Dagboekmethode luistercijfers achterhaald

Radioactive.blog.nl | Arbitron-luisterdagboek [ Arbitron ] Een Brits onderzoeksbureau onderzoekt de effectiviteit van elektronische meetmethoden voor luisteronderzoek als alternatief voor de nu nog veel gebruikte dagboeken. Bij dit laatste geven mensen per dagdeel aan, waar ze naar hebben geluisterd en hoe lang. De cijfers zijn dus afhankelijk van het geheugen van mensen (die het boekje meestal pas ‘s avonds invullen) en van hun nauwkeurigheid.
Alles bij elkaar een hoop ruis, die een helder beeld van radioluisteren in de weg staat. Het verbaast mij dat het Continu Luister Onderzoek van Intomart GfK ook nog (voor een deel) op deze manier tot stand komt. De definitieve invoering van digitale meetmethoden zou dus wel eens voor verrassingen kunnen zorgen.

Zo bleek eerder in de VS dat kleinere stations een stuk beter uit de verf komen dan met de dagboekmethode. Waarom die in ons land nog wordt gebruikt? Misschien omdat de grotere spelers in de markt (die het onderzoek voor een groot deel betalen) belang hebben bij de status quo.
________________________________________________________________

Lees ook:Online andere rangschikking radiostations dan in de ether
Lees ook:CLO-luisteronderzoek start met Gouden Standaard
Lees ook:Arbitron start elektronische luistercijfermeting
Lees ook:Flinke verschuivingen in marktaandelen radio
Lees ook:BelgiĆ« experimenteert met ‘fingerprint’-luistermeting

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>