Podcasting nog voor freaks

Radioactive.blog.nl | Apple iPod [ Stock.Xchng | Miguel Ugalde ]Podcasting is nog lang geen massamedium, was afgelopen weekeinde de conclusie van een luistersessie op het radiofestival Grenzeloos Geluid, waarvan je op deze site een impressie kunt lezen. Onderzoek van het beursgenoteerde bureau Forrester Research heeft dat nu met kwantitatieve cijfers aangetoond. Hoewel details alleen tegen betaling van 249,- dollar beschikbaar zijn, zijn de hoofdlijnen openbaar gemaakt.
Veel publiciteit heeft ervoor gezorgd dat de meeste Amerikanen wéten wat podcasten inhoudt, maar dat mensen er paradoxaal genoeg náuwelijks gebruik van maken: slechts één procent! Een kwart van de internetters heeft wel interesse in podcasting, maar dan vooral om gewone radioprogramma’s op een zelfgekozen tijdstip te kunnen beluisteren, staat op de weblog van het onderzoeksbureau.

Als we aannemen dat de Amerikaanse cijfers (redelijk) representatief zijn voor de rest van de wereld, dan zou dus 1 procent van alle internetters (wel eens) luisteren naar podcasts. Dat lijkt weinig, maar bij elkaar opgeteld zijn het natuurlijk miljoenen mensen. Ik wil dus niet zover gaan als Leon van Bokhorst, de oprichter van Podfeed.nl die podcasting in Nederland onlangs dood heeft verklaard.

Radiostations maken steeds meer gebruik van de distributietechniek als aanvulling op live-uitzendingen. Toch heeft podcasting als medium nog een lange weg te gaan. Mensen gaan pas massaal luisteren als de inhoud zó uniek is dat ze die persé willen horen. Dat zullen ook de einige podcasts zijn waar consumenten (heel misschien) voor willen betalen. Van Bokhorst heeft dus wèl gelijk als hij praat over ‘premature goudkoorts’.
________________________________________________________________

Lees ook:“Podcasts méér, maar nog niet regelmatig beluisterd”
Lees ook:Mogelijk toch nog toekomst voor podcasting
Lees ook:Internet verdringt traditionele media
Lees ook:Hoe levend is podcasting in Nederland?
Lees ook:Gespodcast nieuwe podcast over podcasting

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>