Arbitron start elektronische luistercijfermeting

Radioactive.blog.nl | Portable People Meter [ foto Arbitron ]Luistercijfers van Amerikaanse radiostations worden binnenkort elektronisch vastgesteld. Het gerenommeerde onderzoeksbureau Arbitron wil in juli stoppen met de bekende dagboekmethode en overgaan op een high-tech oplossing. Eerste proeven hebben uitgewezen dat vooral kleinere stations ervan profiteren. Zij worden vaak beter beluisterd dan werd aangenomen.
Arbitron experimenteert in Houston met de Portable People Meter, die deelnemers bij zich dragen. Deze herkent zenders aan hun audiowatermerk (een signaal dat wordt meegezonden met het radiogeluid, maar niet hoorbaar is). De apparatuur legt vast waar mensen naar luisteren. En kijken, want de techniek werkt ook bij tv-zenders.

Gegevens over kijk- en luistergedrag vertalen zich in marktaandelen en daaraan gerelateerde reclametarieven. Adverteerders en omroepen hebben dus belang bij betrouwbare luistercijfers. Een ander voordeel van elektronisch meten is dat resultaten snel bekend zijn en dat ook het luisteren naar digitale radio, internetradio en iPod kan worden gemeten.

Radioactive.blog.nl | Radio Control horloge [ foto Radio Control ] In Europa wordt digitale luistercijfermeting deels al toegepast. Zo experimenteren bureau’s in Groot-BrittanniĆ« eveneens met de Portable People Meter. Onderzoekers in Duitsland en Zwitserland werken met een speciaal horloge van RadioControl, dat het luistergedrag continu registreert [ pdf ].

Het Continu Luister Onderzoek van Intomart GfK is nog altijd gebaseerd op dagboeken, waarin mensen per dagdeel invullen naar welke zender(s) ze hebben geluisterd. Resultaten zijn afhankelijk van het geheugen van deelnemers en van hoe precies ze de boeken invullen. Het is niet bekend of en wanneer het elektronische alternatief hier wordt ingevoerd.

Lees ook:
Dagboekmethode luistercijfers achterhaald
________________________________________________________________

Lees ook:Lift-off in Houston voor elektronische luistermeting
Lees ook:Test met elektronische kijk- en luistermeting
Lees ook:Arbitron klaagt concurrent The Media Audit aan
Lees ook:BelgiĆ« experimenteert met ‘fingerprint’-luistermeting
Lees ook:Arbitron stelt elektronische luistermeting uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>