft hij: "dat maakt niet de tarieven onredelijk, dat maakt de luisteraar gierig." Tegelijk vindt hij de RIAA niet altijd redelijk. "Zeker is een minimumbedrag van 500 dollar per kanaal krankzinnig, zodat Pandora.com met een onbeperkt aantal kanalen per luisteraar miljarden per jaar moet ophoesten."

Popi-muziek

De muziekindustie is volgens hem gebaat bij het draaien van hun artiesten, ter promotie van albums en concerten. Ze zouden er daarom samen uit moeten (kunnen) komen, redeneert Blankesteijn. Maar als het sluiten van gesloten beurzen deals met platenmaatschappijen niet lukt, moeten internetstations "daar niet over zeuren, of iets anders gaan doen" met hun zendtijd.

De columnist verwijst naar sites met podsafe muziek en Creative Commons licenties. "Je kunt toch gewoon ophouden popi-muziek te draaien en in plaats daarvan nieuwe artiesten populair maken? De technieken die Pandora en SLAM!FM gebruiken (als je dít leuk vindt, dan misschien ook dát) zijn daarbij zeker zo effectief."

15 MB of fame

Blankesteijn heeft hier zeker een punt en nieuwe muziek kan juist op internet zijn weg vinden naar het publiek, zonder tussenkomst van platenmaatschappijen die slechts een klein aantal artiesten per jaar kunnen promoten en een 'big break' bezorgen. Tegenwoordig kun je zelf je videoclip uploaden naar YouTube voor je persoonlijke 15 MB of fame. Bekend voorbeeld is de Nederlandse Esmée Denters.

Aan de andere kant is het voor webradio's ook weer niet zo makkelijk als de columnist zich voorstelt. Volgens mij wil bijna niemand alleen nieuwe muziek horen. Voor een goed beluisterd internetradiostation heb je óók muziek nodig van bekende namen. Misschien wordt het tijd dat webradiomakers een goede belangenvereniging (ik kon er zo snel geen vinden) oprichten en collectief praten met de muziekindustrie?

Zie ook:
Herbert zoekt: Internetradio zonder royalties (Planet.nl)

Lees ook:Na webradio moet ook gewone radio in VS dokken
Lees ook:Mogelijke schikking in Amerikaanse payola-zaak
Lees ook:Amerikaans wetsvoorstel moet webcasters helpen
Lees ook:Downloaden tijdens radioluisteren: potentiƫle hit?
Lees ook:Internetradio Last.fm start met muziekvideo’s

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Tijd voor belangenvereniging webradiostations?

 1. Johan

  Die tarieven zijn voor kleine jongens gewoon niet te betalen! Kijk, Talpa sluit wel een goeie deal voor Radio Digitaal en de PO betaalt een vast bedrag per jaar aan de Buma, zodat ze overal vanaf zijn. Die hebben dat geld ook, maar voor beginnende radiostations op internet is het geen doen. Zeker niet als ze met een vast standaardbedrag gaan beginnen. Goed idee zo’n belangenclub.

    /   Reply  / 
 2. Jasper

  Herbert B. heeft gewoon gelijk. Je kunt wel zeggen dat niemand podcasfe muziek wil horen, maar is er echt een publiek voor thuisvarianten van 538 met nog meer van dezelfde shitmuziek? Natuurlijk niet, en dus moet je als podcaster iets anders met je zendtijd doen. En daar zit het probleem.

  Veel podcasters zijn inderdaad zoals vaak spottend geroepen wordt vaak DJ’s met een gebrek aan creatieviteit, die niets anders willen dan 538je spelen, of gewoon radio voor zichzelf willen maken. Dat laatste kan overigens ook gewoon zonder het uit te zenden.

  Mensen, er is veel meer te doen dan alleen slechte commerciele muziek draaien. Zo kun je nieuws brengen, docu’s maken, nieuwe muziek zoeken, talkshows over iets zinnigs maken, etc etc. Als je maar genoeg fantasie hebt, dan komt er wat goeds uit.

    /   Reply  / 
 3. ruud

  Goed verhaal Jasper.

  Ik heb het al vaker gesteld, zet de server neer in Bokkie Wokkie land waar het woord auteurstrechten niet bestaat. Daar komt dan het programma vandaan, je bediend de server vanuit je slaapkamer.
  Probleem opgelost.

  Voor een individuutje niet haalbaar, maar met een belangenvereniging weer wel.
  Die zou ook een selectie kunnen toepassen zodat alleen interssante web-radioos op 1 site bereikbaar zijn. Maakt het voor de luistereaar stuk overzichtelijker.
  En puistekoppen die 538-je willen spelen zijn we dan kwijt.

  ruud

    /   Reply  / 
 4. Thomas

  @ Jasper, ik heb nooit gezegd ‘dat niemand podsafe muziek wil horen’, alleen dat het grote publiek volgens mij niet UITSLUITEND onbekende liedjes wil horen. Bovendien, wat is ‘slechte commerciĆ«le muziek’? Als die zo slecht was, zouden mensen het niet kopen (of downloaden) en was die muziek dus niet commercieel ;-) .

  @ Ruud en Jasper, ‘puistekoppen die 538-je willen spelen’, daar zit ik zelf ook niet op te wachten, dus ben het best met jullie eens dat je als podcaster/webcaster zo creatief en onderscheidend mogelijk moet zijn om een eigen publiek op te bouwen.

    /   Reply  / 
 5. Jasper

  @ Thomas: Die opmerking was ook niet aan jou ontleent, maar wel aan al die creatief-arme podcasters die roepen dat ze geen fatsoenlijke podcast/stream kunnen beginnen zonder Britney Spears en Milli Vanilli.

  ‘Slechte commerciele muziek’ is overigens muziek die alleen maar populair wordt omdat de grote stations het draaien omdat die daarvoor fijne beloningen krijgen van de grote platenmaatschappijen. Zeg maar de ‘payola’ muziek. Rommel die puur gemaakt is om een doelgroep te bereiken, gelikt klinkt en verder geen artistieke waarde heeft.

    /   Reply  / 
 6. Marc Holemans

  Wat moeten jullie in NL misschien betalen op jaarbasis aan rechten voor 1 stream ?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>