Impressie Grenzeloos Geluid | 2

Radioactive.blog.nl | Een bezoekster luistert naar een audioschilderij [ Thomas Giger ]Grenzeloos Geluid beleefde zaterdag zijn tweede dag met weer een gevarieerd programma voor radioliefhebbers. Wie na de workshops even wilde ontspannen, kon iets drinken aan de bar. Of in een gemakkelijke fauteil plaatsnemen en luisteren naar één van de 22 internationale documantaires, die dit weekend worden gedraaid. Na vertelden de makers hoe hun werk tot stand kwam.

Zelf heb ik niet veel gehoord, alleen hier en daar een stukje. Nier erg, want alle documentaires zijn dit weekend ook ‘on demand’ beschikbaar via de luisterkast op de website. Ik ging vooral voor het grote aanbod aan lezingen en workshops. Net als vrijdag was het ook nu weer zeer de moeite waard, dus ik kwam thuis met een hoofd vol inspiratie en een schrijfblok vol aantekeningen.

Dramaturgie

Radioactive.blog.nl | Documentairemakers gebruiken vaak dramatechnieken [ Thomas Giger ]Berit Hedeman van de Noorse publieke omroep NRK vertelde over dramaturgie, een belangrijk onderdeel van radioproducties. Een goede documentaire heeft een spanningsboog, net als een speelfilm – in het begin een verwachting wekken en de luisteraar zover krijgen dat hij wil horen, hoe het verhaal afloopt. Daar bestaan diverse technieken voor.

Documentaires verschillen van nieuws, doordat makers niet beginnen met het belangrijkste, maar de essentie juist nog even achterhouden. Een documentaire draait verder om actie in de tegenwoordige tijd, waarbij de luisteraar een aantal (bewust zo geordende) scènes live meebeleeft. Ook een innerlijk conflict bij de hoofdpersoon (waarmee mensen zich het liefst kunnen identificeren) kan een ‘motor’ zijn die mensen meevoert naar de climax.

Experimentele radio

Radioactive.blog.nl | Jonathan Goldstein [ cjnews.com ]Een bijzonder soort radio maakt de Canadese Amerikaan Jonathan Goldstein. Hij werkte mee aan This American Life, een show van WBEZ in Chicago die wordt uitgezonden door verschillende ‘public radio’ stations in de VS. Nu maakt hij voor de Canadese omroep CBC het radioprogramma WireTap, waarin alles draait om gefingeerde telefoongesprekken.

Goldstein is grappig én heeft talent voor het casten van gewone mensen die (met de nodige regie) fantastisch acteren. In één van de sketches speelt Goldstein de presentator van een radio-talkshow, die on-air op een hilarische manier ruzie krijgt met een vriend die hem belt met een onzinverhaal. Hij maakt ook creatief gebruik van geluidseffecten (zoals het rondzingen als een beller live in de uitzending zijn radio hard heeft staan!). Ge-wèl-dig.

Podcasting

Radioactive.blog.nl | Apple iPod [ Stock.xchng ]Chris Bajema, radiomaker bij VPRO’s De Avonden, liet horen dat deze gesproken dagboeken nogal in kwaliteit verschillen. Vanwege het grote aanbod is het vinden van een goede podcast moeilijk. Volgens mij is er behoefte aan meer (niet-commerciële) platforms op internet, waarbij een redactie fungeert als internetgids die lezers verwijst naar kwalitatief goede bijdragen.

Podcasting is nog lang geen massamedium. Zelfs de best beluisterde van dit moment (van Ricky Gervais, gesponsord door de Britse krant The Guardian) heeft ‘maar’ 250.000 luisteraars. Podcasting is wel een goede service van omroepen. Via Radiocast kun je bijvoorbeeld al veel programma’s ‘on demand’ terugluisteren. Al is het de vraag of de oudere doelgroep van Dolce Vita vanaf 1 september massaal overstapt naar dit medium.

Chris Bajema noemde ook een aantal buitenlandse podcast-websites. Op zoek naar een korte reis naar het buitenland, tenminste in geluid? Trakteer je oren dan op een vakantie via Quiet American: een verzameling soundscapes van allerlei plaatsen in de wereld, die elk maar één minuut duren. Een andere aanrader is Benjamin Walker’s Theory of everything, die ook wordt uitgezonden via diverse National Public Radio zenders in Amerika. Op hun site staan nog meer interessante podcasts.

Ook iets opvallends gehoord? Laat het even weten.

Lees ook:

Impressie Grenzeloos Geluid | 1
Grenzeloos Geluid van start
________________________________________________________________

Lees ook:Grenzeloos Geluid van start
Lees ook:Impressie Grenzeloos Geluid | 1
Lees ook:Podcasting nog voor freaks
Lees ook:Tweede Geluid van Q-music ook geraden
Lees ook:Tweede geluid binnen een week geraden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>