Webradio-luistertip: de muziekdoos van Pandora

Pandora)Deze week kwam ik een site tegen waar je zelf één of meer favoriete radiostations kunt samenstellen. Custommade radio is natuurlijk niet nieuw, want we kenden al Last.fm, maar het hierna beschreven Pandora is toch wel een leuk alternatief. Dit speel-zelf-voor-dj- station maakt deel uit van het omvangrijke Music Genome Project, waarbij van duizenden popsongs een zo gedetailleerd mogelijk muziek-DNA is bepaald.

Monnikenwerk, want van al die nummers zijn gegevens ingevoerd over melodie, ritme, orchestratie, tekst en nog veel meer. Op basis van die enorme database is een custommade-radiostation opgezet, waarbij na het invullen van één of meer artiesten of titels automatisch nummers worden gekozen met dezelfde (of dicht in de buurt liggende) criteria.

Pandora)

Ik heb de proef op de som genomen met Earth, Wind & Fire als basisartiest. Het station speelt op basis van één voorkeur natuurlijk nog een vrij smalle playlist. Door het editen van je radiostation, zoals het toevoegen van andere artiesten en songtitels, kun je zelf zorgen voor een bredere database.

Pandora)

Nadat ik Stephanie Mills als tweede voorkeursartiest had toegevoegd, kreeg ik naast soul- en funk- bijvoorbeeld ook disconummers te horen.

Pandora)

Alleen naar je eigen favorieten luisteren, kan voorspelbaar worden. Voor wie ook eens verrast wil worden, hebben ze bij Pandora de QuickMix bedacht: een shuffle mode waarbij verschillende artiesten of genres worden afgewisseld. Naast al deze handige functies zijn er wel een paar nadelen aan Pandora.

Account

Jammer is dat je binnen een muziekuur weinig nummers kunt skippen, vanwege afspraken tussen de licentiehouders en de website. Platen- maatschappijen willen zoveel mogelijk exposure voor hun cd's, die in de player dan ook worden getoond. Bovendien moet je na een half uur testluisteren een account aanmaken met een e-mailadres.

Pandora is officieel alleen binnen de VS beschikbaar, maar dat kun je omzeilen door het invullen van een willekeurige Amerikaanse postcode (even Googlen op 'zip code' en een stadsnaam). Na registratie kun je gratis en onbeperkt luisteren naar je eigen radiostations als je akkoord gaat met wat visuele reclame tussendoor. Radioactive-rapportcijfer: een 7.

Pandora.com

Zie ook:
Radio Ga Ga! (Latin Blog)
________________________________________________________________

Lees ook:De doos van Pandora dreigt dicht te gaan
Lees ook:Internetradio in problemen door hogere vergoeding
Lees ook:Nieuws van morgen: digitale radio op je iPod
Lees ook:Nokia lanceert de Music Store in Nederland
Lees ook:TMF Radio slaat vleugels uit naar België: radio op maat

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Webradio-luistertip: de muziekdoos van Pandora

  1. Erwin

    Leuk dit! Ik heb zelf al twee stations geprogrammeerd, tenminste een begin mee gemaakt.
    Kun je hier ook andere mensen van mee laten genieten d.m.v. een button op een website te plaatsen? Of kunnen andere dan bij je database en zo dingen veranderen?
    Overigens toch wel wat mindere dingen. Ik b.v. een classic dance station maar dan hoor ik daar toch in 1x R Kelly tussendoor. Je kunt dat wel weer oplossen om te kiezen voor ‘de volgende keer niet meer graag’ functie, maar goed. Erg leuk speeltje dit.

      /   Reply  / 
  2. Erwin

    Ik ben er al achter. Je kunt inderdaad een banner op je site plaatsen om luisteraars mee te laten luisteren naar de stations.

      /   Reply  / 
  3. Thomas

    Ja, grappig inderdaad, hè? Het leuke is dat je eigen radiostation voortaan ook vanzelf opstart als je een profiel hebt aangemaakt en de Pandora-site daarna opnieuw opent. Ik vind dat ze aardig wat nummers in hun bestand hebben en de geluidskwaliteit van de stream is ook goed, moet ik zeggen. Mooi ook dat het niets kost, die paar reclamebanners hinderen mij eerlijk gezegd niet. Volgens mij is de site nog niet zo bekend als Last.fm, maar zou het wel eens een concurrent kunnen worden.

      /   Reply  / 
  4. Thomas

    Ik heb een radiostation geprogrammeerd rond Phil Collins.. word ik net verrast door Paul Carrack’s Don’t Shed A Tear, geweldig! Een o-ja-plaat zoals je ze op de échte radio helaas té weinig hoort.

      /   Reply  / 
  5. Erwin

    Het is een Amerikaans site dus veel van die Amerikaanse hits staan er ook tussen. Dat is inderdaad wel prettig.

      /   Reply  / 
  6. Rik

    Waar kan ik het downloaden?

      /   Reply  / 
  7. Thomas

    @Rik, als je de Pandora-player bedoelt: die kun je niet downloaden, maar opent in een apart venster als je gaat naar http://www.pandora.com. Dus tijdens het surfen kun je gewoon blijven doorluisteren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>