Internet verdringt traditionele media

Internetradio rukt enorm op. Gebruikte in 2005 nog 25% van internetters internet om radio te luisteren en/of televisie te kijken, in 2008 is dat aantal gestegen tot ruim 50%. Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft gepubliceerd. De verdubbeling betekent dat het aantal gebruikers van internettelevisie en -radio in 2008 voor het eerst groter was dan voor de digitale edities van kranten en nieuwsbladen. Het mediagebruik via internet gaat ten koste van de traditionele verschijningsvormen van media zoals papieren kranten.

Internettelevisie- en radio is met name populair onder internetters tot 25 jaar. Ruim 70 procent van deze jongeren gebruikt deze media. Het gebruik van internettelevisie en -radio neemt af naarmate de leeftijd stijgt. Bij personen vanaf 25 jaar zijn internettelevisie en -radio ongeveer even populair als onlinekranten.

De opkomst van de digitale mediaproducten gaat ten koste van fysieke media, zoals kranten. De totale binnenlandse oplage van dagbladen daalde tussen 2002 en 2008 met ongeveer 16 procent, van 4,3 miljoen tot 3,6 miljoen.

Toekomst

Het CBS laat in haar publicatie enkel cijfers uit het verleden zien, maar op basis van die cijfers kunnen we wel een voorspelling doen. De jongste internetters maken massaal gebruik van online radio en televisie. Er vanuitgaande dat die generatie trouw blijft aan dat gebruik, zal over jaar vijf à tien het online radio luisteren een nog groter percentage van de totale radioconsumptie uitmaken. Helemaal gezien de ontwikkelingen van het luisteren naar online radio via de mobiele telefoon.

Lees ook:Grote stijging online mediagebruik
Lees ook:iPhone verantwoordelijk voor 10% online luisteren
Lees ook:Online radioluisteren in Nederland flink gestegen
Lees ook:Reclamebestedingen op internet in 2008 hoger dan radio
Lees ook:Podcasting nog voor freaks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>